Brinkman: Pleister op de wonde

Een wisselvallig Oranje behaalt brons tijdens de Champions Trophy. Ik zou het een pleister op de wonde willen noemen.

De Nederlandse hockeymannen van bondscoach Paul van Ass hebben tijdens de Champions Trophy in Auckland een zeer wisselvallig toernooi afgesloten met een geflatteerde 5-3 overwinning in de strijd om het brons tegen gastland Nieuw-Zeeland.

Jaap Stockmann

Het is aan Oranje keeper Jaap Stockmann te danken dat Nederland uiteindelijk nog met een medaille naar huis gaat. De absolute uitblinker aan Nederlandse zijde had een paar fenomenale reddingen en was ook bij twee Nieuw-Zeelandse strafcorners niet te passeren.

Aan de andere kant keepte de Nieuw-Zeelandse doelman Kyle Pontifex dramatisch en ging bij meerdere tegentreffers niet vrijuit.

Na de excuses voor de eerdere nederlagen dit toernooi tegen Australië en Spanje is het nu van belang dat spelers en begeleiding zich geen zand in de ogen laten strooien.

Cirkelpenetraties

De statistieken van de strijd om het brons zijn volledig in het voordeel van Nieuw-Zeeland. Meer balbezit, meer schoten op doel en meer cirkelpenetraties.

De uitslag verbloemt dus veel en ook nu zijn de excuses weer niet van de lucht. Tijd heelt alle wonden, maar heeft Oranje tijd genoeg om straks bij de Olympische Spelen in Londen 2012 beter voor de dag te komen?

CIJFERS:

Jaap Stockmann: 9, ondanks drie tegendoelpunten de absolute uitblinker, meerdere fantastische reddingen

Taeke Taekema: 6, verdedigend kwetsbaar, dekkingsfout bij derde doelpunt, geen succes bij strafcorner

Wouter Jolie: 6, rechtsachter is wennen, kreeg bal op oog maar kon verder spelen, minder dominant

Sander de Wijn: 7, doet zijn ding, mooie interceptie, sterk aan de bal, uit duel, eindpass kan beter

Robert van der Horst: 8, solide, blijft rustig, overzicht, mooie aanvallende rushes met bal, pas op voor slordig balverlies

Tim Jenniskens: 6, onopvallend, speelde ook op middenveld, enorm loopvermogen minder kunnen etaleren

Mink van der Weerden: 6, hield zich staande, scoort mooie afschuifcorner, pas op voor ruimte achter je bij opkomen

Rogier Hofman: 6, onzichtbaar, kwam tegenstander niet voorbij, mager zesje

Valentin Verga: 6, assist bij vijfde doelpunt, sneller beslissen aan de bal, inzet en werklust prima

Seve van Ass: 5, te veel balverlies, speelt met twijfel, zonder overtuiging, één keer goed meeverdedigen in eigen cirkel is onvoldoende

Klaas Vermeulen: 6, iets minder degelijk bij balaannames, weinig kunnen laten zien in zowel verdedigend als aanvallend opzicht

Teun de Nooijer: 7, scoort, geeft assist, zoekt juiste momenten, minder sprankelend dan voorheen

Bob de Voogd: 7, scoort belangrijke vierde doelpunt vlak voor tijd, vertrouwen, zowel spits als aanvallende middenvelder

Roderick Weusthof: 6, weer geen doelpunt, versierd twee strafcorners in eerste helft, zwakke tweede helft

Jeroen Hertzberger: 6, scoort met hulp Nieuw-Zeelandse keeper, mist grote kans, veel potentie maar komt er in Oranje nog niet uit

Billy Bakker: 7, scoort, topscoorder Oranje met vijf doelpunten, haalt twee strafcorners in tweede helft

Bondscoach Paul van Ass: 6, één uit de beloofde drie overwinningen, heeft elftal weten op te laden voor strijd om brons

Bron: Telesport.nl

Comments (3)

 1. Hier nog een tip om in Londen beter voor de dag te komen !.

  Cirkel penetraties Nieuw Zeeland 37 tegen 28 voor Nederland.
  Nieuw Zeeland 1e helft sterker en 2e helft ging gelijk op.

  Denk dat iedereen er wel van overtuigd is dat je zonder ‘ vechthockey’ geen finale’s meer speelt.

  -Het glijden op buik en heup is een extra dimensie om de bal de veroveren ofwel een tip in te verzorgen, zoals de buikschuiver tipin van Freixa tegen Nederland.
  Daarmee wordt een ruimte ingevuld dat een verdediger verrast en mogelijkheden van de aanvaller worden uitgebreid.

  Als voorbeeld neem ik maar even het fenomeen Christof Zeller
  , een pracht aanvaller met een geheel eigen dynamiek die al na 5 minuten in de wedstrijd een vieze broek had van het glijden,
  terwijl de andere aanvallers daarna vaak met schone broekjes van het veld kwamen.
  Bovendien had Zeller in de cirkel een enorme reach door het laag zitten en bewoog zich meer horizontaal door de cirkel dan verticaal. Typisch een techniek die ook in het ‘ Hallen’ hockey wordt toegepast.
  Zo’n 5 jaar geleden een uitzonderlijk talent van 22 jaar die 50% van de Bloemendaal goals scoorde, en hoop de man weer te bewonderen in Londen 2012.

  In de 2e helft verzond Taekema een breedte pass die normaal was aangekomen, maar zich nu verslikte in de reach van een glijdende ‘blackstick’, gelukkig kon het gevaar ongedaan gemaakt worden, maar het had voor NZ een extra mogelijkheid kunnen zijn weer een aanval op te zetten, en dat gebeurt natuurlijk een keer.

  Hoe je spelers dat kan aanleren ?, ze moeten het willen, er geloof aan hechten, niet bang zijn, en het nut ervan inzien.
  Dan is het gemakkelijk om met een ballen kanon spelletjes te bedenken om het gewenste doel te bereiken.

  We hebben nog een half jaar hoorde ik van Ass nog tegen ‘ Gerard’ zeggen.
  Er is dus tijd genoeg om die mentale draai te maken, maar dan heb je aan het roer een ‘ generaal ‘ nodig, die het roer stevig in handen heeft.

  Mariniers hebben de techniek om mensen mentaal enorm op te peppen en dingen te laten doen die niet iedereen plezierig vindt, maar na een dag toch met een voldaan gevoel de kazerne verlaten.
  Je staat versteld wat mariniers kunnen waar anderen angst voor hebben. Het geeft de ‘ jonkies’ een mentale boost, omdat veel van hen het nut van de uitdaging inzien, en zich graag willen meten met de ‘ echte mannen’.
  In ieder geval leer je je angsten overwinnen waar je later veel baat bij hebt.

  Het moet voor de KNHB niet moeilijk om zo’n trip te regelen.
  De mariniers hebben erg veel ‘ know how’ in huis om van ‘ jonkies’ volwassen kerels te maken.

 2. Ben het volstrekt oneens met de hoge score die Brinkman iedere keer aan Stockman geeft. Stockman heeft inderdaad een katachtige reactie op de lijn, maar een bal zo verwerken dat het gevaar geweken is is er niet bij. De coaches van de tegenstanders op de OS zullen geen enkele twijfel hebben hoe ze hem moeten bespelen:rebounds galore! Ik heb bovendien veel betere keepers aan het werk gezien bij andere teams op deze CT.

 3. Brinkman is volgens mij een beetje zijn kennis kwijt geraakt wat betreft het hockey. Jaap zo’n hoog cijfer geven is volkomen onterecht. Verder (onterecht) erg kritisch op sommige. Zo vond ik Jenniskens een goed toernooi spelen…

Reageer