Den Bosch verovert 12e Europa Cup

Foto © Gerrit van Keulen

De hockeysters van Den Bosch zijn voor de 12e keer op rij Europees kampioen geworden. Tegenstander Leicester werd zondagmiddag op HGC met 4-1 terug naar Engeland gestuurd. Het was de 13e keer op rij dat de Bossche formatie in de Europa Cup finale stond.

De wedstrijd begon niet helemaal zoals gepland voor de ploeg van coach Raoul Ehren, want het waren de Engelsen die via een strafcorner brutaal op voorsprong kwamen. “Toen die bal erin ging dacht ik dat het een lastige middag zou gaan worden,” vertelt Ehren vlak na het laatste fluitsignaal. “We begonnen goed, maar het beviel me helemaal niet dat Leicester kansjes kreeg. Gelukkig hebben we het goed opgepakt.”

In de 22e minuut bracht Maartje Paumen haar ploeg weer terug in de wedstrijd via een loepzuivere strafcorner. Spits Sabine Mol, die een dijk van een wedstrijd speelde, zette twee minuten later de Brabantse formatie op een welkome voorsprong. Na rust pakte Mol op waar ze gebleven was en vergrootte, tot groot genoegen van Ehren, de voorsprong na een knappe individuele actie. “Sabine was fantastisch vandaag,” zegt Ehren lovend.

Leicester kwam er niet meer aan te pas en de kersverse landskampioen kwam zelfs nog op een royale 4-1 voorsprong door wederom een corner van Maartje Paumen. En daarmee was de 12e Europese titel, en dus ook de dubbel, een feit. “Ik ben heel erg blij dat we de dubbel hebben gehaald. Het went nooit,” aldus de winnende coach.

Zondagavond zullen de Europese kampioenen getrakteerd worden op een welverdiend feestje. Na een ritje in de door de club georganiseerde partybus, staat er een huldiging in Den Bosch op het programma.

Het ziet er naar uit dat de Bossche formatie volgend seizoen weer volop mee gaat doen om de prijzen. “Het team blijft intact,” meldt Ehren. “Ik verwacht niet dat er speelsters zullen vertrekken.”

Comments (12)

 1. Tja… wie anders? Niet verassend!

 2. De vrouwencompetitie is saai en voorspelbaar en de competitie op Europees niveau stelt al helemaal niets voor.

  Peter Heerschop vergeleek de landstitel voor DB in zijn wekelijkse column met de ´internationale´ korfbalcompetitie die ´heel verassend´ altijd tussen Ned. en Belgie gaat en vervolgens door Oranje wordt gewonnen.
  Helaas heeft hij gelijk.

  Mijn zeer verassende voorspelling voor de komende jaren is dan ook als volgt:
  Voor aanvang vd competitie staat al vast dat DB,Laren,SCHC en A´dam in de play-offs staan.
  DB en Laren spelen de finales en Den Bosch wint de titel.

 3. En dat allemaal dankzij de KNHB en de bondscoaches die speelsters adviseren om bij een van de topclubs te gaan spelen.

  Competitie is inderdaad doodgebloed. Jammer! Misschien leuk om de competitie te beperken tot de overige 8 clubs. De winnaar mag in plaats komen van de laatst geeindigde bij de top-vier.

  Uiteraard een grap, maar het laat wel zien hoe saai het allemaal is geworden enne…. Europacup? Den Bosch dertien keer? Ook maar afschaffen. De winnaars van de top-vier krijgt gewoon meteen de Europacup!

 4. Europacup dames? Mickey Mouse competitie!

 5. Kappen nou

  Kappen nou!!! Heel fijn dat het onfatsoenlijke deel van hockeyminnend Nederland hier telkens reageert! Het zou getuigen van fatsoen als men hier een felicitatie weg zou zetten. Dus: DEN BOSCH DAMES GEFELICITEERD MET DEZE FANTASTISCHE PRESTATIE!

 6. Is het onfatsoenlijk om te constateren dat de competitie tot een onderonsje van vier clubs is geworden en daarmee de competitie onnoemelijk saai is geworden?

  Is het onfatsoenlijk om te constateren dat de Europacap al sinds jaren met grote cijfers (soms meer dan 30 voor en 1 of twee tegen) door Den Bosch gewonnen wordt?

  Natuurlijk moet Den Bosch met deze zoveelste overwinning gefeliciteerd worden, maar… het getuigt wel van realisme om in te zien dat dat voor de Europacup een normaal resultaat is. Als ze verloren zouden hebben dan zou dat pas nieuws zijn geweest.

 7. Boschenaartje

  Kan deze succesformule niet eens een keer op de Heren-formatie gelegd worden ??

 8. Terecht weer kampioen, waarom heeft iedereen commentaar over het feit dat Den Bosch steeds weer alles wint? Precies hetelfde geval is het bij Fc Barca maar daar wordt niet over geklaagd?

 9. Je kunt Den Bosch toch moeilijk verwijten dat ze hun zaakjes goed voor elkaar hebben? Al meer dan 10 jaar (!!). Dat is geen toeval, dat is goed beleid. Veel speelsters van de eigen opleiding jong laten debuteren. Dat werpt vruchten af en ook voor NL. Laat de andere clubs maar eens naar dit niveau toegroeien ipv het niveau af te vallen… Proficiat Den Bosch!! Geweldige prestatie!!

 10. Den Bosch heeft de zaken vanaf de jeugd gewoon erg goed voor elkaar. Zie aantal basis speelsters in selectie uit eigen jeugd!! Als de andere clubs uit onderste regionen dat ook zouden doen zouden ook die clubs bovenin mee kunnen doen.

  En hier hoeft niet met bakken geld gesmeten te worden want dit is ook zeker bij Den Bosch niet het geval!

  DEN BOSCH GEFELCIITEERD MET DE ZEER TERECHTE OVERWINNING!

 11. @Joep, waarom werkt dit “concept” dan niet bij de heren? Zal ik je het antwoord al geven? Dit werkt alleen bij teams die bovenin meedraaien(Bloemendaal heren/Laren dames) Veel spelers kiezen liever voor prijzen en ervaring dan voor geld. Geloof me; als den bosch een keer 5de wordt, gaat de kaars heel snel uit. Overigens voert Den Bosch dus ook het juiste beleid bij de dames, bij de heren is dat dus een geheel ander verhaal.

 12. @frank

  Geheel juist! De zuigkracht van de top-4 verlamt het normale functioneren van de competitie. En de zogenaamde “eigen jeugd” zijn in de meeste gevallen talentjes uit de omgeving die in een vroeg stadium al naar de topclubs gehaald (gelokt) worden en dan later als eigen kweek gepresenteerd worden.

Reageer