Van de Rijt: ‘Zondag is het oorlog in Tilburg’

Pinoée verloor zondag met 1-3 van HGC. De Amsterdamse ploeg kwam nog wel op voorsprong, maar gaf dit uiteindelijk vrij gemakkelijk uit handen. Door dit verlies blijft het verschil met de onderste twee ploegen vijf punten. Verdediger Luuk van de Rijt blikt terug op de wedstrijd en vertelt over hoe zijn nieuwe coach de ploeg op scherp stelt voor het restant van het seizoen.

Kampong Pinoke MdW (12)

Het zag er zondag na een half uur hockeyen rooskleurig uit voor Pinoké in de thuiswedstrijd tegen HGC. Een strafcorner voor de thuisploeg werd in de rebound snoeihard binnengeschoten. Het doelpunt bezegelde het goede spel van Pinoké. Toch kwamen de steekneuzen nog voor rust op achterstand en na een vroege tegengoal in de tweede helft, werd zeker dat voor de thuisploeg niets meer te halen viel. Van de Rijt legt uit waar dit aan lag. “Laat ik voorop stellen dat HGC op veel fronten feller en beter was dan dat wij. Ik had het gevoel dat er meer in zat voor ons. Vooral gezien de eerste helft, waarin we tot de 1-0 van ons weinig hebben weggegeven.  In de vijf minuten na de 1-0 verliezen we te makkelijk de bal, wetende dat we juist dan moeten consolideren. Er worden op dat moment teveel foute keuzes gemaakt. Resultaat daarvan is dat we in twee minuten twee goals tegen krijgen. Gezien de totale wedstrijd, was er uiteindelijk maar één ploeg die aanspraak maakte op de overwinning en dat was HGC.”

Voormalig Pinoké coach Giles Bonnet werd onlangs, mede door de tegenvallende prestaties van de ploeg, ontslagen bij Pinoké. In zijn plaats werd Diederik Donk aangesteld. Donk was voorheen coach van de mannen van HDM, Rood-Wit en Voordaan en assistent-coach bij de mannen van Amsterdam. “Diederik (Donk, red.) heeft een goede klik met ons team,” vertelt van de Rijt. “Hij staat met veel passie en energie voor de groep. Ik vind het mooi hoe hij de bespreking samen met muziek combineert, dat geeft veel energie. Donk is open in zijn communicatie, iedereen weet waar hij aan toe is bij hem. Elke coach heeft zijn eigen manier van coachen. Zo is die van Diederik ook anders als die van Bonnet. Hij heeft een andere spelopvatting, waar we sinds begin januari hard op hebben getraind.”

Pinoké bezet momenteel de tiende plaats boven Laren en hekkensluiter Tilburg. Kosten wat het kost wil het team uit het Amsterdamse ploeg de achtervolgers voorblijven en de gevarenzone vermijden. “De focus is om elke wedstrijd als een collectief te blijven spelen,” vertelt de 24-jarige verdediger. “Wij hebben geen spelers die met individuele acties het verschil gaan maken, alleen als team kunnen we een verschil maken tijdens de wedstrijd. Hard werken en de focus kunnen houden, ondanks tegenvallende resultaten is belangrijk in deze fase. Het is een zwaar programma, waarbij de onderlinge verschillen niet erg groot zijn. Prioriteit is om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen, zowel op fysiek, technisch als mentaal gebied. Daarnaast is elke wedstrijd een finale, waar punten te halen zijn. Door hiermee bezig te zijn, willen we uit de gevarenzone blijven, maar het zal een hele zware klus worden.”

Deze klus zal zich aanstaande zondag voortzetten met een belangrijke wedstrijd tegen de nummer laatst, Tilburg. Mochten de Amsterdammers punten laten liggen dan zien zij de Brabanders naderen tot maar twee punten verschil. Ook is de kans aanwezig dat ze op gelijke hoogte komen met Laren, waardoor de strijd tegen degradatie helemaal open ligt. Van de Rijt weet dan ook als de beste wat zondag moet gebeuren. “Dit wordt een zware wedstrijd. Een finale waarin van alles kan gebeuren. We spelen uit in Tilburg, waar je kan verwachten dat zij veel support zullen hebben van de twaalfde man. Het is een wedstrijd waar je 70 minuten lang de juiste keuzes zult moeten maken. Tilburg heeft onder andere tegen Amsterdam laten zien dat ze een tegenstander zijn om rekening mee te houden. Zondag zullen zij de ruimtes klein houden en zullen beide teams weinig proberen weg te geven. Zo’n wedstrijd wordt beslist op details. Daarnaast beseffen zij ook dat zij niet veel kansen meer zullen krijgen om van de laatste plaats af te komen. Het is alles of niks. Zondag zal het oorlog zijn in Tilburg.”

Reageer