De Telegraaf: De Goudmeter van Jacques Brinkman

Mannen In Oranje:
1. Taeke Taekema; aanvoerder van landskampioen Amsterdam, scoort belangrijke doelpunten in de play-offs en Oranje, straalt rust uit in de achterhoede, uniek wapen met hoge bal van achteruit.
2. Teun Rohof; ideale teamspeler, multi-functioneel, zowel in achterhoede als middenveld inzetbaar, schakelt probleemloos man uit, gedisciplineerd, vechter, winner, sterke eerste uitloper bij verdedigende strafcorner.
3. Valentin Verga; maakt sterke ontwikkeling door, van ‘groentje’ tot volwaardige international, scorend vermogen, Argentijns temperament.
4. Robert van der Horst; in de play-offs met zijn club Rotterdam de beste man van het veld, rushes van meer dan 50 meter, voorkeur voor positie op middenveld, veel aanvallende impulsen.
5. Sander de Wijn; kan zowel in de achterhoede als middenveld uit de voeten, snel, wendbaar, conditioneel sterk, toont op jonge leeftijd leiderschapskwaliteiten.
Mannen Uit Oranje:
1. Paul van Ass; volledige onafhankelijkheid is zijn kracht als coach, maar ook zijn valkuil, solistisch optreden wekt soms verbazing, zowel in eigen gelederen als daarbuiten.
2. Roderick Weusthof; tijdens play-offs in rechtstreeks duel op punten verloren van strafcorner-concurrent Taeke Taekema, aanname en balvastheid blijft verbeterpunt.
3. Teun de Nooijer; 36 jaar, vedette, jaren gaan tellen, op dit moment (weer) geblesseerd, nu aan achillespees, deelname aan vijfde (!) Olympische Spelen twijfelachtig, indien 100% fit nog van absolute meerwaarde.
4. Floris van der Linden; degelijke en betrouwbare verdediger, wisselvallig seizoen met zijn club HGC, leerzame ervaring als stagespeler bij Oranje, Londen komt te vroeg.
5. Sander Baart; Nederlands en Belgisch paspoort, keuze voor België had misschien toch meer voor de hand gelegen, concurrentie op zijn positie in Oranje is (te) groot.
Vrouwen In Oranje:
1. Maartje Goderie; al jaren de motor en aanjager op het middenveld van Oranje, onvermoeibaar, ook dit jaar weer een belangrijke rol in 14e (!) landstitel met haar club Den Bosch.
2. Margot van Geffen; wat een supertalent, drive naar voren, agressief, fel, sterk in duels, opbouwend sterk, geeft belangrijke assists.
3. Vera Vorstenbosch; scoort al jaren bij haar club Den Bosch belangrijke doelpunten, balvast, fantastische mentaliteit, ziet er niet altijd even atletisch uit maar o zo doelgericht.
4. Joyce Sombroek; topkeepster, onbetwist nummer 1 van Nederland en misschien wel van de wereld, fantastisch op de lijn, bij shoot-outs nog niet het verschil kunnen maken.
5. Maartje Paumen; aanvoerder en leider van zowel haar club Den Bosch als Oranje, strafcornerfenomeen, technisch sterk, winnaars mentaliteit, overzicht.
Vrouwen Uit Oranje:
1. Willemijn Bos; slippertjes in achterhoede komen de laatste maanden te veel voor, speelt voorspelbaar, lijkt stil te staan in haar ontwikkeling als centrale verdedigster.
2. Naomi van As; ook aan de hand van vedette Van As is het Laren niet gelukt om landskampioen te worden, onzichtbaar in finale duels play-offs tegen Den Bosch, lijkt meer een volger dan leider.
3. Frederique Derkx; jong, talentvol, landskampioen met haar club Den Bosch, concurrentie achterhoede speelsters in Oranje is moordend, nog even geduld voor het grote werk.
4. Floortje Engels; geen schande om concurrentiestrijd tegen één van de beste keepsters van de wereld Joyce Sombroek te verliezen, wisselt fantastische reddingen af met het doorlaten van houdbare ballen.
5. Claire Verhage; onzichtbaar, een beetje kleurloos, acties stranden vaak in schoonheid, moeite met het koppelen van techniek en rendement aan haar enorme snelheid.
Dreamteam mannen
Keeper: Jaap Stockmann
Achter: Tim Jenniskens, Taeke Taekema, Wouter Jolie, Marcel Balkestein
Midden: Floris Evers, Sander de Wijn, Robert van der Horst
Voor: Rogier Hofman, Billy Bakker, Valentin Verga
Wissels: Robbert Kemperman, Teun de Nooijer, Teun Rohof, Jeroen Hertzberger, Klaas Vermeulen
Dreamteam Vrouwen
Keeper: Joyce Sombroek
Achter: Margot van Geffen, Maartje Paumen, Merel de Blaey
Midden: Naomi van As, Eva de Goede, Maartje Goderie, Carlien Dirkse van den Heuvel
Voor: Kitty van Male, Vera Vorstenbosch, Lidewij Welten
Wissels: Kim Lammers, Marilyn Agliotti, Kelly Jonker, Ellen Hoog, Sophie Polkamp
Bron: De Telegraaf

Comments (41)

 1. Jolie en Taekema samen centraale verdediger? Belachlelijk! Australie en Duitsland scoren 8-10 doelpunten tegen iedere wedstrijd…
  Jaques Brinkman een hockeyexpert? Misschien 10 of 15 jaren geleden, maar zeker niet vandaag…

 2. r vd marel

  Van As uit Oranje?! Wie verzint dat? Hoe kan je een wereldspeler als Van As in een rijtje zetten met Verhage en Bos. En de Nooijer uit Oranje? Het moet niet gekker worden!
  Die Brinkman roept maar wat,spreekt zich regelmatig tegen en is absoluut niet serieus te nemen.

 3. Ook een windvaan, de ene keer noemt hij namen die gooit hij direct daarna er weer uit. Het is echt triest met deze man, maar gelukkig hoeven weten we dat hij niets van hocket weet daarom mag hij ook schrijven voor de Telegraaf. De gooi , smijt en leugenkrant

 4. Pfff heerlijk artikel dit weer.. Mensen ‘eruit’ zetten en wel meenemen in het dreamteam..
  Populistische verslag geving. Opzet van de ‘goudmeter’ is leuk, maar geef dan aan wie een nominatie verdienen voor de selectie en wie op de wipstoel komen.
  Maarja, hij schrijft voor de Telegraaf, zegt genoeg

 5. Wat een hoop verzinsels van Jacques Brinkman nergens toe leiden en allleen dienen ter bladvulling. Het zou HKH sieren om dit soort ongefundeerde meningen te weigeren en niet te plaatsen.
  Wetende dat het waarschijnlijk nooit zal gebeuren, pleit ik voor een wissel Jacques Brinkman eruit en Paul van Ass (hij wordt door JB immers op de out-list geplaatst) in een nieuwe positie als journalist in zijn plaats. Een gevalletje van “twee vliegen in een klap”. Komt nog voor de OS in Londen een plaats vrij voor een bondscoach die verstand van zaken heeft.

 6. Televaag

  Teun en Naomi moeten dus uit Oranje,maar staan wel in het Dreamteam? Hoe tegenstrijdig kan je zijn? Belachelijke gedachte om deze 2 toppers uit Oranje te willen zetten.
  Maar ja,inderdaad het is maar voor de Telegraaf en dat zegt genoeg. Geen aandacht meer aan deze onzin besteden. Misschien was Zak Brinkman ooit een kenner maar die tijd is al lang voorbij..

 7. Ienemien

  Neemt iemand deze vent nog serieus?

 8. Als jullie nu even lezen en feitelijk kijken naar de analyse zie je dat er veel waarheid in zit: tuurlijk zijn Van As en De Nooijer fantastische spelers, maar de laatste is het laatste jaar erg vaak geblesseerd en de eerste maakt haar status niet waar als het er echt op aankomt. Natuurlijk hoort Naomi van As in Oranje, maar waar Goderie, van Geffen, Paumen, Vorstenbosch en Sombroek er staan als ze er staan moeten, heeft Naomi van As dat niet gedaan. Zo simpel is het, de feiten en de statistieken liegen niet.

 9. Daar aan toevoegend dat hij, als je Vorstenbosch vervangt door Lammers of Hoog de basiself voor Londen wel zo ongeveer te pakken heeft

 10. Jacques Brinkman

  Dank voor de reacties. Nog even wat uitleg.
  In en Uit Oranje is niet letterlijk uit Ned. Elftal. Het is zoiets als top/flop over een periode van drie weken. Het is dus ook zeer goed mogelijk dat Naomi van As in de rubriek Uit Oranje staat, maar wel degelijk in mijn dreamteam staat. De Goudmeter is een moment opname gebaseerd op de laatste drie weken. Daarvoor zie ik trainingen en wedstrijden, dus wel degelijk onderbouwd. Alleen blijft het natuurlijk wel mijn mening/beleving en dat kan voor iemand anders totaal anders zijn. Zou wel heel saai zijn als we allemaal hetzelfde dachten.
  Heel goed deze dicussies, precies wat het hockey nodig heeft. Verdere professionalisering, anders worden we ingehaald door andere (spectaculaire) sporten. Daar hoort ook (meer)media aandacht bij.
  Inmiddels zijn er 7 Goudmeters verschenen en wanneer je deze nog eens goed bestudeerd zit er wel degelijk een trend/logica in. Succes en leuk dat jullie mij volgen.

 11. @JB, top dat je op deze wijze reageert en de discussie zoekt. Als het jouw bedoeling is om te prikkelen lukt dat telkens weer. Ook top of flop was niet het meest hoogstaande programma. Topsport dient echter wel heel serieus genomen te worden. Met name informatie en analyses dienen to the point te zijn.

 12. Ha beste Jacques,
  Stop nou maar met die commentaren. Als spelers was je natuurlijk de perfecte, nuttige sleurder en waterdrager voor de echte sterren. Je hebt het ook lang uitgehouden in het nederlands team. Maar ga ons nu niet vervelen met je “kennis” want die is – sorry – toch beperkt. Als coach was het met jou ook geen feest.
  En stop zeker met het promoten van Taekema. Op internationaal niveau is hij gewoon klaar. Maar goed, als het kalf verdronken is.
  Neem aan dat Paul standvastig is: Taeke niet mee.

 13. Iman Trafo

  @Robbie
  Wees eens flink en zet je eigen volledige naam onder dit soort kritiek. Dit is laf, onvolwassen, ongenuanceerd en zelfs contra-productief.
  Strijd met open vizier en niet op deze manier.

 14. @JB: fijn dat je reageert! Dat voorop.
  Ik snap de reden van de in/uit Oranje rubriek en de redenen waarom sommigen nog wel bij de selectie zullen zitten (blessure Teun is dan wel een risk-factor).
  Persoonlijk had ik alleen voor andere benamingen, eerder top/flop of een soort ‘weekly top 5’. Houdt het allemaal iets genuanceerder en denk ik fijner om te lezen (zonder verdere tegenspraken)

 15. @Iman: Dat doet niemand hier, maar wat ik beweer zijn niets anders dan harde feitelijke waarheden. Ga je eerst maar eens goed informeren.
  Was JB dan geen koning waterdrager, was JB dan succesvol als coach en durf jij dan te beweren dat Taeke op de OS overeind blijft?

 16. Iman Trafo

  @Robbie
  Het zijn meningen van JB en geen feiten!
  Dat jij zo’n vooruitziende blik hebt mbt TT op de Olympische Spelen vind ik ontzettend knap. Not dus.!
  Gewoon een leuke rubriek met geen enkele voorspellende waarde aspiratie. Jammer dat je daar zo zielig en ongenuanceerd op reageert.

 17. Top reactie Jacques,
  Maakt een hoop duidelijk.
  @Robbie, waarom zo persoonlijk.
  JB heeft wel degelijk zijn sporen verdient in het hockey.
  En zoals eerder al gezegd, iedereen verdient een eigen mening. Zo heeft JB die ook.
  Veel mensen vinden dit leuk om te volgen, of ze het er nu mee eens zijn of niet, het houdt de discussie bezig.
  Daarnaast heeft de Telegraaf er voor gekozen om JB hier voor te vragen. Wanneer jij, Robbie, een kenner was geweest hadden ze jou wel gevraagd.
  Dus ga het nu niet op de man af reageren, maar voer een discussie over zijn bevindingen.
  gr Fons

 18. Lachende Kabouter

  Top dat je reageert Jacques, dat is de enige manier om onduidelijkheden weg te krijgen. Ga vooral door met je voorspellingen. Als maar duidelijk is dat dit jouw ‘verwachtingen’ zijn, dan is er denk ik niet zoveel aan de hand. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening.

 19. @imantrafo, “leuke rubriek met geen enkele voorspellende waarde”. Pas op, tophockeyers zijn geen robots. Soms komt er een stukje informatie door, ondanks alle professionele filters, dat grote en blijvende schade kan aanrichten. Van JB als ervaringsdeskundige zowel als speler en als coach mag het nodige inlevingsvermogen worden verwacht. Een populaire bijdrage als hockeyexpert in een landelijk dagblad moet naar mijn mening de topsport en de prestaties van de topsporter ten goede komen.

 20. Amsterdammer

  Denk dat er weinig zijn hier op dit forum die mogen oordelen over Brinkman, louter respect is op zijn plaats als je kijkt naar zijn hockey carriere, zielige gasten die zo reageren op een dergelijke topsporter. Misschien niet de meest verfijnde hockeyer, maar nog altijd veel beter dan de meeste huidige internationals ooit zullen zijn en worden. En wat Taeke betreft, respect ook voor hem, vandaag weer een van de beste op het veld tegen Rotterdam, laten we eens kijken naar al die andere falende internationals: weusthof was echt een grap vandaag, zelfde geldt voor Hertzberger…..die zou ik dus beide niet meenemen. Tip voor van Ass, neem Rohof en Buissant mee, die presteren zeer constant onder druk wanneer het belangrijk is… Misschien iets voor de volgende top of flop Jacques?

 21. @buissant en Rohof wat een grap en wat zullen ze sidderen in Duitsland en australie

 22. Jan uit het Bos

  @bennie, nee dat zullen ze niet. Net als dat ze dat nu ook niet doen… what’s the difference?

 23. Amsterdammer

  @bennie, vind jij Buissant geen goede hockeyer dan? Bewijst dat je er geen verstand van hebt, en Rohof kan je prima gebruiken, is echt niet minder dan jenniskens, Hofman en al die andere bleue spelers. Bennie, overschat die Duitsers en Aussies toch niet zo, teveel angst voor hen is helemaal niet nodig. Heb vandaag die Furste gezien, echt niet zo bijzonder hoor, beetje logge gozer, oogde niet fit, wel een winnaar overigens, maar laten we niet overdrijven. Nederland heeft prima kans, als ze maar juiste mensen selecteren.

 24. @amsterdammer,buissant en rohof zijn leuke hoofdklaasespelers niks meer.
  Nee klopt laten we de Duitsers en Australiers niet overschatten liggen al jarenlang een straatlengte voor en hebben we al jaren niet meer van gewonnen op belangrijke momenten, man hou toch op doe je ogen open en word wakker.

 25. Bennie, 100% correct! Amsterdammer, zeker, even Vermeulen is beter dan Fuerste…..hahahaha, belachelijk! Fuerste is de beste middenvelder van der wereld! Niet fit? Geen idee wat je zegt. Rohof is inderdaad een van de beste speelers van Nederland, maar Vermeulen zou geselecteerd worden voor OS. In Londen speelt Nederland om plaats 5-8 en Australie en Duitsland om Goud!

 26. Amsterdammer

  @bennie, die angst die we hebben voor de Duitsers en Aussies, dat is juist het probleem man, begrijp je het dan echt niet. We spelen al jaren met schijt in de broek tegen die gasten, dan win je dus nooit. Die Furste is gewoon een vrij logge speler met juiste mentaliteit. Wij verliezen juist van die Aussie en Duitsers op mentaliteit, beetje Amsterdamse bluf erin zeg ik, en een beetje Rotterdamse angst eruit!!

 27. @Amsterdammer, het probleem is dat we kwalitatief minder zijn heeft werkelijk niets met angst te maken. Tevens geef je blijk van weinig hockeykennis zoals jij over Fuerste praat, dus doe iedereen een plezier en zeg niet van oliedomme dingen

 28. Bennie bedankt!

 29. @Rob
  En ik vind het nogal makkelijk om te zeggen dat Naomi van As er niet stond op de momenten dat het moest. De eerste finale van de play-offs speelde heel Laren slecht, kun je Naomi niet aleen op afrekenen. In de 2de speelde Naomi misschien niet geweldig nee, maar ze scoorde wel de belangrijke shoot-out in tegenstelling tot sommige anderen. Ook gisteren in de halve finale van de ECCC scoorde ze die en volgens mij speelde ze vandaag in de finale van de ECCC een prima wedstrijd. Dus ze kan er wel zeker staan op de belangrijke momenten (ik denk maar eens terug aan de belangrijke openingstreffer in de finale van de OS in Peking). Soms heb je je dag niet maar dan gelijk bij de flops horen vind ik dan ook wel heel overdreven. Maar goed, dat is mijn mening 😉

 30. @Kim, dat klopt, vandaag stond ze er en gaf DB niet thuis. En zo zie je maar weer dat je over momentopname’s praat, dat er misschien wel een invloed van de column van Jacques Brinkman uitgaat, maar dan anders dan waar mensen in dit forum bang voor zijn en dat we blij mogen zijn dat we met de internationals van en Laren en Amsterdam en DB naar de spelen gaan.

 31. r vd marel

  Je hebt helemaal gelijk Kim!
  Ik vind het ook nogal makkelijk om te roepen dat Naomi er nooit staat als het moet,want dat is namelijk níet waar. Zij is al jaren een speelster van wereldklasse. Elke week staat zij er en neemt ze haar ploeg op sleeptouw. In de 1e finale lukte dat niet en dat is zonde,maar dat gold voor de hele ploeg en lag niet alleen aan haar. Om dan maar gelijk zoals @Brinkman ´uit Oranje´ te roepen en zoals @Rob dat zij er nooit staat als dat nodig is slaat nergens op.

 32. @Iman & Amsterdammer,
  Zo zeg, die Taeke was fantastisch effectief. Jacques ziet het echt heel goed.
  Van Ass: thuis laten deze man, het is mooi geweest voor hem. Morgen bij de 4 afvallers voor London.

 33. Iman Trafo

  @Robbie,
  je blijft ons vermaken met je anti TT fobie!
  Ben benieuwd wanneer je vocabulaire opdroogt.
  (speciaal voor jou: dat betekent woordenschat!)

 34. Nu moet ik heel eerlijk bekennen dat ik Taeke ook niet meer zo spetterend vind. Verbaasde me in eerste instantie dan ook in zijn geheel niet over het afvallen van TT.

 35. Iman Trafo

  @Floris.
  prima reactie met daarin jouw mening. Niets mis mee, maar om na elke wedstijd en misser van TT als een ‘stalker’ lekker anoniem persoonlijk te worden is een andere zaak,

 36. De kapper van Taeke zou die bijziend zijn? wat is dat voor duits kapsel.

 37. @Amsterdammer
  Iets meer amsterdammers in de selectie. Denk Evers, Verga en Bakker naar voren schuiven voor een shoot out. Dat zag er heel zielig uit.
  Rohof zou ik ook meenemen. Je hebt gewoon een etterbak nodig in selectie en in het veld. Die zie ik nu niet in de selectie zitten. Buissant vind ik een geweldige hockeyer aanvallend maar het is verdedigend een ballenkijker pur sang.
  De oude hap moet er gewoon uit in oranje. Wist je dat de Aussies high fiven als ze horen dat Taekema in de basis staat? Alleen de keeper staat te shaken voor zijn corners, de rest vindt het fantastisch.

 38. Misschien is het verstandiger om de positieve punten van JB er uit te halen ?
  Persoonlijk vind ik de keuzes van zo slecht nog niet met het oog op het dreamteam. Met het huidige team staat er vanaf het middenveld naar voren een goede combinatie van aanvallend en verdedigend ingestelde spelers. TT stond afgelopen weken zowel opbouwend als verdedigend sterk te spelen voor zijn doen. Ik ben het wel eens met de combinatie TT en Jolie in het centrum (te) zwak is. Misschien is het verstandiger om Balkestein in het centrum te laten spelen en De Wijn op linksback ? we hebben in Vermeulen en Rohof immers toch 2 controlerende middenvelders achter Horst en Evers….

 39. Het zou inderdaad saai zijn als we allemaal hetzelfde dachten, dat zeg ik Brinkman na. Maar zo logisch als hij zijn goudmeters zelf vind, die “trend/logica” die Brinkman zelf ziet, kan ik niet (altijd) terug vinden. En zo lekker tegendraads als hij begon, zo conformistisch dreigt het nu te worden.
  Neem de speelster die steevast in het dreamteam terug te vinden was en door hem beschreven werd als “geniaal”. Ze is na uitstekende play off wedstrijden (volgens alle media) opeens verdwenen. Wie komt er voor in de plaats? Een speelster die in de halve finale “onzichtbaar” was (quote Brinkmann op zijn twitter).
  Zo wordt het toch saai, als Brinkmans dreamteam gewoon door de bondscoach samengesteld had kunnen zijn.

 40. Nog even een bercht, ook uit Telesport van de Telegraaf, van 2 december 2011: “Bondscoach Van Ass heeft de afgelopen weken meerdere malen gezegd dat snelheid het wapen van Oranje wordt.” Wordt het een selectie die een een Porsche kan besturen of wordt het toch een Volkswagen Uppie?

 41. Ook hier geldt: ” de beste stuurlui staan aan wal ” De KNHB heeft nog steeds vertrouwen in haar coach Paul van Ass !! Ik ook !!

Reageer