Caspers: “Het hockeywereldje leeft op de rand van professionaliteit” – Hoofdklasse Hockey Nederland

Caspers: “Het hockeywereldje leeft op de rand van professionaliteit”

De hockeywereld is verdeeld over het vermeend dopinggebruik binnen de sport. Een rondje langs de hoofdklassers in regio Utrecht toont aan dat de meeste hockeyers cannabis, cocaïne en xtc niet zien als doping. Maar regels zijn regels vindt iedereen en voor een professionelere sport zijn meer controles gewenst. Het AD/Utrechts Nieuwsblad sprak met een aantal hoofdklassespelers over doping.

“Het is een moeilijke discussie, het hockeywereldje leeft op de rand van professionaliteit,” zegt aanvoerder Quirijn Caspers van Kampong in de krant. In de negen jaar hoofdklasse is hij ‘twee of drie keer’ gecontroleerd op doping. Wat blijkt: in potentie kan elke hockeyer, zowel in de jeugd als in de senioren, getest worden op doping. In de praktijk besluit de Dopingautoriteit in principe tot het testen van spelers uit de hoogste klasse, maar het is in theorie mogelijk om als lager team gecontroleerd te worden.

Sinds 1997 wordt er gecontroleerd op doping. De crux: is hoofdklasse topsport? En verbetert eerder genoemde partydrugs je prestaties op het veld? Bij de meeste spelers in de hoofdklasse staat in hun contract dat bij doping het contract onmiddellijk kan worden verbroken. Pinoké legde het initiatief bij oud-international Jesse Mahieu, die gepakt was op cocaïne en MDMA. SCHC verzweeg het cannabisgebruik van Mark Noë, die een schorsing van drie maanden uitzat. Beide spelers schoten meteen in de kramp van: ‘Het was maar één keer’ en dat klonk ongeloofwaardig. Misschien is de affaire Mahieu een wake-up call voor spelers in de hoofdklasse die denken dat ze kunnen blowen of slikken zonder dat ze gepakt worden.

“Toen wij twee jaar geleden promoveerden naar de hoofdklasse wist eigenlijk niemand van het team van een dopinglijst,” zegt aanvoerder Frits Sträter van Schaerweijde. “Van de club hebben we een dopingwijzer gekregen. Van ons team zijn er in anderhalve seizoen twee jongens gecontroleerd. Hockey zit tussen amateurisme en professionaliteit in. Dat vereist professionaliteit van beide partijen. Als je de controles opvoert wordt de sport professioneler.”
Ondanks zes dopinggevallen sinds 2007 vindt de hockeybond het niet nodig om meer te controleren, bevestigt Guid Davio, manager verenigingszaken en competitie bij de KNHB. “De afgelopen jaren gebeurde het één keer in de twee jaar, dus dat vinden wij geen aanleiding. In mijn beleving is prestatie bevorderende doping of partydrugs een compleet andere wereld.”

Toch geeft Davio toe dat er binnen de hockeybond nu vaker gesproken wordt over doping. “Wat past binnen de kaders en binnen het tijdgewricht? Er is meer maatschappelijke druk nu. Maar je hebt ook te maken met het college bescherming persoonsgegevens. We mogen niet alles openbaar maken. We overleggen veel met NOC*NSF en de Dopingautoriteit. We kunnen hiervan leren en opnieuw een standpunt innemen.”

Er zijn dopinggevallen die nooit naar buiten zijn gekomen. Of een international ooit gepakt is? Davio: “Daar kan ik niet op reageren. Ik mag niet meer vertellen, dat is niet openbaar.”

Klik hier om de reacties van andere hoofdklassespelers te lezen.

Comments (1)

  1. semi prof

    De Hoofdklasse is geen topsport, alleen de internationals zijn echte topsporters en draaien een full time topsport programma.

Leave a Reply