AD: “Roos Drost: Oma zag mij voor het eerst spelen”


De nieuwbakken SCHC-hockeyster Roos Drost behaalde afgelopen weekeinde met Jong Oranje de Europese titel. Het is voor de Utrechtse alweer haar vierde Europese kampioenschap. Aan de laatste gouden plak heeft ze echter de mooiste herinnering. In Den Bosch werd zij namelijk uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi.
Was het een verrassing dat je tot beste speelster werd uitgeroepen?
“Natuurlijk verwacht je niet dat je van al die talentvolle speelster die aan dit toernooi hebben meegedaan, de beste bent geweest. Aan de andere kant heb ik wel het gevoel gehad dat ik lekker speelde. En kennelijk heb ik onbewust mijn piekmoment bewaard tot de finale tegen Spanje. En wat voor finale. Ik had nooit durven dromen dat ik tijden een dergelijk ontknoping vijf keer doeltreffend kon uithalen. Heerlijk.”
Je oma zat tussen het publiek. Gaf dat iets extra’s aan je piekmomenten?
“Geweldig toch? Ik moet bekennen dat mijn oma voor het eerst mij heeft zien hockeyen. En ze maakte gelijk kennis met de finale van een groot toernooi. Na de wedstrijden kreeg ik van haar ene paar zoenen en de complimenten voor mijn spel. ‘Je bent wel heel erg goed, zeg’, verklapte ze met een traantje van geluk in haar ooghoek.”
Een mooie bekroning van keihard trainen, dus.
“In het afgelopen jaar hebben we aardig wat trainingsarbeid verricht. In de laatste twee maanden kregen we zelfs om de dag een dubbeltraining plus oefenwedstrijden. Ach, als ik naar de EK-medaille kijk, dan is al die trainingsarbeid zeker de moeite waard geweest.”
Over vier jaar wordt het Olympisch vuur in Rio ontstoken. Ben je erbij?
“Dit was mijn laatste optreden voor het Jong Oranje. Natuurlijk zou het gaaf zijn om in Rio met het Nederlans team de Olympische titel te verdedigen. Eerlijk gezegd ben ik daar nog niet echt mee bezig. Eerst ga ik met mijn nieuwe club SCHC hard aan de slag.”
Bron: AD/Arjan Klaver
Foto: Rob Visser

Reageer