AD: “Nieuwe generatie bij KZ”

De hockeyvrouwen van Klein Zwitserland zagen de afgelopen jaren een groot aantal talenten vetrekken. Getuige de overwinningen in de eerste twee competitieronden, is het vat met kwalitatief goede jeugd nog lang niet leeg. Veel doelpunten werden immer door A-junioren gemaakt.
Charlotte Adegeest is één van de speelsters van wie de komende jaren veel verwacht wordt. De 17-jarige verdedigster sloot halverwege vorig seizoen al aan bij de selectie van het eerste vrouwenteam en heeft sinds dit hockeyjaar definitief afscheid genomen van haar juniorentijd.
“Vorig seizoen speelde ik ook nog in de A1, maar ik kan het niet meer combineren. Ik doe dit jaar eindexamen en om dan op zaterdag en op zondag te spelen, wordt gewoon te druk. Het was wel een moeilijke keuze, want het is een heel leuk team,” aldus de VWO-scholiere die eveneens deel uit maakt van de selectie van Nederlands meisjes A.
Adegeest was erbij toen haar club afgelopen seizoen degradeerde naar de overgangsklasse. Ondanks het feit dat ze het niveauverschil met de hoofdklasse heel groot vindt, ervaart de jongeling de degradatie niet louter negatief. “Vorig seizoen was onze tegenstander vaak vele malen beter en konden wij alleen maar verdedigen. Nu moeten wij het spel maken, spelen we veel aanvallender. Natuurlijk is het heel jammer dat we niet meer in de hoofdklasse spelen, maar ergens is het ook wel leuk. We kunnen nu gaan bouwen aan iets moois. Iedereen gaat er voor de volle honderd procent voor, ik vind dat heel mooi om te zien.”
Toen Adgegeest eind vorig seizoen de nodige speelsters zag vertrekken, heeft ze zelf ook wel even nagedacht of het niet beter zou zijn voor haar ontwikkeling om zich bij een hoofdklasseclub aan te melden. Op termijn wil ze ook zeker weer terug naar het hoogste niveau, maar op het moment voelt ze zich goed bij KZ. “Ik voel me hier thuis, ik ben inmiddels een echte Steenbok. Ik speel in een fijn team waar iedereen elkaar respecteert. Voor mij is dat erg belangrijk, het bevordert mijn spel.” De achterhoedespeler wordt alom beschouwt als een groot talent. Haar coach, Simon Organ, noemde haar eerder al een ‘lovely player’. Adegeest hoort de geluiden wel vaker, maar neemt het bescheiden ter hand.
Ontwikkelen
“Het klinkt misschien cliché, maar het is mijn grote droom het Nederlands elftal te halen. De afgelopen Olympische Spelen hebben me heel erg getriggerd. Dan zie ik die speelster waar ik vorig seizoen zelf tegen gespeeld heb, en dan denk ik: dat wil ik ook.”
“Ik geniet ervan als andere me kennen of bewonderen. Ik vind het heel leuk, maar voor de rest wil ik gewoon hockeyen, mezelf ontwikkelen,” vertelt de gedreven Adegeest die haar ambities niet onder stoelen of banken steekt. Ondanks haar jeugdige leeftijd wordt er van Adegeest verwacht dat ze zich meer laat horen in het veld. Ze moet haar medespeelsters aansturen en de verdediging neerzetten. Met een ervaren en mondige speler als Alessia Padalino in het elftal is dat niet altijd even makkelijk, al steekt Adegeest er juist heel veel van op. “Ik vind het fijn dat ik dit kan oefenen, het is een goeie kracht als je communicatief sterk bent. Ik leer heel veel van de ervaring van Alessia. Ze fluistert me zo nu en dan nog wel eens wat in.”
Bron: AD/Mashall van Basten Batenburg

Reageer