Cox: “Die WK-droom is nu voorbij’ – Hoofdklasse Hockey Nederland

Cox: “Die WK-droom is nu voorbij’

Voor Hurley-keepster Maartje Cox startten de hockey-vrije zomermaanden iets eerder dan gehoopt. Begin vorige week kreeg ze van bondscoach Max Caldas te horen dat zij niet langer deel uitmaakt van de WK-selectie.

H2013-0919_010_Maartje-bewerkt

Afgelopen zomer viel Cox vlak voor het EK af en ook de HWL in december ging aan haar neus voorbij. Daarna werd ze echter weer bij Oranje gehaald en bleef er hoop op WK-deelname. Deze vervloog echter een week geleden toen bleek dat Caldas de voorkeur gaf aan Joyce Sombroek en Larissa Meijer. Een grote teleurstelling voor Cox. “Je hebt natuurlijk nooit de zekerheid om in de selectie te komen maar ik had zelf best een goed gevoel overgehouden aan mijn seizoen bij Hurley en de ontwikkeling die ik had doorgemaakt. Wat dat betreft is het dan wel teleurstellend als je af valt. Aan de andere kant kan ik mezelf voor mijn gevoel niets verwijten. Ik heb er echt alles aan gedaan om naar het WK te kunnen maar die droom is nu voorbij.”

Wanneer speelsters buiten de Oranje-selectie vallen gaat dit meestal gepaard met feedback zodat ze weten waar ze aan kunnen werken. Cox kreeg deze afgelopen zomer ook en wist dus wat ze moest doen om weer bij de Nederlandse selectie terug te keren. “Ik ben hard aan de slag gegaan met die punten, samen met de keeperstrainer bij de club en ik had daar voor mijn gevoel goede stappen in gemaakt. Ik had zowel op technisch vlak als op het vlak van persoonlijke ontwikkeling feedback gekregen en op beide punten zichtbare stappen gemaakt en daar positieve reacties op gekregen.”

Ook bij Caldas bleek die ontwikkeling niet onopgemerkt want na de Hockey World League finale haalde hij Cox weer terug bij de groep. Dit tot grote blijdschap van de keepster. “Ik was heel erg blij dat ik er weer bij werd gehaald en mee mocht naar Zuid-Afrika. Het is super gaaf om met het Nederlands elftal op pad te mogen. Het maakt het alleen wel extra bitter om dan voor zo’n WK nog een keer af te vallen. Ik moet dat voor mezelf een plekje gaan geven.” Dit keer kreeg ze andere feedback dan voor het EK. Waar ze nu aan moet werken houdt ze liever in het midden. “Ja, dat hou ik liever tussen Max en mij. Het is in ieder geval een heel duidelijk onderdeel dat ik mee heb gekregen en zeker iets waaraan ik kan werken dus daar ga ik nu mee aan de slag.”

Na het WK mag Cox weer aansluiten bij Oranje en kan ze wederom proberen een plek in een toernooi-selectie te veroveren. Daar Sombroek al enkele jaren de onbetwiste eerste keepster is zal haar eerste streven de positie van tweede keepster zijn. Een lastige plek met veel trainingen maar weinig speelminuten. Vooralsnog is Cox bereid die uitdaging aan te gaan, zij ziet vooral de voordelen. “Het is zeker een lastige positie maar je traint op zo’n hoog niveau en je merkt dat je snel stappen maakt. Uiteindelijk help ik mezelf in mijn persoonlijke ontwikkeling en ook bij de club hebben we daar alleen maar baat bij.” Nu al merkt de keepster al dat haar ervaringen op het hoogste niveau haar helpen in de wedstrijden met Hurley. “Misschien komt het ook door leeftijd hoor, maar je wordt gewoon rustiger, qua uitstraling. Je leest ook wat dingen sneller in de wedstrijd en ook qua coaching leer je er veel van. Dus het heeft zeker z’n voordelen al is een toernooi natuurlijk wel iets waarvoor je het doet.”

Volgend jaar dus weer nieuwe kansen voor Cox en tot die tijd kan ze vakantie gaan vieren. Of toch niet? “Nou, het is even schakelen maar er lag nog een scriptie op me te wachten. Dus daar richt ik me nu op. Daarnaast is het wel lekker om nu even tijd te hebben voor mijn vriendje, familie en vrienden maar mijn streven is om mijn studie fysiotherapie af te ronden. Of ik ga kijken in Den Haag? Weet ik nog niet. De planning is nu wel om begin juni op vakantie te gaan, dus moet nog even kijken hoe dat loopt.”

Comments (2)

 1. niet relevant

  Sombroek is overduidelijk de nr 1 keepster, alle andere keepsters die zullen de komende jaren slechts voor spek en bonen mee doen.
  Ze mogen mee, maar gaan nooit in actie komen,
  pas als Sombroek zich mocht blesseren of gaat stoppen, dan krijgt een andere keeper pas de kans om in actie te komen. ‘
  dus welke 2e keeper wel of niet mee gaat naar het wk of in de selectie zit is totaal niet relevant.

 2. Staart?

  WK Zaalhockey dan maar?

Leave a Reply