Caldas kiest begeleiding uit op olympische ervaring

Bondscoach Max Caldas van het Nederlandse vrouwenhockeyelftal heeft zijn begeleidingsteam heel bewust uitgekozen op olympische ervaring. Zelf kwam hij als speler voor het nationale Argentijnse elftal tweemaal uit op de Spelen en tevens drie jaar geleden als assistent-coach van Marc Lammers. “Om goed te presteren op het grootste toernooi ter wereld, moet je het door en door kennen”, aldus Caldas.

Als uitzondering geldt zijn naaste assistent Alexander Cox. Hij heeft geen olympische ervaring. Caldas’ tweede assistent, Amsterdam-hoofdcoach Taco van den Honert, daarentegen loopt over van olympische knowhow, evenals de Nederlandse juniorencoaches, de Australische topper Alyson Annan, Janneke Schopman en Ageeth Boomgaardt. De laatste souffleert Caldas tijdens de Champions Trophy eind januari in het Argentijnse Rosario in plaats van Van den Honert, die tegen die tijd vader wordt.

Maar ook de niet-trainers in het begeleidingsteam van Oranje weten allemaal hoe het werkt op een Olympische Spelen. Voormalig Oranjekeepster en tegenwoordig manager Clarinda Sinnige, fysiotherapeut Johnannes Veen , looptrainer Patrick van Balkom en zelfs arts Conny van Bentum hebben allemaal de Spelen één of meerdere keren meegemaakt als actief atleet of begeleider. Caldas: “De onervaren speelsters hoeven geen beginnersfouten te maken. Die hebben wij allemaal al voor ze gemaakt. Wij kunnen ze daarin precies begeleiden in Londen.”

Bron: Telesport

Reageer