Paula Dabanch: ‘logisch dat de Spaanse hockeysters vertrekken’

Veel Spaanse hockeysters zoeken komend seizoen het avontuur over de landsgrenzen op. Zo ook international Paula Dabanch, die de afgelopen jaren voor Real Club de Polo uit Barcelona speelde. Zij vertrekt samen met oud-international Yurena Panadero Garcia richting Australië. Is er sprake van een massale uitloop in het Spaanse (dames)hockey of zijn de overstappen slechts toeval?
Hoe gaat het met je?
Het gaat weer goed met me. Ik heb een verschikkelijk jaar achter de rug. Ik was geblesseerd aan mijn knie en daardoor kon ik o.a. niet meespelen op het Olympisch kwalificatietoernooi in Antwerpen. Tot overmaat van ramp wist Spanje zich ook niet te kwalificeren, dus kon ik ook niet in London in actie komen. Nu ben ik volledig hersteld en ik ben toe aan iets nieuws, een nieuwe uitdaging.
Die uitdaging is Australië geworden.
Ja, komend seizoen speel ik in Perth. Ik wilde altijd al in een ander land spelen: Nederland of België bijvoorbeeld. Het is uiteindelijk Australië geworden en ik ga samen met Yurena Panadero Garcia van Club de Campo de Madrid. We hebben het er een aantal keer over gehad en haar vriend is Australisch. Zo is het balletje gaan rollen. Als je zo’n mogelijkheid krijgt en je weet zeker dat je het wilt, dan moet je die met beide handen aanpakken.
Hoe belangrijk is Yurena in jouw beslissing geweest?
Enorm belangrijk, we deelden tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Beijing samen een appartement. Dat kwam vanwege onze rugnummers (17 en 18) en sindsdien zijn we hele goede vrienden geworden. Zoals ik al zei wilde ik al langer in een ander land spelen, maar ik zou niet zo snel alleen een heel jaar richting Australië gaan. Je hebt toch een bekend iemand naast je nodig, iemand die je vertrouwt en kan steunen.
Wat weet je eigenlijk over de Australische competitie?
Het is allemaal erg fysiek en er wordt zover ik begrepen heb in regionale competities gespeeld. Perth, Melbourne en Sydney hebben bijvoorbeeld een aparte, sterke competitie. Of het voor de rest heel veel van het Europese verschilt durf ik nu nog niet te zeggen.
Jullie zijn niet de enige Spaanse internationals die hun heil ergens anders zoeken. Zo komt Maria Lopez de Eguilaz naar Nederland, Pilar Sanchez gaat naar Duitsland en Georgina Olive Isern naar België. Is dat toeval of is er iets gaande?
We hebben door het missen van de Olympische Spelen natuurlijk niet het leukste jaar achter de rug. Ik denk dat iedereen wel aan iets anders toe was. Daarnaast is de economische crisis best voelbaar in Spanje en dus ook in het hockey. De ploegen hebben minder geld om te besteden en dat heeft toch zijn uitwerking op het algehele niveau. Wat dat betreft is het vrij logisch dat veel spelers iets anders zoeken.
Wat verwacht je van jouw avontuur in Australië?
Naast dat ik heel veel wil zien en mijn engels wil verbeteren, hoop ik dat de ploeg ook blij met onze inbreng is. En waarom ook niet: ik hoop dat we kampioen worden haha.
Interview: Niels Root

Comments (1)

  1. enigste …

Reageer