Zaalrubriek: ‘Op weg naar Leipzig’

Nu de winterstop een feit is zijn de Nederlandse zaalteams weer begonnen met trainen. Zowel de heren als de dames bereiden zich voor op de Wereld Kampioenschappen die van 4 tot en met 8 februari plaatsvinden in Leipzig. De komende weken zullen we ze volgen in deze zaalrubriek ‘Op weg naar Leipzig’.

De selectie van bondscoach Robin Rösch is nog altijd niet definitief maar de Oranje heren maken goede stappen in hun voorbereiding op het WK, zo vertelt ervaren zaalinternational Teun Rohof. Deze week wordt er nog twee laatste oefenwedstrijden gespeeld tegen Australië en volgende week zondag zullen de mannen vervolgens naar Duitsland vertrekken.

Oranje zaalhockey nederland belgie MdW Rohof teun
Rohof in actie. (c) Maurice de Wert

Jullie zijn de afgelopen weken onder andere naar Keulen geweest. Hebben jullie daar stappen kunnen maken?

Ja, Keulen was een hele goede trip. We waren toen nog niet helemaal compleet want Bjorn Kellerman en Robert Tigges waren eer niet bij en Nicki Leys raakte daar geblesseerd maar toch nuttige trip. We hebben daar onder andere tegen Tsjechië geoefend en twee wedstrijden op een dag gespeeld, wat we tijdens het toernooi ook zullen doen dus dat was wel goed om even te oefenen. Verder hebben we veel getraind en technieken in de praktijk gebracht tegen tegenstanders die je niet elke dag ziet. Dat is toch anders dan dat je op training tegen je teamgenoten speelt.

Na Keulen zijn er een aantal jongens afgevallen maar was de selectie nog niet definitief. Is deze inmiddels rond?

Nee, nog niet. We zijn nu met vijftien. De basisgroep staat op zich wel maar er zijn wat blessures en we trainen vaak in drie teams van vier dus dan heb je al twaalf spelers nodig. Daarnaast het liefst ook drie keepers dus het is heel nuttig om nog wat stage-spelers erbij te houden.

Verder spelen jullie deze week nog oefenwedstrijden tegen Australië. Wanneer staan die op het programma?

Donderdag en vrijdag.  Voor ons heel nuttig om weer even te kunnen oefenen tegen een vrij onbekende tegenstander. Vorig jaar hebben we vlak voor het EK ook tegen ze geoefend. Toen hadden we veel moeite met hun spel en verloren we. Zij hebben toch een andere manier van spelen, net iets fysieker en het zijn ook weer jongens die je niet echt kent. Bij Duitsland heb je bijvoorbeeld Hauke en Fürste waarvan je weet dat ze heel goed zijn en het spel bepalen. Ik heb wel zin om tegen de Australiërs te oefenen, we zijn nu weer drie weken verder, we hebben de stappen van Keulen doorgezet en tactische oplossingen uitgevonden en geoefend dus nu kunnen we kijken of die werken.

Ben je tevreden over hoe de voorbereidingen tot nu toe zijn verlopen?

Ja zeker. We ontwikkelen ons en worden samen steeds beter. Het is in het begin altijd weer een beetje zoeken want er kwamen toch weer een aantal nieuwe gasten erbij, vooral van Jong Oranje wat trouwens heel positief is. Je ziet gewoon dat we groeien. Wat ook in ons voordeel werkt is dat we in de competitie ook met vier spelen want veel andere landen doen dat niet. We maken stappen tijdens de weekenden dat we competitie spelen en ik denk dat we daarin misschien wel een streepje voor hebben op de rest.

Wat is jullie doelstelling voor het WK?

We gaan voor een medaille, dat lijkt me nu vooraf ook een reële doelstelling. Tijdens het toernooi plaatsen de eerste vier van de poule zich voor de kwartfinales dus we moeten zo goed mogelijk presteren in de poule om eerste of tweede te worden. Op die manier ontloop je dan waarschijnlijk Duitsland en Oostenrijk in de kwartfinale en wellicht ook in de halve finales. Verder heb je in de andere poule nog Zweden en Australië en die vier zijn voor mij grote kanshebbers. In onze poule zijn Rusland en Polen geduchte tegenstanders maar zij hebben wel het probleem dat ze vlak ervoor de World League 2 op het veld spelen waardoor ze heel lang buiten hebben moeten trainen. Alsnog hebben ze door hun jarenlange ervaring wel een voorsprong qua zaaltechniek en tactiek maar toch.. Verder zijn Canada, Zwitserland en Zuid-Afrika in onze poule misschien outsiders maar daar weet ik eigenlijk te weinig van.

Jullie spelen twee wedstrijden op een dag. Kunnen jullie tussendoor naar andere tegenstanders kijken of moeten jullie dan rusten?

Nou, we spelen twee dagen achter elkaar de tweede wedstrijd om kwart voor 11 ’s avonds dus het is belangrijk om je rust te pakken. Gelukkig hebben we een grote staff met veel hockeyervaring, onder andere Martijn van Mierlo en Daan van der Wilk gaan mee dus zij zullen, samen met Robin (Rösch, coach, red.) lange dagen draaien. Dat, en video-beelden, zullen voor ons van essentiële waarde zijn bij de voorbereiding op wedstijden. Maar ik hoop wel dat we zelf ook wat kunnen kijken, ik zou het heel leuk vinden om bijvoorbeeld even een wedstrijd van de Nederlandse dames mee te kunnen pikken.

Wat staat er nog op de planning?

Na Australië hebben de meeste van ons zondag landskampioenschapen wat natuurlijk ook heel belangrijk en leuk is. Daarna volgen nog drie dubbeltrainingen met Nederlands team en dan vertrekken we zondag naar Leipzig.

Reageer