Spits: "Teun de Nooijer verzaakt nooit"


Je hebt van die mensen waar echt helemaal niets op aan te merken valt. Hockeyer Teun de Nooijer is daar een goed voorbeeld van.
Discipline
Teun de Nooijer combineerde zijn fluwelen techniek en zijn bijzondere tactisch inzicht in het verleden al met een ijzeren discipline. Zo koos hij er als klein jongetje zelf voor om van zijn woonplaats Egmond aan den Hoef 14 kilometer te fietsen naar zijn school in Alkmaar, omdat dat beter was voor zijn conditie. En hij holde ook een keer in de jeugd van zijn hockeyclub zeven kilometer naar huis om zijn fitheid te verbeteren.
Voorbeeld
Nog altijd lijkt de inmiddels 36-jarige De Nooijer een voorbeeld voor de andere spelers. Hij meldt zich tijdens trainingskampen en toernooien altijd als eerste bij de bus voor vertrek naar een wedstrijd of een training en verzaakt nooit. Daarnaast staat zijn talent bij niemand ter discussie. De Nooijer kan verschrikkelijk goed hockeyen.
Verwijderd
Desalniettemin werd de legendarische nummer veertien van het hockey in januari uit de selectie van het Nederlands hockeyelftal gezet door bondscoach Paul van Ass. De recordinternational zou de ontwikkeling van de jonge spelers in de weg staan. Welgeteld één training van zijn club Bloemendaal heeft de zwaar teleurgestelde De Nooijer vervolgens uit frustratie over zijn verwijdering uit het Nederlands elftal overgeslagen. Daarna ging de tweevoudig olympisch kampioen over tot de orde van de dag en deed hij er alles aan om op weg naar Londen het ongelijk van zijn bondscoach te bewijzen.
Comeback
En met succes, want in maart kwam De Nooijer weer bij de selectie. Tijdens zijn comeback won Oranje begin mei met maar liefst 10-1 van Zuid-Korea. Inmiddels is De Nooijer, net hersteld van een achillespeesblessure, toch nog zeker van deelname aan zijn vijfde Olympische Spelen. „Ik had mij het afgelopen jaar iets anders voorgesteld”, zei de routinier in de aanloop naar het grootste sportevenement met gevoel voor understatement.
Kritiek
Hoewel De Nooijer uit Oranje werd gezet en later in een verhaal in de Volkskrant ook nog een storm van kritiek over zich heen kreeg van Van Ass, komt er vlak voor de start van de Olympische Spelen nog altijd geen onvertogen woord uit de mond van de Bloemendaler. Dat past nou eenmaal niet bij zijn karakter. Wat dat betreft is de De Nooijer een tegenpool van de legendarische nummer veertien uit het voetbal. Johan Cruijff zoekt immers juist altijd het conflict op.
Visie
„Van Ass is een bondscoach met een hele duidelijke visie”, zei De Nooijer na een oefenwedstrijd tegen Duitsland tijdens de voorbereiding op de Olympische Spelen zelfs over de man die het aanvankelijk niet meer in hem zag zitten. „Hij vindt dat we de wil moeten opleggen aan de tegenstander.” Ook over het feit dat zijn voormalige kamergenoot bij Oranje Taeke Taekema niet is geselecteerd voor Londen, of een eventuele mindere sfeer in het Nederlands elftal vanwege alle perikelen van de laatste maanden, hoor je De Nooijer niet. „Daar ben ik ook helemaal niet mee bezig. Ik richt me puur op mijn vijfde Olympische Spelen. En de sfeer is echt niet anders dan voor andere belangrijke toernooien.”
Negatief
De Nooijer heeft in 2010 tijdens de presentatie van zijn boek 14 Teun de Nooijer al eens duidelijk gemaakt dat hij tegen de pers nooit iets negatiefs zal zeggen over zichzelf of zijn teamgenoten. Alles draait er om dat hij zelf en het team zo goed mogelijk presteren. Het is ook niet voor niets dat De Nooijer in 2003 weigerde om partij te kiezen toen zes belangrijke spelers hun vertrouwen opzegden in de toenmalige bondscoach Joost Bellaart. De oudste speler van het huidige Oranje blijft naar buiten toe altijd ver van conflicten en randzaken. „Het gaat er om dat ik lekker kan hockeyen en het beste uit mezelf en het team kan halen. Dat is eigenlijk waar het bij mij tijdens mijn hele loopbaan altijd om heeft gedraaid. En dat zal in Londen zeker niet anders zijn.”
Bron: Spits/Jan Balk

Reageer