Nix: “Het is weer volop hockeyen”

Laren Dames 1 verdediger Elsie Nix kreeg te horen dat zij mee mocht om met Jong Oranje voorbereidingen te treffen voor het WK dat zich eind juli uitrolt in het Duitse Mönchengladbach.

Met Nederland B greep Nix op het hockeycomplex van Leusden naar de EK-titel en in de Sengkang Hockey Stadium in Singapore liet ze op de Jeugd Olympische Spelen in 2010 zich met goud omhangen. Na het opbergen van de EK-medaille, die ze twee jaar geleden won in Utrecht, is het een beetje stil geworden rondom Nix. “Mijn trainingsactiviteiten zijn niet bepaald stilgevallen,” pareert ze. “Integendeel zelfs. Vorig jaar ben ik als speelster van Nederlands A vervroegd doorgeschoven naar Jong Oranje. Net als mijn teamgenoot bij Laren, Lisanne de Lange, en Lauren Stam die in de reguliere competitie bij Amsterdam speelt. Het was hard werken en erg leerzaam.”

Vakantie

“Jammer dat ik na een half jaar trainen onder leiding van Raoul Ehren en z’n assistent Rick Matthijsen op het laatste moment afviel. Ik had het EK, dat afgelopen zomer plaatsvond voor eigen publiek in Den Bosch, graag willen meemaken. Dus in plaats van een trainingsstage in de zomer ter voorbereiding van het EK, kon ik twee weken op vakantie.” Onlangs kreeg Nix weer en uitnodiging voor de trainingen van Jong Oranje op de velden van Kampong. “Ik ga net als vorig jaar weer keihard trainen,” aldus een immer strijdlustige Nix. “Ik zie wel waar ik uitkom.” Er staat overigens een heel intensief programma te wachten voor Nix voordat het WK in Mönchengladbach wordt georganiseerd. “Ik zit in mijn examenjaar op het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt,” duidt de hockeyster die straks in haar eerste academisch jaar geneeskunde wil gaan studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

“Daarnaast willen we met Laren weer de play-offs in om de landstitel af te dwingen. De voorbereiding op het tweede deel van het seizoen is al begonnen. We hebben een trainingsweekend gehad in Egmond aan Zee. Dus het is weer volop hockeyen.”

Op clubniveau heeft Nix tussen Naomi van As en Kim Lammers uiteraard de ideale leerschool als aanloop naar het grote internationale werk. “Bij Laren speel ik ook in de defensie. Soms als vleugelverdediger en af en toe centraal achterin. Ik ben dus als verdediger allrounder geworden.”

Verbeterpunten

Een antwoord op de vraag waar zij moet verbeteren, neemt opmerkelijk genoeg een lange bedenktijd in beslag. Dan: “Soms denk ik tijdens een wedstrijd iets te lang na als ik een technische of tactische fout heb gemaakt. Ik moet continu betrokken zijn bij het spel. Daar liggen dus nog verbeterpunten.”

Reageer