Telegraaf: "Tij gekeerd"

Oranje Zwart klaarde min of meer geroutineerd met 1-2 de klus bij Pinoké. Het duel kende een rommelige start, toen het veld tot een half uur voor het begin onbespeelbaar was door de overvloedige regen. Om kwart voor drie was het echter droog, maar nieuwe regen zorgde ervoor dat beide ploegen na zeventien minuten toch moesten verkassen naar veld twee, waar de veteranen van Pinoké werden verdreven midden in hun het wedstrijd tegen Gooise.
De overwinning bij de Steekneuzen betekent dat de Eindhovense ploeg van Michel van den Heuvel ook in de zesde competitieronde ongeslagen blijft en alleen aan kop gaat. Hoe anders was dat precies een jaar geleden toen er slechts twee punten waren vergaard. Het rommelde toen in het zuidelijke hockeybolwerk. Niet alleen in het team en rondom coach Sjoerd Marijne, maar volgens het huishoudboekje was Oranje Zwart bijna failliet en kon alleen een gezamenlijke krachtsinspanning van leden en sponsoren het tij keren.
Sportief werd coach Michel van den Heuvel de man voor nieuw hockeysucces en de nieuwe voorzitter Simon van den Boomen moet nu de hand op de knip houden. Van den Heuvel verleidde de verloren zoon Robert van der Horst terug te keren na zijn Rotterdams avontuur. Van der Horst snakte ook weer naar zijn cluppie, waar hij groot was geworden. Samen met vier andere olympiërs Sander Baart, Mink van der Weerden, Bob de Voogd en Marcel Balkestein vormt hij het hart van het nieuwe Oranje Zwart.
Daarbij voegden zich een olympische Belg (Thomas Briels) en twee Pakistanen (Mehmood Rashid en Muhammad Rizwan). De laatsten kwamen met Van den Heuvel mee na zijn avontuur van twee jaar als bondscoach van Pakistan. Hij plaatste zich door winst in de Asian Games met Pakistan als eerst land voor de Olympische Spelen van Londen, maar kon desondanks uit Lahore vertrekken van de met politiek doordrenkte Pakistaanse hockeybond.
Over zijn Pakistaanse aanwinsten maakt Van de Heuvel zich echter nu al zorgen. „Het Nederlandse klimaat eist zijn tol. De regen en kou in ons land. Ze komen nu al op de training in dikke truien en handschoenen. Wat moet dat worden wanneer het straks echt koud wordt?”, glimlacht hij na afloop van het gewonnen duel tegen Pinoké.
Het was Michel van den Heuvel overigens niet ontgaan dat Oranje Zwart niet het gehele duel kon domineren om met een gerust hart de komende wedstrijden in te gaan. „Maar het is ook onze kracht dat we slechte wedstrijden kunnen winnen.” Eerder ging dit seizoen Bloemendaal al in de slotfase (3-4) ten onder en vorige week moest Rotterdam een halve minuut voor tijd een gelijkspel (1-1) toestaan. „De veerkracht die we dan tonen kan ons nog ver brengen”, waarschuwt Van den Heuvel de elf andere hoofdklassers.
Bron: de Telegraaf

Reageer