Entree heffen bij hockeywedstrijden?

Veel Hoofdklasseclubs denken over het heffen van entree om wedstrijden van het eerste mannen- dan wel vrouwenteam te kunnen zien, zo meldt het Brabants Dagblad. Veel clubs zitten aan hun plafond als het om inkomsten gaat. Landskampioen Bloemendaal heeft voor zijn leden zelfs 105 euro verdisconteerd in de contributie.

“Het is en blijft een lastige discussie om leden entree te vragen. Maar ik denk dat we er zeker voor de play-offs niet meer aan ontkomen”, stelt Madeleine Buise, voorzitter van de Hockey Hoofdklasse CV.

Comments (10)

 1. Sascha Tamarinof

  Professionalisme is het ‘credo’ bij het tophockey. Daar horen ook eentreegelden bij voor de hoofdklassewedstrijden wat mij betreft. En dat het moeilijk is om entree te vragen aan leden? Bij het voetbal is het niet anders en die hebben die professionaleringsslag al meer dan een halve eeuw geleden gemaakt. Het voetbal zou veel van het hockey kunnen leren wordt vaak beweerd, maar…. andersom is dat ook het geval!

 2. Organisatorisch lastig. Teveel verenigingen hebben hun accommodatie hier niet op ingericht. Als ik uit moet spelen op Kampong en wil daarna een biertje drinken op het terras mag ik niet naar veld 1 kijken of moet ik dan bijbetalen? Geldt praktisch voor alle clubs behalve Amsterdam. Voordat je die voorbereidingskosten eruit hebt…

  Bezoekers speciaal voor de wedstrijden laten betalen bij entree? Kan maar of dat nu een vetpot zal worden? Minder kijkers en dus minder exposure voor de sponsoren en dus minder geld weer vanuit die hoek.

  Leden weer laten betalen? Als Bloemendaal dit werkelijk doet is het echt schandalig, tophockey moet binnen een vereniging zijn eigen broek ophouden. Dan is het allemaal te verantwoorden. Niet de leden(lees; ouders van hockeyende kinderen) laten betalen zodat 20 man/vrouw betaald hun hobby kunnen uitvoeren. Zeker Bloemendaal kan haar geld beter in de jeugdopleiding stoppen dan in een Dwyer. Van de 20 selectiespelers, 1(van Kan) uit de eigen jeugd. Als je zo vaak landskampioen bent geworden en zo slecht je eigen organisatie hebt ingericht doe het gewoon niet goed.(zacht uitgedrukt)

  Hockey is nu eenmaal geen voetbal. Voetbal kent een miljoenen televisiepubliek, hockey niet. De grootste bron van inkomsten bij een voetbalclub zijn 1.sponsorcontracten 2. transferinkomsten 3. Televisie-inkomsten en daarna komt pas opbrengst seizoenskaarten.

  Dus als de hockeywereld daarmee wil beginnen..

 3. Sascha Tamarinof

  Frank,

  Als verenigingen veel geld pompen in hun eerste teams en dat niet door de leden willen laten betalen, dan zal er niet aan ontkomen kunnen worden andere inkomstenbronnen aan te boren.

  Entreegelden zouden dan daarbij kunnen helpen. En ja, organisatorisch lastig, maar niet onmogelijk.
  En dat voor een entreegeld van een paar euro het publiek weg zou blijven, dat geloof je toch zelf ook niet. Een dag de GSM gebruiken kost veel meer.

  En transfersommen vind ik een goed idee. Nu worden talenten bij hun verenigingen weggelokt door de topclubs met argumenten als: “Dan wordt je kans op Oranje groter, etc.”

  Laten die topclubs daar maar met een transfersom voor betalen. Een bedrag in de orde van grootte van het jaarsalaris van die speler zou een goed begin kunnen zijn.

  Maar… entreegelden zullen er wel komen als was het maar om te voorkomen dat leden een aanzienlijk van hun contributie naar de topteams zien verdwijnen.

  Sascha Tamarinof

 4. Beste Redactie,

  Kunnen jullie wat informatie over de voorbereiding van de EHL plaatsen? Ik zou erg graag willen weten wie er bij Bloemendaal allemaal fit zijn om Zaterdag te spelen.

  BVD!

 5. floppieenteun

  Ben het met Frank eens, afgezien van z´n gemopper over HC Bloemendaal :-). Te veel entreegeld betekent minder toeschouwers (minder horecaomzet/netwerk), minder exposure voor de sponsoren en dus minder geld vanuit die hoek. Ook vind ik het niets om leden (naast hun contributie) entree te laten betalen. Het entreegeld zal moeten komen van de bezoekers die geen binding met de club hebben. Laten we zeggen dat bij HC Bloemendaal 50 procent van de bezoekers geen lid van de club is, bij een totaal aantal bezoekeres van 1500. Hef 2 euro entree en tel uit je winst (en denk hierbij ook aan de investeringen, hekwerk/toegangscontrole/onderhoud etc. die gerealiseerd moeten worden). Ik denk dat momenteel het meeste geld gehaald kan worden uit (verbeterde)sponsorcontracten (en nieuwe concepten zoals Pinoke met als nieuwe sponsor het winkelcentrum Gelderlandplein), donaties en verdere professionalisering van de sport. HC Bloemendaal heeft veel bezoekers die geen directe binding met de club hebben, maar toch vaak komen kijken. Het is ook de kracht van HC Bloemendaal dat deze bezoekers opgenomen worden in de familie. Dit is ook een extra netwerk waar (nog) meer aandacht aan besteed zou kunnen worden (financieel gezien). Weet iemand trouwens hoeveel kaarten er voor de EHL zijn verkocht?

 6. floppieenteun

  Sluit me aan bij Musschen! Zou graag wat meer info hebben over het aantal verkochte kaarten (EHL)?

 7. Sascha Tamarinof

  @floppieenteun en musschen: Lees artikel met interview Dave Smolenaars!

 8. zeker geen entree gaan heffen, wat een onzin. voor die paar euro’s al helemaal niet.

 9. Hoe is het?

  Als ik naar een willekeurige amateur voetbal wedstrijd zou gaan kan ik voor een paar euro op een tribune zitten, bij hoofdklasse wedstrijden staan we met z’n alle langs de lijn (Rotterdam en Amsterdam uitgezonderd) 70 minuten staan voor een paar euro? vind het geen goed plan, mits er fatsoenlijke tribunes gebouwd worden.

 10. Sascha Tamarinof

  Bij de meeste amateurclubs is het ook gewoon langs de lijn staan en op een tribune zitten (als die er al is) vaak extra betalen. Maar ja… als de hockeyclubs ontdekken dat met entreegelden geld te verdienen valt, komen er vast ook skyboxes 😉

Reageer