De Goede: “We praatten meer over elkaar dan met elkaar”

Foto © Gerrit van Keulen

Zaterdag staat de Champions Trophy voor de deur; de eerste grote test voor de Oranje-dames sinds de komst van bondscoach Max Caldas. Na zeven maanden van trainen en oefenwedstrijden mag Oranje onder leiding van Caldas aan het publiek laten zien hoe zij er voor staat.

De dames kijken uit naar het toernooi, hebben er zin in, zijn getriggerd. Maar dat was voor de tijd met Caldas wel eens anders. Onder de vleugels van voorganger Herman Kruis werd Oranje vorig jaar keihard van de WK-troon gestoten door Argentinië. “Het plezier was wel weg,” vertelt Eva de Goede (foto) in het NRC-Next. “Er was veel gezeur, de sfeer was niet goed. We praatten meer over elkaar dan met elkaar, zoals vrouwen doen. Er waren veel groepjes. Het was nog knap dat we tweede werden.”

Nadat Oranje in 2008 al afscheid had genomen van routinier Minke Booij, nam ook aanvoerster Janneke Schopman afscheid van het tophockey; het was tijd voor een machtswisseling. International Marilyn Agliotti: “We zullen Jannekes kwaliteiten als aanjaagster missen. Maar verjonging is ook goed en verfrissend. Zij was heel erg aanwezig. In de kleedkamer is het nu wat relaxter. Je ziet andere persoonlijkheden opstaan, zoals Eva, Maartje Paumen, Carlien Dirkse van den Heuvel en Floortje Engels.”

Met de opstanding van de nieuwe persoonlijkheden en de aanvulling van jonge talenten is het plezier weer helemaal terug bij de groep. Ook de trainingen van Caldas vallen in de smaak. Hij traint niet alleen met golfballetjes om de behendigheid en de motoriek te prikkelen, maar ook met een volstrekt oncontroleerbare rubberen ‘Z-bal’, die alle kanten op springt. “We maken veel lol”, zegt De Goede. Volgens Caldas zelf lijkt het een leuke, ontspannende training. “Maar het vraagt ongelooflijk veel. Ze moeten zich constant aanpassen. Ze gaan op een lachende manier kapot.”

Zaterdagmiddag om 16.30 uur spelen de Oranje-hockeysters hun eerste wedstrijd tegen Australië, waar afgelopen woensdag nog met 3-1 van werd gewonnen in een oefenwedstrijd. Hopelijk beleeft het publiek dan net zoveel lol als dat de internationals momenteel hebben.

Bron: NRC-Next

Comments (6)

 1. Van Oostduin

  De kracht van Caldas: een coach als een teddybeer met veel sociale en hockey-intelligentie. Prettig voor de vrouwen.

 2. De laatste tijd wordt in diverse interviews het beeld neergezet alsof het allemaal aan Herman Kruis heeft gelegen en dat lijkt mij toch niet terecht.
  Ik hoop natuurlijk ook dat Caldas voor Goud in Londen kan zorgen en ik geloof ook echt dat het een goede zet was om hem bondscoach te maken maar om steeds zo af te geven op (het beleid van) Kruis is niet in de haak.

 3. Helemaal met Gast eens. Als het even wat tegen zit staat de KNHB snel klaar om een nieuwe bondscoach aan te wijzen. Kijk naar Michel van den Heuvel die het nu met Pakistan blijkbaar wel goed doet. En Herman Kruis heeft wel degelijk zijn sporen verdiend en hij verdent meer krediet!

  Ik ben benieuwd wat de KNHB nu weer uit de hoge hoed gaat toveren als het met Mac Caldas en/of Paul van Ass (onverhoopt) niet goed mocht gaan.

 4. Waar! Die dames die het allemaal zo goed weten kunnen ook zelf fatsoen en verantwoordelijkheid opbrengen om de harmonie in het team zuiver te houden. Kinderachtig en laag dit interview!

 5. Er wordt niet gezegd dat Kruis geen goede coach is. De aanpak van Kruis werkte blijkbaar niet helemaal bij dit team. Het is makkelijk om hier zo je oordeel neer te gooien, als je niet echt weet wat daar binnen allemaal is gebeurd. Caldas lijkt de juiste man op de juiste plaats hier.

 6. Van Oostduin

  Kruis was en is zonder meer een goede coach. Maar wellicht werd het met hem en Schopman(c) aan het roer toch iets te veel een Den Bosch-connection. Zeker als je Paumen etc. ook nog meetelt. Bovendien daarvoor ook al Marc Lammers. Ben er van overtuigd, dat de huidige bemensing wat ontspannener werkt. Niet onbelangrijk. Het moet namelijk in essentie toch ook prettig blijven.

Reageer