Van den Berg: ‘Beleving, vechtlust en inzet. Laat dat maar aan Rotterdam over’

Zondag verloren de mannen van Rotterdam met 2-0 van Amsterdam. Niet een wedstrijd waar Rotterdam te lang bij stil kan staan, want aankomende zaterdag speelt de ploeg van routinier Joost van den Berg alweer de eerste play-offswedstrijd in de halve finale tegen Oranje Zwart. Hij blikt met veel vertrouwen in zijn ploeg vooruit naar het competitietoetje.

Rotterdam - Reading EHL13 MdW
credit: Maurice de Wert

Zaterdag om 15:00, als de heren van Oranje Zwart op bezoek komen in Rotterdam, zal de strijd om het kampioenschap losbarsten. De 34-jarige Van den Berg weet goed dat de ploeg uit Eindhoven niet te onderschatten valt. “We verloren dit seizoen twee keer van ze. OZ is een ontzettend sterke ploeg met veel kwaliteit op elke linie. Ze hebben ongeveer op elke plek een international staan, dus we mogen onze borst nat maken.” Het had de middenvelder van Rotterdam overigens niet veel uitgemaakt wie ze tegen zouden krijgen in de halve finale. “In elke ploeg uit de top vier zit zoveel kwaliteit, ik denk echt niet dat het veel uit zou maken wie je treft. Je zou er wat voor kunnen zeggen om Bloemendaal liever te hebben, omdat zij van heel ver komen. Maar ze staan nu wel in de play-offs en hebben zo’n goede reeks neer gezet, dat zij in een super flow zitten. Iedereen is nu aan elkaar gewaagd en we gaan dit weekend zien wie er net de betere is.”

De meningen in hockeyend Nederland zijn verdeeld over de nieuwe play-offs vorm, waarin niet meer  ‘best-of-three’ wedstrijden zal uitmaken wie doorgaat maar dat er na twee wedstrijden al bekend is wie de finale zal spelen. Ook Van den Berg vind het erg apart. ‘We hebben ons er eigenlijk nog niet al te veel mee bezig gehouden en ik ben benieuwd wat we erover gaan bespreken. Het is voor iedereen nieuw. Het maakt nu ook nog eens uit hoeveel doelpunten je tegen krijgt. Zeker in een thuiswedstrijd moet je je doel zo schoon mogelijk houden. Ik denk dat het tactisch ook nog wel het een en ander te weeg zal brengen. We moeten daar nog maar eens het een en ander op verzinnen.”

Zondag verloren de Rotterdammers in hun laatste competitiewedstrijd van Amsterdam. In het Wagenerstadion hielt de thuisploeg de bezoekers op 2-0. “We probeerden wat nieuws uit,” zegt Van den Berg. “Namelijk om met vier middenvelders te spelen, dus de 4-4-2 formatie. We zouden daar tegen Oranje Zwart straks misschien wel wat aan kunnen hebben, maar in de wedstrijd tegen Amsterdam leverde het niet het gewenste resultaat op. We hebben het een goed kwartier gedaan, maar we kwamen er eigenlijk in de hele eerste helft niet aan te pas. Gelukkig pakten we het de tweede helft weer op, maar dit mocht niet meer baten. Het maakte ook niet zo veel meer uit. We waren geplaatst en gingen er van uit dat OZ en Kampong geen punten meer zouden laten liggen, dus we konden toch geen kant meer op in het klassement. Zaterdag zal dat heel anders worden en kunnen we er niet met die instelling in gaan.”

Van den Berg heeft veel vertrouwen in zijn ploeg als het gaat om het verdedigen van de titel. “De mooiste wedstrijden zijn dit seizoen al gespeeld. In de play-offs moet iedereen er gewoon op of eronder en het zijn allemaal wedstrijden op zich. De finale van vorig jaar was ook geen toonbeeld van een mooie wedstrijd. Het gaat in de play-offs om andere dingen dan mooi hockey en technische zaken. Het gaat om beleving, vechtlust en inzet. Juist dat kun je wel aan Rotterdam overlaten, dus ik heb alle vertrouwen in mijn ploeg om weer voor de titel te gaan.” Voor de 34-jarige Van den Berg zou dat meteen zijn laatste titel zijn. Na een lange carrière houdt de voormalig speler van onder andere SCHC en Kampong het voor gezien. “Ik heb er de afgelopen jaren langzamerhand naar toe geleefd en me al vaker afgevraagd wanneer ik eens zou stoppen. Maar nu ben ik er zeker van. Het kost me net wat meer energie dan normaal om te leveren wat ik moet leveren. Ik ga nog wel lekker hockeyen, maar dan een niveautje lager,” aldus Van den Berg.

Comments (2)

  1. Rotterdam gaat er keihard af as Zaterdag tegen OZ!

  2. Hmmm, zeiden ze vorig jaar ook

Reageer