Dames Oranje Zwart verbreden perspectief

In de voorbereiding op de tweede helft van het hockeyseizoen nam de damesselectie van Oranje Zwart deel aan een ijshockeyclinic bij De Eindhoven Kemphanen. Het zaalseizoen is achter de rug en de rest van het veldseizoen staat voor de deur. De internationals komen terug, het team is weer compleet, dus de hoogste tijd om op een sportieve manier te werken aan teambuilding.

Mannenzweet
Onder leiding van bondscoach Tommie Hartogs werd een heel programma afgewerkt: vooraf tekst en uitleg over de basis van de ijshockeysport, vervolgens de warming up, basistechniek schaatsen, stickhandeling en vervolgens enkele wedstrijdelementen. Maar niet voordat kennis was gemaakt met de uitrusting. De meest gehoorde opmerking van de dames was dat de uitrusting stinkt naar mannenzweet. Deze hinder was echter vergeten zodra de dames het ijs betraden.

Fun-element
Waarom eigenlijk een ijshockeyclinic? Trainer/coach Ageeth Boomgaardt: “In eerste instantie omdat het gewoon leuk is! Maar naast het fun-element heeft deze clinic nog veel meer functies. Zo’n middag is erg leerzaam, goed voor de teambuilding en geeft daarnaast een welkome fysieke prikkel.”

Nieuwe ideeën

De damescoach vervolgt: “De hockey- en ijshockeysport hebben overeenkomsten, maar ook verschillen, waarmee we ons voordeel kunnen doen op bijvoorbeeld strategisch vlak. Zoals bijvoorbeeld de manier van wisselen. Qua overeenkomst kun je stellen dat het er in beide sporten op neer komt dat je probeert een overtal situatie te creëren. Om dit goed uit te voeren komt het neer op details; beslissende accenten en die worden in beide sporten verschillend ingevuld. Het is belangrijk dat je openstaat voor nieuwe ideeën en daar je voordeel mee doet. In dat kader hebben we bijvoorbeeld ook een yogasessie gedaan, wat voor enkele speelsters een compleet nieuwe ervaring was.”

Dat het enthousiasme en het fanatisme groot is, wordt duidelijk tijdens het wedstrijdelement. Clinic- en bondscoach Tommie Hartogs: “Het niveau van deze groep ligt veel hoger dan bij andere clinicgroepen. Ze spelen hockey op topniveau, weten te bewegen, zijn bloedfanatiek en niet bang. De kans op blessures is trouwens sowieso klein met een clinic dus daar hoeven de dames niet bang voor te zijn.”

Enthousiasme
Speelster Daphne van der Velden is enthousiast over de clinic: “Ja, dit is super leuk! Met mijn familie gaan we wel eens vaker voor de lol ijshockeyen, dus ik wist al wat we konden verwachten. Het grootste verschil met gewoon hockey is toch wel het schaatsen. Je moet heel behendig zijn qua balans, wenden en keren. Wellicht kunnen we hier ook nog wat mee op tactisch gebied.”

Captain Marilyn Agliotti deelt het enthousiasme: “Dit is één van de leukste activiteiten in de voorbereiding op de tweede helft van het seizoen! Erg leuk om ook eens de ‘bolle’ kant van een stick te mogen gebruiken verteld ze lachend. Wat ik meeneem van deze ervaring is de manier hoe je jezelf sterk kunt maken in een duel, het voorbereiden op een check. Deze clinic staat trouwens niet op zichzelf. Eerder hebben we een Eredivisiewedstrijd van de Kemphanen bezocht, dit was zeer spectaculair om te zien. We hebben overigens nog een tip voor de Kemphanen: zet een damesteam op. Wij doen allemaal mee!”

Bron: Website Oranje Zwart

Reageer