Oma Taekema gelooft in titel


De hockeysters van Amsterdam hebben moeizaam met 0-1 van Pinoké gewonnen. Rachel Taekema, de vrouw van Taeke, speelde een prima wedstrijd voor het winnende team.
Moeilijk
Terwijl bij de mannen de winterstop al is aangebroken vanwege de komende zaterdag startende Champions Trophy in het Australische Melbourne, stond bij de vrouwen de voorlaatste speelronde van dit kalenderjaar op het programma. De nummer twee van de hoofdklasse had het in het Amsterdamse Bos traditiegetrouw moeilijk tegen de voor handhaving knokkende buurvrouw Pinoké. „Het was een bikkelwedstrijd”, zei Rachel Taekema direct na afloop. De dertigjarige uit Engeland afkomstige hockeyster, die door haar Australische coach Alyson Annan een belangrijke speelster wordt genoemd, moest vol aan de bak op het middenveld.
Vakantietrip
Dit had onder meer te maken met het feit dat international Eva de Goede bij Amsterdam ontbrak omdat ze afgelopen dinsdag samen met de bij Den Bosch en Oranje spelende Lidewij Welten voor een vakantietrip van drie maanden naar Australië is vertrokken. Ook de aan haar rug geblesseerde Sophie Polkamp, die volgens Annan na de winterstop weer inzetbaar is, deed niet mee bij de bezoekende ploeg.
Hoewel Amsterdam het moeilijk had, won de formatie van Annan wel. International Ellen Hoog besliste het duel al in de twaalfde minuut door een strafbal te benutten nadat Kiki Collot d’Escury door keepster Adinda Boeren onderuit was gehaald.
Positief
Terwijl de met 1-3 van MOP winnende landskampioen Den Bosch zijn wedstrijden schijnbaar moeiteloos wint dit seizoen, heeft Amsterdam het over het algemeen een stuk lastiger. Desalniettemin is de balvaste Taekema louter positief over het spel van haar ploeg. Met dank aan coach Annan. „Onder Alyson krijgen we alle vrijheid”, zei Taekema. „We hebben geen duidelijke structuur en ik vind dat heerlijk hockeyen. Ik ben de oudste in het team, de oma haha. Maar ondertussen heb ik het dit seizoen veel meer naar mijn zin dan in de jaren hiervoor.” Ondanks het plezier wordt er volgens Taekema, wiens zus Kate Walsh tijdens de Olympische Spelen in Londen aanvoerster was van de bronzen Engelse hockeyvrouwen, keihard getraind. „We trainen veel harder en veel effectiever dan in het verleden. We wisten van tevoren dat het met Alyson Annan zwaar zou worden. Zij brengt die typische Australische hardheid er in. Omdat we zo hard trainen en veel progressie boeken denk ik dat we aan het eind van het seizoen tijdens de play-offs Den Bosch wel kunnen verslaan.”
Druk
Taekema woont al zes jaar in Nederland en hockeyt als vrouw van de momenteel geblesseerde Taeke bij Amsterdam met de achternaam van de voormalige cornerman van Oranje op haar rug. „Het zorgt niet voor extra druk of zo”, zei de hockeyster van Amsterdam. „Iedereen kent me als Walshie en zo word ik ook in het team nog genoemd.” Rachel Taekema liet desgevraagd ook weten dat ze het thuis met haar man Taeke nooit over hockey heeft. „Nee hoor, wij praten over hele andere dingen. En alles in het Engels”, zei ze in perfect Nederlands.
Gedoe
Desalniettemin zal er de afgelopen maanden in huize Taekema zonder twijfel uitvoerig gesproken zijn over de perikelen rond het Nederlands elftal, waar Taeke na een hoop gedoe tegenwoordig geen deel meer van uitmaakt. Rachel Taekema heeft er zonder twijfel een mening over, maar houdt die net als haar man liever voor zichzelf. „Dat is allemaal in het verleden gebeurd. Ik richt me liever op de toekomst. Dus laten we er maar voor zorgen dat we allebei kampioen worden met Amsterdam.”
Bron: Sp!ts
Foto: Roel Ubels

Reageer