Zaalhockey: KNHB past regels aan

De KNHB heeft de zaalregel ‘door de man spelen’ aangepast. De aanleiding voor de wijziging, is de discussie over de vele handblessures. Het aantal blessures is inmiddels flink opgelopen en de KNHB heeft daarom besloten de wijziging direct in te voeren.

In de online briefing op de website van de KNHB melden zij het volgende: “Helder voor ons is dat de arbitrage pas de derde partij is die dit kan voorkomen. Eerst komt de aanvaller, die op moet houden met het gevaarlijk (en vaak ook opzettelijk) hard inspelen van de bal richting de stickhand van een tegenstander. Dan de verdediger, die zelf ook een taak heeft om zich te beschermen.”

“Maar ook de arbitrage heeft een rol. Duidelijkheid over wat wel en wat niet wordt toegestaan

én strikte en strenge bestraffing van het ontoelaatbare, zal zeker helpen,” vult de bond aan.

De KNHB schrijft over de  regel ‘door de man spelen’ het volgende:

“Een harde pass van dichtbij (minder dan drie meter) die bewust door een

tegenstander heen wordt gespeeld die zijn stick al op de grond heeft is

verboden en moet worden afgefloten. […] Belangrijk is hier te begrijpen wat de

intentie van de speler is. Criteria zijn dus: gevaar, opzet en de afstand tot de

tegenstander. [….] Wordt aan bovengenoemde criteria niet voldaan is er geen sprake

van een overtreding; dus niet elke bal richting een lage stick affluiten, alleen de

bewuste harde bal van dichtbij”

 

Nu blijkt dat de opmerkingen ‘minder dan 3 meter’ en ‘stick aan de grond’ kennelijk aan

spelers de vrijbrief geven om vrij te schieten richting spelers die net buiten die grens met

hun stick laag zitten of hun stick net enkele centimeters boven de grond houden. En

scheidsrechters laten dit toe, ook al zien ze het gevaar en de kennelijke opzet, omdat de

gevaarlijke bal formeel niet aan alle criteria voldoet. Deze beide attitudes (dus eerst de actie

van de aanvaller en dan de acceptatie van de scheidsrechter) kunnen leiden tot gevaar en

tot blessures. De aanpassing van de KNHB is daarom nodig:

 

– Het criterium ‘van dichtbij’ wijzigt niet, maar de uitleg ‘minder dan drie meter’ dient

ruimer te worden opgevat. Indien een bal gevaarlijk is omdat deze hard richting een

laag zittende tegenstander wordt gespeeld, moet deze ook worden afgefloten

wanneer de tegenstander vanwege de geringe afstand (tot maximaal zes meter) geen

reactietijd heeft.

-• Het criterium ‘stick al aan de grond’ geldt voor een speler die al laag zit en zijn stick

al laag heeft. Ook al is er een paar centimeter ruimte tussen de hand en de vloer.

Deze aanvullende instructie is gezamenlijk opgesteld door de Commissie ABB-HOK en de Commissie Spelregels en geldt met onmiddellijke ingang.

Het is goed dat de KNHB gehoor geeft aan de discussie die is ontstaan, maar denkt u dat dit helpt en hiermee de handblessures voorkomen worden? Laat uw mening achter er reageer op elkaar met respect.

 

Comments (14)

 1. Allereerst goed dat er wat aan gedaan wordt. Anderzijds leidt dit to interpretatie van de scheidsrechters en dat maakt hun rol niet makkelijker.

  Is het niet handiger om de pass met de handen bij elkaar eruit te gooien? Geen interpretatie, simpel te zien.

 2. Ab van der Wouden

  Hè hè. Eindelijk. Ik werd zo moeilijk moe van de scheidsrechters tekst van de scheidsrechters “Het was geen blok…” en ondertussen liep weer iemand naar de kant met een geblesseerde hand. En geweldig hoe het scheidsrechters corps toch weer niet durft toe te geven dat ze fouten maken. De speler is de schuld volgens hun het komt niet door hun dat de regel zo onduidelijk wordt geïnterpreteerd dat de spelers niet meer weten wat wel en niet “in het blok” is. Weer een excuus…

 3. Volgens de regels is een pass met je handen bij elkaar een slagtechniek en daarmee verboden in de zaal.

 4. Oke de bond doet er wat aan na de competities, hoe vaak is er in wedstrijden in het blok gespeeld en de scheidsrechter(s) gaven daar niets voor en zelfs erger nog een corner tegen? Beetje mosterd na de maaltijd dit en ik zie het al op de LK’s gebeuren de kaarten regen! En de interpretatie van de scheidsrechter…..

 5. Er zijn ook handschoenen en handschoenen. Kijk bvb naar de Duitse competitie (andere landen ook overigens). Daar dragen de spelers echte “units” op de linker hand. Niet voor niks. Ik weet echt niet waarom deze handschoenen niet (makkelijk) verkrijgbaar zijn op NL markt. Of we doen het zaalhockey alleen voor de lol…

 6. Kortom we hoeven het wiel niet uit te vinden.

 7. Wat een amateurisme om voor de LK’ s een regel te veranderen. Komt niet echt professioneel over KNHB! Het fluiten in de zaal is al niet de makkelijkste discipline en nu maken ze het weer moeilijker. Gewoon volgend jaar invoeren en nu met de oude regels werken. Is voor arbitrage als spelers eerlijker.

 8. De regels zijn niet veranderd. De interpretatie is verduidelijkt. Als de intentie is om door een laag spelend iemand heen te spelen zonder dat die iemand kan ontwijken, dan wordt het als een blok beschouwd. De spelers die de bal naar 3,5 meter haalden om vervolgens vol door iemand heen te rossen (en te blesseren), moeten hun spel aanpassen. Hopelijk ontstaan hierdoor minder blessures en daar is het om te doen.

 9. @hokkie, dan hoop ik dat de scheidsrechters ook zo handelen. en er niet een interpretatie van de interpretatie van maken. zo als jij het uitlegt is het wel duidelijk.

 10. Er wordt ook vaak verloren. Gaat de KNHB nu ook de regel aanpassen dat je niet meer kunt verliezen?

 11. @John

  Zoiets zou alleen een verliezer kunnen verzinnen.

 12. nog een stap richting het saaier en saaier maken van zaalhockey. het wordt er steeds makkelijker op om te verdedigen en daardoor dus moeilijker voor de aanval, dus slecht voor aantal goals en zeker ook slecht voor het zo geroemde tactische aspect van zaalhockey. je kan straks geen pass meer geven, want oh jee, straks staat er een blok op 6 meter

  schaf gewoon dat laagzitten af, zo simpel, wordt er ten minste weer een beetje gepingeld. een aanvaller mag nu niets eens de bal heen en weer halen voor de laagzittende verdediger, want zodra hij ook maar even de stick raakt dan fluiten ze direct af voor stickafhouden of zoiets.

  zonder dat laagzitten de hele tijd wordt het allemaal veel leuker. en kom niet aan met argument dat dit de essentie van het zaalhockey aantast, want vroeger mocht je helemaal niet laagzitten in de zaal (ook niet op het veld overigens). een lage backhand was zelf gewoon bolle kant (en is het feitelijk nog steeds overigens in veel gevallen).

 13. Meurer moet gewoon stoppen met hockeyen

 14. @aadf

  want? omdat hij binnen de regels van het spel speelt?
  Ze moeten gewoon normale regels bedenken. als iemand een overtreding maakt kan je hem straffen maar Meurer doet niks wat niet mag.

  waarom niet gewoon een verbod van hand op de grond, maakt het spel ook nog veel leuker!

Comments are closed.