Vrijwilligers legioen heet sportieve fans welkom


Honderden vrijwilligers gaan de bezoekers van het WK hockey 2014 wegwijs maken in Den Haag. De Olympische Spelen van afgelopen zomer in Londen vormen lesmateriaal voor het ambitieuze gastvrijheidoffensief die de Haagse sportwethouder Karsten Klein wil organiseren.
De CDA-wethouder is recent in de Britse hoofdstad geweest om te praten met het comité dat de organisatie van de afgelopen Spelen op zich heeft genomen en tienduizenden vrijwilligers op de been wist te krijgen om sporters, bezoekers en media de weg te wijzen in de metropool aan de Theems.
„De vrijwilligers waren niet alleen te vinden op de sportcomplexen, maar ook op iedere hoek van de straat in het centrum om te vertellen hoe het openbaar vervoer werkt, waar de toeristische attracties zijn en om tips te geven voor bijvoorbeeld leuke restaurants. Dat willen we ook graag tijdens het WK hockey in Den Haag, want niemand kent de stad beter dan de eigen inwoners”, aldus Klein enthousiast. „In Londen hebben ze me onder andere vertelt hoe ze mensen hebben geworven en op welke manier taken kunnen worden verdeeld.”
Talen
De wethouder is enorm onder de indruk van de Britten, die zelfs kinderen van 14 jaar hebben ingezet als echte ambassadeurs om bezoekende leeftijdgenootjes in hun eigen taal aan te spreken. „Hier hopen we precies hetzelfde te kunnen gaan doen. Uit alle doelgroepen kunnen we hulp gebruiken, ook van de vele expats die in Den Haag wonen en andere talen spreken.”
De hele stad staat tijdens het wereldkampioenschap in het teken van hockey. Bij alle verenigingen kapen de landen de velden om te trainen en worden evenementen georganiseerd door bedrijven. Op het Plein komt zelfs een heus Hockey House, maar alle ogen zullen vooral gericht zijn op het stadion van ADO waar alle wedstrijden worden gespeeld.
Klein hoopt het netwerk van vrijwilligers ook weer te kunnen gebruiken bij het WK beachvolleybal dat een jaar later zal plaatsvinden en mogelijk ook bij andere evenementen: „Dat doen ze in Londen ook. Veel vrijwilligers die hebben geholpen bij de Spelen, zijn nu weer actief bij andere grote manifestaties en festivals. Op die manier brengt zo’n sportevenement blijvend iets moois voor de stad.”
Bron: De Telegraaf
Foto: Gert – Jan van der Ham

Reageer