Van Wijk: ‘Met dit spel komen we überhaupt niet in de buurt van de top’

De dames van MOP kennen tot nu toe een enigszins wisselvallige seizoenstart. Na de 1-1 tegen Laren werd er nipt van Pinoké gewonnen, van Hdm verloren en werden er grote nederlagen geleden tegen Den Bosch en SCHC. Een domper voor de ambitieuze ploeg uit Vught die hoopte het de ‘toppers’ dit seizoen heel lastig te gaan maken. Desalniettemin is het hockeyjaar pas net begonnen en er is nog geen reden voor paniek, al moet er volgens Lieke van Wijk wel iets veranderen.

Laren - MOP (dames) RU van Wijk Henternaar
Van Wijk in duel met Juliette Hentenaar. (c) Roel Ubels

Zonder punten sloot MOP afgelopen week het dubbelweekend af. Vrijdagavond werd er met 2-3 verloren van Hdm waarna SCHC zondag met 6-1 over de ploeg van Toon Siepman heen walste. Ondanks dat Van Wijk niet had verwacht in Bilthoven punten te pakken had ze tegen Hdm toch wel op meer gehoopt. “We hebben het daar zelf laten liggen. Toen we na 55 minuten een kwartier pauze hadden, door een blessure van de scheidsrechter, stonden we al 1-3 achter. Het kwartier dat we daarna nog moesten spelen was gewoon weer goed en toen kwamen we ook nog terug naar 2-3 maar hadden we de punten daarvoor dus al verspeeld,” blikt de verdedigster terug. “SCHC hadden we wel ingecalculeerd,” vervolgt ze. “Maar niet met die cijfers. We stonden echt binnen een half uur al met 3-0 achter waardoor de wedstrijd toen eigenlijk al gespeeld was. Het lag grotendeels aan onszelf al moet ik wel zeggen dat SCHC ook gewoon heel goed speelde. Misschien wel de beste tegenstander die we tot nu toe hebben gehad.”

MOP hoopte van tevoren na vijf speelrondes zeker zes punten te hebben verzameld maar dat zijn er vier geworden. Van Wijk vindt het lastig haar vinger op de zere plek te leggen. “Het staat gewoon nog niet,” licht ze toe. “Of we een nieuw systeem hebben? Nee, alleen op elke linie een nieuwe speelster maar dat zou het verschil niet moeten zijn en dat is het ook niet. We zijn gewoon heel erg zoekende. Als we het probleem zouden weten zouden we het ook wel oplossen maar het lijkt elke wedstrijd weer iets anders te zijn. Gelukkig is er verder geen onrust in het team ofzo, in tegendeel zelf, maar we moeten nu gewoon wel de neuzen dezelfde kant op krijgen anders ga je zondag weer op je bek.”

Bij aanvang van het seizoen hoopte de ploeg uit Vught, na twee sterke seizoenen die eindigden in het linkerrijtje, meer aansluiting te vinden bij de topteams. Of dit doel dit nu nog haalbaar is of niet, Van Wijk concentreert zich even op andere dingen. “Het is nog zo vroeg in het seizoen, er kan echt nog van alles gebeuren en ik ben dan ook nog niet zo bezig met de positie op de ranglijst. Een ding is wel zo, als we dit spel blijven spelen gaan we überhaupt niet in de buurt komen van de top vier. Voor mij is het dus het belangrijkst dat we in ieder geval weer lekker gaan spelen.”

Er is voor Van Wijk, die sinds kort onderdeel uitmaakt van de Nederlands elftal selectie van Sjoerd Marijne, ook een positief punt dat ze uit het dubbelweekend mee kant nemen. Alle drie de doelpunten van de kant van MOP kwamen van haar stick. Een prima score waar de verdedigster zelf ook niet ontevreden mee is, al had ze er naar eigen zeggen wel wat meer mogen maken. De strafcorner van de ploeg van coach Toon Siepman werd, door de komst van de Australische Anna Flanagan, voorafgaand aan het seizoen al veel besproken. Met Van Wijk en Flanagan op de kop verwachtte ‘men’, naast twee ijzersterke corners, en hevige concurrentiestrijd tussen de twee cornerspecialistes. Onzin, volgens de Brabantse. “Het is echt de buitenwereld die die strijd ziet. Voor ons team is het juist heel positief, twee goede corner op de kop. Zij is hier ook maar een jaar en wil vooral veel leren. Ze is er niet om mij langdurig ‘in de weg te zitten’ ofzo. Op dit moment vind ik het alleen maar heel fijn om eindelijk eens een trainingsmaatje te hebben. Neemt niet weg dat je natuurlijk altijd het liefst zelf wil pushen maar nu is er gewoon een keuze. Wie die maakt? Toon voornamelijk.”

Komende zondag treft MOP wederom een topploeg, dan staat Amsterdam op de stoep. Van Wijk weet niet precies wat ze van die wedstrijd verwacht. “Zij wonnen afgelopen weekend ook maar met 2-1 van Bloemendaal dus dat was ook niet heel denderend. Tegelijkertijd zijn het altijd leuke wedstrijden die we tegen ze spelen. Ik ben vooral blij dat we thuis spelen want de afgelopen drie toppers hebben we alle drie uit gehad. Ik hoop in ieder geval dat we niet zo snel achter komen en zo lang mogelijk de nul houden. Dan kan het nog wel eens een leuke wedstrijd worden.”

Reageer