Telegraaf: “Oranje zet met spelvreugde koers uit voor volgende generaties”

Het ademen was even ondoenlijk. Na de 2-1 nederlaag in de olympische hockeyfinale en het zien van de uitzinnige vreugde bij de winnende Duitsers, voelde aanvoerder Floris Evers zich dof en leeg. Achter de coulissen groeide echter het besef dat het Nederlandse hockeyelftal in Londen de route voor de toekomst had uitgezet. Evers: „Mijn complimenten aan Paul van Ass. Hij heeft als bondscoach sturing gegeven aan dit proces.”
Architect Van Ass vond het jammer dat de gezamenlijke Oranjemissie niet op goud uitliep, maar was realistisch. „De Duitsers verdedigden goed. Wij kwamen er niet door met ons technische en aanvallende spel. Zij hebben uiteindelijk niet veel kansen gehad, maar die ze kregen wel benut. Typisch. Op z’n Duits.” Evers noemde het een fifty-fifty-wedstrijd. „Helemaal toen ik hoorde dat we verloren door een fout van de scheidsrechter. Die tweede goal had wellicht afgekeurd moeten worden. Bij een gelijkspel had het alle kanten opgekund voor mijn gevoel.”
In de overgang van avond naar nacht drong zich bij de 29-jarige Amsterdammer echter steeds meer een gevoel van trots op. Oranje kende tegenslag richting de eindstrijd. Midden-midden Klaas Vermeulen viel in de halve finale uit met een schouderblessure, Tim Jenniskens moest zonder wedstrijdritme invallen tijdens de eindstrijd. Evers: „Toch vond ik dat wij in de finale ook weer goed speelden. Niet zo goed als in de halve finale, maar we hebben er wel waanzinnig hard voor gewerkt. Tegen Groot-Brittannië wonnen we zilver, maar tegen Duitsland was heel duidelijk voelbaar dat wij goud wilden.”
Bondscoach Markus Weise dacht te weten waarom hij met Duitsland aan het langste eind trok. „Wij kenden een moeilijk toernooi. Een gelijkspel tegen Nieuw-Zeeland en een nederlaag tegen Nederland in de groepsfase. Daardoor ga je knokken. Nederland liep alleen in de finale tegen serieuze problemen op.”
Evers kon er niet zoveel mee. „Hadden we express moeten verliezen in de groepsfase om een crisis te krijgen? Weise heeft een punt, maar het is een clichépunt. Wij gingen voor het ultieme. Zeven zeges op rij. Ik denk niet dat als we verloren hadden in de pouleduels, we dingen anders waren gaan doen. Dat is juist het sterke aan dit team, we weten waar onze kracht zit. Wij moeten aanvallen.”
De uiteindelijke 228-voudig international genoot van de volgende generatie. Billy Bakker, Valentin Verga, Klaas Vermeulen, Robbert Kemperman, Sander Baart, Sander de Wijn en Mink van der Weerden; jongens die de technisch aantrekkelijke speelstijl in de toekomst hoog houden samen met de nieuwe ‘routiniers’ doelman Jaap Stockmann, Wouter Jolie, Marcel Balkestein, Robert van der Horst en Rogier Hofman.
Evers: „Mensen sms’ten ‘jullie verdienen goud’, maar dat vind ik niet. Daarvoor moet je een finale winnen. De Duitsers hebben dezelfde weg afgelegd als ons. Wel heb ik het gevoel dat wij als Nederland hebben getoond wat wij kunnen. De jongens weten nu welke kant zij op moeten. Ik wordt in ieder geval één van de grootste fans van dit Oranje”, aldus Evers die in oktober vijf maanden op wereldreis gaat.
Natuurlijk had hij het liefst met goud willen afsluiten. „Als aanvoerder had ik dan een lintje gekregen. Klinkt toch mooi, ridder Floris. Daarvoor moet je het ultieme winnen. Dus zal ik het doen met mijn bijnaam ‘zilveren medaillist’. Een shitnaam, maar ik kan er mee leven.” De herinnering aan het toernooi is namelijk het belangrijkst. „In mijn tien jaar bij Oranje was dit één van de mooiste ploegen. Het was hier in Londen elke dag lachen. Er was nooit een veroordeling naar elkaar. Dit is zilver met een hele grote lach. Ik wilde leider zijn van een groep die plezier had in hockey. En dat is gelukt.”
Bron: Telegraaf/Mascha de Jong

Reageer