Blog Hertzberger: Verwonderen in India

Jeroen Hertzberger vertelt op de site van De Telegraaf over zijn eerste belevenissen in India.

Ik ben in mijn leven op veel plekken geweest. Toch had ik niet gedacht dat ik ooit vier weken een inwoner van Lucknow zou zijn. Ik speel namelijk de komende maand in de Hockey India League en mag mijzelf een Wizard noemen, een Uttar Pradesh Wizard om precies te zijn.

Uttar Pradesh is een staat in het noordoosten van het land en telt 166 miljoen inwoners. Dat ik hier veel ging meemaken, wist ik wel van te voren. India is een gigantisch land met een waanzinnige cultuur. Daar komt fantastische natuur bij en een geweldige passie voor sport.

Het eerste wat mij opviel was het toeteren op straat. De rit van het vliegveld naar ons hotel was dan ook meteen een onvergetelijke. Aangezien er hier zonder spiegels wordt gereden, is het de normaalste zaak van de wereld even te toeteren als je iemand inhaalt. Eerste dacht ik dat mijn taxichauffeur iedereen kende. Ik doe dat ook wel eens als ik een bekende zie, dan toeter ik ze even gedag. Het bleef echter niet bij één keer. De goede man toeterde er flink op los en heeft in een ritje van het vliegveld naar het hotel ongeveer even vaak getoeterd als ik in een mensenleven.

Terwijl we genieten van de landschappen en cricket spelende kinderen valt op dat er midden op de weg een koe staat, terwijl iedereen met 140kmh langs raast. Soms rijdt er ook gewoon een spookrijdende vrachtwagen op je af. Waarom? Omdat het kan…

In ons bij elkaar geraapt team heb je met verschillende gewoontes te maken en vooral met andere speelstijlen. Leg iemand maar even uit dat hij iets zus of zo moet doen, terwijl hij zijn hele leven niet anders heeft gedaan.

Het mooiste vind ik om te horen over andere levensgewoontes. Zo is een van onze teamgenoten net getrouwd. Er waren gewoon 3000 mensen op zijn huwelijk. En ja, die hebben allemaal gegeten, en ja, hij heeft ze allemaal netjes de hand geschud. Het verschil? In Nederland nodigen we iemand uit +1. In India nodig je iemand uit +familie.

Bron: De Telegraaf

Reageer