Telegraaf: "Hockeyclubs gokken op buitenlandse toppers" – Hoofdklasse Hockey Nederland

Telegraaf: "Hockeyclubs gokken op buitenlandse toppers"

De spelerslijsten van de hoofdklasse hockey zijn twee dagen voor aanvang van de competitie vrijgegeven door de hockeybond KNHB. Omdat de internationale bondscoaches na de Olympische Spelen in Londen hun hockeyers voorlopig vrijgeven, zijn er komende hockeyjaargang weer opvallend veel buitenlandse spelers op de Nederlandse velden te bewonderen. De kritiek, dat het Nederlandse talent op deze wijze geblokkeerd raakt, schijnt niet besteed aan de Nederlandse clubbestuurders en trainers.
Den Bosch, Laren en SCHC spannen in de mannencompetitie de kroon met elk zes buitenlandse spelers. Schaerweijde en HGC kunnen er ook wat van met elk vijf. Bij elkaar lopen er op de Nederlandse velden 44 hockeyers rond – gelijk aan vier elftallen – met een nietNederlands paspoort. Vooral Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika zijn vertegenwoordigd. Verder lopen er Britten, Belgen, Ieren en Zuid-Koreanen en een enkele Pool rond.
Nieuwkomer Voordaan doet als enige van de twaalf hoofdklassenclubs niet mee met de race om internationaal talent. De debutant uit het Utrechtse Groenekan gokt op zijn selectie, die vorig jaar promoveerde. Landskampioen Amsterdam stelt zich overigens ook zeer bescheiden op. De ploeg van coach Taco van den Honert ontvangt slechts oude bekende Santi Freixa uit Spanje en diens landgenoot, de talentvolle international Roc Oliva.
Bij de vrouwen is het aantal buitenlandse speelsters een stuk minder. De clubs hebben 23 buitenlandse hockeyvrouwen ingeschreven, waarbij MOP met vijf speelsters de meeste buitenlandse hockeysters opstelt. Debutant Terriërs uit Heiloo, Nijmegen, het Amsterdamse Hurley en landskampioen Den Bosch hebben geen enkele buitenlandse ingeschreven.
Bron: De telegraaf

Comments (17)

 1. Voor zover ik weet heeft Schaerweijde enkel 3 buitenlandse spelers, Blair Hilton, Matt Hullier & een Zuid-Afrikaan. Je hoeft Arek Matusziak niet meer tot buitenlanders te rekenen, hij spreekt vloeiend nederlands en woont hier al 10 jaar. Telegraaf is slecht geinformeerd blijkt weer.

 2. Ik denk dat de Telegraaf alleen wil zeggen dat er dit seizoen weer heel veel buitenlanders in de hoofdklasse spelen, en niet alleen maar toppers.
  “De kritiek, dat het Nederlandse talent op deze wijze geblokkeerd raakt, schijnt niet besteed aan de Nederlandse clubbestuurders en trainers.”
  De spijker op z’n kop. Wel heel hard roepen dat ze streven naar doorstroming van eigen jeugd, maar daarna snel weer oogkleppen op en de beurs trekken om, helaas, heel veel middelmatige spelers aan te trekken die hier een jaartje komen theedansen.
  Den Bosch en SCHC maken het wel erg bont. Dit is het resultaat van jarenlang aankloten. Maar blijkbaar is de hoofdklasse heilig, alle principes gaan overboord en uiteindelijk spelen ze weer een jaartje onderin mee.
  De coaches schreeuwen het hardst om versterking. Logisch, het is hun brood. Maar een clubbestuurder zou verder moeten denken dan de termijn van zijn trainer. Durven kiezen voor een stabiel opleidingstraject. Daar kunnen dan best eens een of twee buitenlanders rondlopen, maar toch niet 6!
  Met andere woorden; vertrouwen hebben in de club, investeren in een toptrainer, niet bang zijn om een jaartje OVK te spelen maar wel heel sterk terugkomen om er lang te blijven, met een gezonde financiële huishouding en aanzienlijk betere sportieve toekomst.
  Het gaat een keer ophouden natuurlijk. Een slim bestuur is zijn tijd vooruit.

 3. @Theo, het blijft een Pool of niet?

 4. @John, helemaal eens. hier ligt een mooie taak voor de KNHB. spelers uit Europa mag je de werkvergunning niet weigeren. Maar daarbuiten wel. Er is ook duidelijk teveel geld bij de clubs of hun privé
  sponsors om dit allemaal te kunnen betalen. Als de ABNAMRO dit als sponsor zouden betalen moeten zij zich als Staatsbank schamen, dan financieren wij als ‘nederlanders ‘ deze buitenlanders

 5. Dat een club Europese spelers niet mag weigeren is absolute onzin. Als een coach zegt: die speler past niet in mijn concept” kan hij iedereen weigeren. Hij kan altijd een voorkeur voor een Nederlanndse speler uitspreken.

 6. Meer iets voor de HHCV. Strenge regelgeving heeft niet mijn voorkeur, maar het is misschien wel noodzakelijk om het niveau van de hoofdklasse te waarborgen. Dat mag ook best iets minder vrijblijvend.
  Dat gentlemen’s agreement van een paar jaar geleden bleek een wassen neus. Clubs komen hun afspraken toch niet na, zie DB vorig jaar.
  Voorbeeld nemen aan de Premier League in Engeland. Als je in Nederland wilt spelen moet je minimaal zoveel interlands op een mondiaal toernooi gespeeld hebben. Dat schept tenminste duidelijkheid.

 7. @dehaas, een speler uit Europa heeft geen werkvergunning nodig in NL. Een speler buiten Europa die een werkvergunning heeft, mag de KNHB ook niet weigeren, hij heeft nl. een werkvergunning. Sterker nog, de KNHB mag sinds het Den Bosch verhaal helemaal niets weigeren.

 8. Daarom gunnen zovelen Voordaan dit seizoen lijfsbehoud: allemaal jongens uit de buurt die gewoon hun contributie betalen. De meeste andere hoofdklassers hebben (bijna) allemaal bestuurders met teveel druk op de oren en een langetermijnvisie van maximaal één seizoen, geholpen door wat rijke leden.
  Ook mijn eigen club Cartouche (OVK) laat zien hoe het anders kan, met 18 van de 20 herenselectiespelers met een verleden in de eigen jeugd, de meesten vanaf de mini’s. Daarvoor ga je zondag naar heren 1, niet om een vreemdelingenlegioen engels met elkaar te horen spreken.
  Uiteindelijk zal de wal het schip keren, zo is het bij de Nederlandse basketbal en ijshockey competitie ook gegaan.

 9. Los van de regelgeving mbt. werkvergunningen, clubs zouden gezamenlijk moeten besluiten hoever ze het willen laten komen. Je kunt niet met droge ogen beweren dat je een succesvol beleid voert als je 6 buitenlanders in je selectie opneemt. Tenzij ze allemaal uit de mondiale top 5 komen, maar daar is geen sprake van.
  Het zegt ook veel over het niveau van sommige coaches. Als je L’Hullier, Hilton en Norris Jones goed genoeg vindt voor de hoofdklasse, dan denk ik dat je beter een stapje terug kunt doen.

 10. De clubs onderling? Dat lukt nooit. Rotterdam zei indertijd vanaf het begin dat ze zich niet gingen houden aan het gentlemensagreement van max 3 buitenlanders. Den Bosch zit zelf aan tafel over regelgeving en toetsing en gaat vervolgens naar de rechter.

 11. Veel aandacht voor dit ‘probleem’ in de dagbladen vandaag. Teveel verschillende meningen en wensen. Geld, principes, geld, geld en geld (Dick van Yperen kwam dus ook aan het woord)
  Ze hebbende HHCV niet voor niets opgericht en die zou hier een leidende rol in moeten spelen. Maar de hamvraag is wat de clubs zelf willen en of ze bereid zijn zich te committeren aan de afspraken die ze maken.

 12. amsterdammer

  Lastige kwestie, vaststelling 1: clubtrouw is in de top bijna volledig verdwenen merk ik. (Niet bij echte familieclubs als Hurley (in zekere zin), Voordaan, Terriers etc.)
  Vaststelling 2: “Eigen jeugd” gaat dus gewoon lekker een club verderop als ze een paar euries meer kunnen pakken. Clubhoppen is een sport op zich, contract of geen contract: “Dollartekens” in de ogen van OUDERS en jonge talenten.
  Buitenlanders voor de breedte halen is natuurlijk absoluut vreemd en vooral: vaststelling 3: opportunistisch, zelf opleiden met een sterke eigen opleiding is een meerjaren verhaal. Bij veel clubs met veel buitenlandse spelers hapert er “iets” in die jeugdopleiding. hebben die clubs dus geen tijd voor. Sponsoren eisen hoofdklasseniveau!! Exposure etc. etc. Speelt vast een rol.
  Kijk, een club als Pinoke heeft een zeer goede jeugdopleiding (de buurt is lekker afgeroomd hoor, maar dat negatieve aspect terzijde) en daar gaan ze in hun H1 en D1 absoluut van profiteren, kost relatief weinig. SCHC bijvoorbeeld “doet” het met hun eerste jeugdteams echt een stuk minder, en bovendien heeft die club “last” van Kampong, die traditioneel de jeugdzaken veel beter voor elkaar heeft. Dan haalt een zeer vermogend clublid DUS een buitenlander! Maar aan elk voordeel kleeft een nadeel hoor.
  Ik stel vast (4): “Hoe hoger het niveau van H1 en D1, hoe lastiger het is dat er eigen jeugd structureel doorstroomd naar die eerste teams”. Hoe goed je jeugdopleiding ook is.
  We zijn van deze kwestie nog lang niet af.

 13. Goed verhaal. Toch geloof ik niet dat geld doorslaggevend is voor een jeugdige hockeyer. Die wil spelen, in het eerste van zijn eigen club want daarvoor heeft hij 10 langs lang de zijn gestaan.
  Als je (nog) niet goed genoeg bent dan kun je dat worden. Maar daar schiet het vaak tekort. De opleiding stopt bij JA1.
  Welke HK club besteedt er nu serieus aandacht aan H2 als opleidingsteam voor H1? Ik zie regelmatig wedstrijdjes op zondagochtend maar zelden een niveau wat ook maar enigszins in de buurt komt van een hoofdklasser. Vaak hebben teams niet eens een coach….
  Dan is het niet zo vreemd dat een jonge speler liever een niveau lager gaat spelen, in de gewenste entourage kan en met een beetje mazzel in een clubautootje naar huis rijdt.

 14. Kijk naar Pinoke, 2 buitenlanders, maar verder 7 jongens uit eigen jeugd! Daar blijven jongens van de A meetrainen en stromen er zeker de laatste 2 jaar 3-4 spelers door!

 15. @paul, en van die 7 hoeveel
  Spelen er daadwerkelijk echt mee?

 16. amsterdammer

  Wacht maar rustig af mensen, die jonge gasten van Pinoké komen er écht wel. Gilles Bonnet is een heel verstandige coach. Wait and see!

 17. @Amsterdammer, ja we zullen het afwachten maar dat geldt natuurlijk voor meerdere clubs met jongen talenten.

Leave a Reply