Spits: Carlijn Welten: "Studie gaat voor hockey"


Carlijn Welten zet het hockey op de tweede plaats en kiest vol voor haar studie geneeskunde. Daarom verruilt de 24-jarige ex-international topclub Laren voor degradatiekandidaat Hurley.
Uitstekend
Carlijn Welten kan terugkijken op een uitstekend seizoen met Laren. De aanvalster was met twaalf competitiedoelpunten productiever dan ooit en veroverde met de ploeg uit ’t Gooi voor het eerst in de geschiedenis de European Club Champions Cup. Des te opvallender is het dat Welten met haar keus voor Hurley een stap terug doet.
Opmerkelijke stap
De in Limburg geboren hockeyster heeft daarentegen een duidelijke verklaring voor haar opmerkelijke stap. „Ik loop coschappen en dat is niet meer te combineren met hockeyen bij een topclub als Laren. Ik ga om kwart voor zes de deur uit en kom om zeven uur kapot thuis. Ik wil alleen bij Laren spelen als ik me voor duizend procent in kan zetten en dat gaat niet meer.”
Geld
De overstap van Welten, die zich tijdens haar studie specialiseert in kindergeneeskunde en kinderpsychiatrie, naar Laren heeft volgens de hockeyster dus helemaal niets met geld te maken. Het gerucht gaat dat de formatie uit ’t Gooi kampt met financiële problemen en verschillende speelsters er daarom wat hun salaris betreft op achteruit zouden gaan.
Studie
„Ik speelde het hele seizoen al met de gedachte om vanwege mijn studie weg te gaan”, legt Welten uit. „En wat die financiële problemen betreft bij Laren valt het best wel mee. Bovendien heb ik nog nooit voor het geld gespeeld. Ik neem aan dat ik over een tijdje als arts toch wel genoeg ga verdienen, haha.”
Olympische Spelen
Terwijl gisteren het nieuws van de opmerkelijke overstap van Welten bekend werd, is het Nederlands vrouwenelftal bezig aan een oefentoernooi op het Olympische complex in Londen. Oranje won de eerste wedstrijd met 2-1 van Australië. Vandaag staat de formatie van bondscoach Max Caldas tegenover Ierland.
Vorig jaar om deze tijd zat Welten, die 34 interlands achter haar naam heeft staan, nog bij Oranje en bereidde ze zich voor op de Champions Trophy in eigen land. Maar inmiddels zit de nieuwe kracht van Hurley er niet meer bij.
Keuzes
„Natuurlijk had ik mijn interlandloopbaan graag in Londen tijdens de Olympische Spelen afgesloten”, zegt Welten. „Wat mij betreft had dat ook gekund, maar de bondscoach heeft zo zijn eigen keuzes. Het is niet zoals bij zwemmen dat degene die het hardst gaat, mee mag naar de Spelen. Maar ik heb me er al bij neergelegd. Ik heb tijdens mijn loopbaan als speelster zo veel blessures gehad dat ik wel heb geleerd hoe ik om moet gaan met tegenslagen. Mijn broer woont in Londen en ik ga ook zeker straks kijken om mijn voormalige teamgenoten aan te moedigen. ”
Terugkeer
Een eventuele terugkeer in Oranje na Londen heeft Welten al uit haar hoofd gezet. „Spelen voor het Nederlands elftal is een way of life en valt absoluut niet te combineren met coschappen. Ik ga nu echt voor mijn studie en wil na zeven jaar parttime geneeskunde studeren nu daar laten zien wie ik ben en wat ik kan.”
Waarde
Ondertussen hoopt Welten ook bij Hurley nog van waarde te kunnen zijn. „Volgens mij is het een gezellige club, waar de mensen het hart op de juiste plaats hebben. Ik kan daar mooi de jonkies begeleiden. Dat is altijd al mijn ding geweest. En ik woon in Amsterdam en kan daarom straks met de fiets naar Hurley toe. Het lijkt me heerlijk.”
bron: Spits/Jan Balk

Comments (6)

  1. Goede keuze. Studie en Sport zijn gewoon erg moeilijk te combineren, vooral als je op het niveau doet als Welten. En voor het geld hoeft ze het sowieso niet te doen.

  2. Al zou ze het wel voor het geld doen, dan gaat dat ons geen moer aan!!! Succes Carlijn bij Hurley!!! Leuke gezellige club.

  3. Hoezo is Hurley een degradatiekandidaat???

  4. met carlijn niet meer!

  5. Ook zonder carlijn zou hurley totaal geen degradatiekandidaat zijn natuurlijk. Terriers, nijmegen en hdm zijn de degradatiekandidaten. De rest gaat weer meedoen om plek 5.
    Maar met Carlijn er bij zou hurley het best eens verrassend goed kunnen gaan doen.

  6. mama mia

    Absoluut gen degradatiekandidaat,Hurley ! Succes Carlijn ,fijn dat we toch nog van jouw talenten kunnen genieten in de hoofdklasse.

Reageer