deStentor: "Volwassen Buissant terug in Hattem"

De Hattemse Mixed Hockey Club bestaat zestig jaar en dat moet gevierd worden. Vindt ook Jan-Willem Buissant. “Ik heb hier mijn hele jeugd gespeeld”, vertelt de 23-jarige verdediger van hoofdklasser Amsterdam. “Het is mooi om even terug te zijn, want ik kom hier eigenlijk nooit meer.”
Buissant is duidelijk niet meer ‘het broekie met het brutale en eigenwijze karakter’, dat op 17-jarige leeftijd Hattem verruilde voor grootmacht Amsterdam. Hij is ook niet meer dat jochie dat vier keer per week een treinkaartje kocht om te pendelen tussen het ouderlijk huis in Zwolle en het trainingsveld van Amsterdam.
Nee, hij is veranderd, volwassen geworden. Hij woont op zichzelf in de hoofstad, werkt als expediteur op Schiphol en heeft in Nederlands hockeyinternational Eva de Goede een maatje voor het leven.
Hij deelt hockeysticks uit aan jonge fans en zet krabbels. Hij heeft inmiddels de status verkregen van een bekende hockeyer. “Dat heb ik altijd gewild. Ik wilde de beste zijn, ik wilde het voortouw nemen. Sommigen vonden dat ik te vroeg naar Amsterdam ging, maar ik wist dat dat het juiste moment was. Natuurlijk waren er diepe dalen en moeilijke periodes. Maar ik heb daar veel geleerd. Ik ben volwassener geworden.”
In Hattem hield Buissant zich altijd staande op basis van talent. Hij kon de kantjes er vanaf lopen. “Maar bij Amsterdam heeft iedereen talent, dus alleen mooi hockeyen is niet voldoende. Je moet pijn willen lijden. Ik laat mijn mannetje niet meer lopen, ik verzaak niet meer. Dat kan niet bij topclubs.”
Zijn inzet werd beloond. Buissant won met Amsterdam de laatste twee landskampioenschappen en speelde de finale van de Euro Hockey League. Zijn eerste hockeyinterland dateert uit 2010 en daarna volgden nog twee oefeninterlands. Maar gek genoeg: dan stokt het.
Als het onderwerp ter tafel komt, komt de ware aard van het beestje even boven. “Ik hockey zes jaar op hoofdklasseniveau en heb alle jeugdselecties doorlopen. Ik vind dat ik genoeg kwaliteit heb om voor het Nederlands team uit te komen. Dat is mijn ambitie, dus dat mag iedereen weten.”
Bondscoach Paul van Ass had Buissant beloofd dat hij afgelopen winter opnieuw mocht aansluiten bij het nationale team, maar die uitnodiging is nog steeds niet verstuurd. Terwijl vriendin Eva de Goede over twee weken vertrekt naar Londen, kijkt Buissant noodgedwongen de Olympische Spelen op televisie. “Dat heeft mij wel gefrustreerd. Maar ik geloof er heilig in dat alles gebeurt met een reden. Blijkbaar moet ik er van bewust worden gemaakt dat ik 110 procent moet geven, zodat ze écht niet om mij heen kunnen.” Het is kenmerkend voor de ontwikkeling die Buissant als mens heeft doorgemaakt. Waar hij vroeger met deuren zou hebben geslagen, wordt hij nu geprikkeld. “Ik wil het liefst vijf keer op rij landskampioen worden en een belangrijke kracht in het Nederlands elftal worden. Dat is iets wat ik onwijs graag wil. Ik ben klaar voor de volgende stap.” Maar eerst mag Buissant een lekker potje hockeyen met vrienden van vroeger. Op zestig jaar HMHC.
Bron: deStentor/Sander Jonkman