Telegraaf: Hockeysters verliezen oefenduel en verdedigster Bos, mannen winnen wel

De rollen zijn twee dagen voor de start van de Spelen ineens omgedraaid. De mannen, die een grillige aanloop kenden richting de Olympische Spelen, scoorden in de allerlaatste oefenwedstrijd een handvol goals en zegevierden met 5-1. De vrouwen daarentegen moesten buigen voor de Verenigde Staten (2-1). Bij de titelverdedigsters was de grootste klap echter de knieblessure van verdedigster Willemijn Bos. Zij is naar huis met een gescheurde voorste kruisband.
Terwijl de laatste minuten van het gemiste-kansen-duel in het olympische Riverbank Stadion wegtikten, strompelde de 24-jarige Willemijn Bos naar de zijkant. De lange, tengere blondine beet in haar arm om de tranen tegen te houden. Na afloop zat de vaste laatste man van het Nederlandse elftal er verslagen bij, met een zak ijs op haar linkerknie. Het huilen stond haar nader. Bos, die sinds het EK vorig jaar in Amsterdam onomstreden is binnen Oranje, kon geen woord uitbrengen.
Bondscoach Max Caldas heeft zijn oplossing reeds in Londen rondlopen. Zijn reservespeelster Caia van Maasakker, die de laatste dagen buiten het Olympisch dorp verbleef, is verdedigster. Zij nam in het slot van het verloren duel tegen de USA ook de rol van laatste man over. In principe heeft Sophie Polkamp meer ervaring, evenals aanvoerster Maartje Paumen. Caldas neemt pas vandaag een besluit. Hij kan nu nog een speelster laten invliegen. In een persbericht liet hij weten verslagen te zijn door het nieuws van Bos en deze tegenslag eerst intern wil verwerken.
Waar de vrouwen zich twee dagen voor hun eerste wedstrijd op zondag compleet moeten herpakken, beleven de mannen juist een zonnige periode. Bondscoach Paul van Ass is de afgelopen drie dagen neergestreken op zestig kilometer ten zuiden van het olympisch dorp, in het groene East Grinstead. De natuur heeft het er voor het zeggen. „Even iets anders dan het drukke Londen”, benadrukte Van Ass. „Deze omgeving geeft rust. Door het mooie weer krijgen we misschien zelfs wel een soort vakantiegevoel. Maar dat is niet erg.”
Hij wilde er maar mee zeggen, iedereen binnen het Nederlandse mannenelftal weet dondersgoed, welke klus wacht. Dat bleek ook wel uit de 5-1 triomf tegen Pakistan. De omstandigheden waren slecht, althans voor de 22 man op het veld. De zon scheen meedogenloos, een zuchtje wind was nauwelijks voelbaar en het trage veld stopte de bal. Maar Oranje bleef zoeken naar mogelijkheden tegen de fanatieke, uitbundige Aziaten, die in de andere olympische poule uitkomen, maar qua spel lijken op eerste tegenstander India. Robbert Kemperman brak de ban door vlak voor rust de 1-0 aan te tekenen.
In de tweede helft ontmantelde Oranje tegenstander Pakistan. Kemperman was ook bij de tweede goal betrokken met een assist. Ditmaal was Roderick Weusthof de afmaker. Mink van der Weerden liet vervolgens zien dat hij de strafcorner beheerst. De debuterende specialist kreeg twee kansen en verzilverde ze beide. Rogier Hofman was goed voor de vijfde goal. De enige smet op de wedstrijd was het niet meespelen van Robert van der Horst. De aanvoerder van Rotterdam had een verrekking in zijn pols. Van Ass: „Het was pure voorzorg, dat hij op de bank zat.”
Aanvoerder Floris Evers: „Maar wat zegt zo’n uitslag nou? Acht jaar geleden verloren we ons laatste olympische oefenduel in Athene met 5-0 van Korea. We wonnen daar uiteindelijk zilver. We moeten er maar niet teveel van af willen lezen. Ik ga natuurlijk wel liever met een 5-1 zege naar Londen, dan met een 5-0 nederlaag.”
Bron: de Telegraaf/Mascha de Jong

Reageer