Telegraaf: "Hockeyclubs in startblok"

 Elf van de twaalf hockeyclubs troffen elkaar een week voor de start van de hoofdklasse in Rotterdam in de strijd om de ABN AMRO Cup, het voorbereidingstoernooi dat voor de vijfde keer werd georganiseerd. Het Belgische Dragons nam de plaats in van Schaerweijde, dat een teamweekeinde verkoos. Rotterdam won het eigen toernooi. In de finale was de ploeg van Reinoud Wolff met 3-1 te sterk van Bloemendaal. Oranje Zwart eindigde als derde.
Veel internationals, die vier weken geleden olympisch zilver wonnen, waren aanwezig in hun clubshirt. „Ik ben na de Spelen in Londen en alle huldigingen bijna twee weken op vakantie geweest”, vertelde international Robbert Kemperman, die het Duitse Rot-Weiss Köln heeft verruild voor Kampong. „Uiteindelijk heb ik, mede met het oog op mijn studie, voor Kampong gekozen. Ik heb ontzettend veel zin om met Kampong te beginnen. Een nieuw team, Alexander Cox als nieuwe coach en een andere omgeving is altijd leuk.”
Bij Laren zit dit seizoen een oude bekende op de bank: Joost Bellaart. De 61-jarige oud-bondscoach, die in het verleden succes had met de mannen van Klein Zwitserland, was na een pauze van negen jaar eigenlijk niet van plan weer aan de slag te gaan in het hockey. „In eerste instantie heb ik nee gezegd maar na lang aandringen van Laren ben ik toch akkoord gegaan. Ik moet zeggen dat ik het weer hartstikke leuk vind om te doen. Blijkbaar kruipt het bloed waar het niet gaan kan.”
Laren versterkte zich met de Australiërs Simon Orchard en Matthew Butturini, die in Londen Olympisch brons wonnen. Bellaart: „Zij moeten de kar gaan trekken. Afgelopen seizoen is Laren net niet gedegradeerd. Dat gaat dit seizoen in ieder geval niet gebeuren, maar ik denk dat het team op dit moment ook geen aanspraak kan maken op een plek in de play-offs. We zullen het de komende maanden wel zien.”
Bloemendaal heeft met de Engelse oud-international Russel Garcia ook een nieuwe coach én een aantal Australische internationals. Zo maken Chris Ciriello, Matthew Swan en Fergus Kavanagh binnenkort hun debuut aan ’t Kopje. De veranderingen bij Amsterdam komen vooral uit Spaanse hoek. De titelverdediger maakt gebruik van de hockeykwaliteiten van de Spaanse internationals Santi Freixa en Roc Oliva én doelman Derek van Essen van Kampong. Coach Taco van den Honert: „Santi kennen we natuurlijk al langer en Roc blijkt in de aanval ook een enorme aanwinst.”
Rotterdam verloor afgelopen seizoen in de finale van de play-offs van Amsterdam. Bij de ploeg van coach Reinoud Wolff vertrokken Robert van der Horst (naar Oranje Zwart) en Roderick Weusthof (naar Kampong). Wolff: „Een enorme aderlating natuurlijk maar we proberen dat op te vangen met de teruggekeerde Mark Knowles (Australië, red.) en de komst van Bas Campbell (Den Bosch), Joost van den Berg (SCHC) en Björn Kellerman (SCHC). Helaas is Timmo Kranstauber (HGC) zwaar geblesseerd geraakt. We hebben een mooi jaar achter de rug maar die tweede plaats smaakt uiteraard naar meer.”
Bron: De Telegraaf

Reageer