Weusthof senior: “Roderick was een extreem talent”

In een interview in de Gelderlander vertelt Hans Weusthof, vader van international Roderick Weusthof, over het leven van de Rotterdam-spits. Vader Weusthof is zelf een oud-hockeyinternational (vijf caps) die in de vijftien jaar dat hij in het eerste van Nijmegen speelde door het leven ging als ‘De Knoest’.

Net als zijn vader begon Roderick (28) als voetballer. “Als je nog jong bent, moet je driedimensionaal kunnen denken. Voetballers leren het spel te verplaatsen door achter hun tegenstander te kijken. Toen Roderick ging hockeyen bij Nijmegen ben ik ook zijn coach geweest. Ik was daar erg transparant in. Juist omdat er genoeg valkuilen zijn. Maar Roderick was toen al een extreem talent. Hij had een hele goede techniek. Speelde als C-junior bij de B. Als coach kon je gewoon niet om hem heen.”

Hoewel zijn zoon bij Nijmegen ook al snel ‘De Knoest’ werd genoemd, lijken ze als hockeyers niet op elkaar. “Totaal niet. Ik was een verdediger. Een harde werker. Sluw in de duels. Roderick is een echte aanvaller. Een topscorer. Door zijn techniek in staat een man te passeren en zo een overtalsituatie te creëren.”

Maar de cornerspecialist had het ook tot tennisser kunnen schoppen. “Op zijn veertiende was hij kampioen van Oost-Nederland. Zijn trainer wilde dat hij puur voor het tennis koos. Gelukkig had hij toen al een eigen mening. Roderick wil dingen delen. Hij is een jongen voor een teamsport.”

Weusthof junior vertrok voor zijn studie Rechten naar Utrecht waar hij voor SCHC speelde en het schopte tot international. “En al die tijd koppelde hij topsport aan het volgen van een universitaire studie. Bijna niet mogelijk als je het programma van de internationals kent. Oranje traint altijd overdag. Maar dan studeerde hij ’s avonds van zeven tot elf in de bibliotheek. Roderick heeft een goed karakter en de juiste instelling. Hij heeft het zichzelf aangeleerd om zijn tijd goed in te delen.”

Ondanks dat de twee elkaar niet zo vaak zien is hun band wel hecht. “Hij is altijd onderweg. Hij woont samen met zijn vriendin Sophie in Utrecht. We zien elkaar als zijn moeder en ik in Utrecht zijn. En op het hockeyveld. Want Linda (moeder, red.) en ik gaan altijd kijken. En dan staan we te genieten. Logisch. Het blijft je kind,” aldus de trotse Weusthof senior.

Comments (2)

  1. Mooi om zo’n trotse vader te hebben…

  2. Leuk verhaal en goed voor de Olympic promotion, en door het woord ‘extreem’, is jammer genoeg een sterkte/ zwakte analyse ondergeschikt geworden.

Reageer