Taeke Taekema niet mee naar Olympische Spelen


Hockeyer Taeke Taekema moet de Olympische Spelen van Londen 2012 aan zich voorbij laten gaan. De strafcornerspecialist van Amsterdam is niet opgenomen in de definitieve selectie van bondscoach Paul van Ass. Ook Jeroen Hertzberger, Quirijn Caspers en Seve van Ass zijn afgevallen voor de olympische ploeg van 16 man.
Recordinternational Teun de Nooijer, net hersteld van een langdurige achillespeesblessure, mag wel mee naar Londen. Tim Jenniskens en Pirmin Blaak gaan als reserves mee naar de Engelse hoofdstad. Zij verblijven buiten het olympisch dorp en kunnen bij eventuele blessures door Van Ass alsnog bij zijn selectie worden gehaald.
Van Ass zette begin dit jaar De Nooijer (36) en Taekema (32) uit zijn selectie. De twee ‘iconen’ zouden voor een ‘blokkade’ in zijn verjongde selectie zorgen. ‘Ik wil nieuwe energie. Daarom kap ik deze twee hoge bomen’, liet de bondscoach destijds resoluut weten.
Amper 2 maanden later kwam Van Ass alweer op zijn geruchtmakende besluit terug. Zowel De Nooijer als Taekema kreeg van hem een herkansing bij Oranje. Volgens Van Ass kwam de Nederlandse selectie zonder de twee routiniers ‘gewoon hockeykwaliteit tekort’.
Uiteindelijk heeft Van Ass toch weer een streep gehaald door de naam van Taekema, goed voor 239 interlands en 221 doelpunten. Volgens de bondscoach past hij onvoldoende in het spelconcept van Oranje. Ook het ontbreken van Hertzberger is een verrassing.
De 26-jarige aanvaller van Rotterdam, die in 100 interlands 41 keer scoorde, was de laatste jaren vrijwel vaste keus in de Nederlandse selectie. Van Ass ziet geen progressie meer bij hem.
Volledige selectie:
Sander Baart (OZ), Billy Bakker (Amsterdam), Marcel Balkestein (OZ), Floris Evers (Amsterdam), Rogier Hofman (Bloemendaal), Robert van der Horst (Oranje Zwart), Wouter Jolie (Bloemendaal), Robbert Kemperman (Kampong), Teun de Nooijer (Bloemendaal), Jaap Stockmann [K] (Bloemendaal), Valentin Verga (Amsterdam), Klaas Vermeulen (Amsterdam), Bob de Voogd (OZ), Mink van der Weerden (OZ), Roderick Weusthof (Kampong), Sander de Wijn (Kampong).
Reserves: Tim Jenniskens (Bloemendaal), Pirmin Blaak[K](Rotterdam).