Spits: Marianne Vos voorbeeld voor hockeyers

De kop is er af tijdens het olympisch hockeytoernooi. De mannen van Paul van Ass kwamen tegen India met de schrik vrij. Vooral achterin bleek de formatie van de altijd aanvallend denkende bondscoach uiterst kwetsbaar.
Solo
Robert van der Horst opende na een fraaie solo vanaf de middenlijn de score voor Nederland. De centrale verdediger maakte vooral in de eerste helft een geïnspireerde indruk. Wellicht kwam dit door het goud dat de tijdens het hockey op de tribune aanwezige wielerkoningin Marianne Vos een dag eerder had gewonnen.
Inspiratie
„Ik krijg daar inderdaad inspiratie van en had dat ook een dag voor de wedstrijd tegen India op twitter gezet”, zei @Horst24 na afloop. „In de rust heb ik het ook nog tegen de andere spelers gezegd. Denk aan Vos als het straks even niet gaat. Die blijft ook altijd vol gaan en is juist extra sterk als het wat zwaarder wordt.”
Adrenaline
Vos is niet de enige sporter die de afgelopen dagen inspirerend werkte voor de Nederlandse hockeyers. „In het olympisch dorp hebben we een tv waarop we alle sporten kunnen volgen”, zei Van der Horst. „En vanmorgen keken we nog met zijn allen op de kamer naar die Peter Hellenbrand die aan het schieten was. Hij won bijna een medaille. Dan zitten we echt schreeuwend voor de televisie. Dat is goed voor de adrenaline zo vlak voor de wedstrijd.”
Publiek
Desalniettemin verliep het duel gisteren in de Riverbank Arena zeker niet vlekkeloos voor het Nederlands hockeyelftal. India kreeg een enorme hoeveelheid kansen. Het was aan keeper Jaap Stockmann te danken dat Oranje maar twee doelpunten tegen kreeg. Volgens Van der Horst viel het trouwens wel mee met die grote hoeveelheid kansen tegen. „Heel veel ballen van India werden hard de cirkel ingeslagen en gingen vervolgens voorlangs het doel”, zei de verdediger. „Dan schreeuwt het publiek hard en dan lijkt het daardoor heel gevaarlijk. Maar eigenlijk viel dat reuze mee. Ondertussen baal ik natuurlijk wel van de twee doelpunten. Dat hebben we niet goed gedaan en ik wil dat zeker terugzien om te kijken wat er precies mis ging.”
Positief
Al met al maakte de defensie een kwetsbare indruk en na rust gaf Nederland een 2-0 voorsprong binnen vijf minuten uit handen. Mink van der Weerden tekende even later alsnog voor de winnende treffer. „Dat was heel positief”, merkte aanvoerder Floris Evers op. „Vooral omdat we zo’n jong team hebben. Je kan ook verzuipen als je zo snel achter elkaar twee doelpunten tegen krijgt.”
Keihard
Positief was ook dat de enige twee strafcorners van Oranje door Roderick Weusthof en Van der Weerden werden benut. Een percentage van honderd procent wat betreft de korte hoekslag komt zelden voor in het hockey. Vooral die van Van der Weerden ging er keihard in.
Knipoog
„Ik wist al lang dat Van der Weerden een goede strafcorner had”, zei Van Ass na afloop met een knipoog. De uitstekend lopende corner kwam uiteraard goed uit voor de bondscoach, die routinier Taeke Taekema niet meenam naar Londen. Van der Horst viel tijdens de spannende slotfase met nog twee minuten te gaan geblesseerd uit met kramp. De komend seizoen bij Oranje Zwart terugkerende hockeyer speelde ook nog eens met een ingetapete pols. Maar volgens de natuurlijke leider op het veld hoeft niemand zich zorgen te maken over zijn fysieke gesteldheid.
Tape
„Ik hang op dit moment een beetje met tape aan elkaar”, zei Van der Horst. „Dat is vervelend. Maar het hoort er bij. En ik denk dat het over een paar dagen wel over is.” Van der Horst houdt er niet van om te zeuren over zijn pijntjes. Dat zou de gouden en mentaal ijzersterke Marianne Vos tenslotte ook nooit doen.
Bron: Spits/Jan Balk

Reageer