Haat tussen hockeyvrienden

Rotterdammer Jeroen Hertzberger en Bloemendaler Wouter Jolie runnen samen een bedrijf en zijn normaal gesproken de grootste vrienden. Maar morgenavond staan ze lijnrecht tegenover elkaar.

Al sinds hun tijd bij Jong Oranje kunnen Jeroen Hertzberger en Wouter Jolie het uitstekend met elkaar vinden. De Rotterdammer en de Bloemendaler besloten in 2010 ook op zakelijk gebied samen te gaan werken. Een jaar later startten de twee tegenstanders van morgenavond een bedrijf in thermokleding voor sporters.

„We zaten allebei in de eindfase van onze studie en vroegen ons af of we zouden gaan werken of iets voor onszelf wilden beginnen”, vertelt Hertzberger over het ontstaan van ThunderSports. „Het leek ons interessant om thermokleding, die destijds vooral in de topsport werd gebruikt, ook voor de breedtesport in de markt te zetten.”

Het gevolg is dat de twee tophockeyers ook tijdens toernooien in het buitenland nog wel eens aan het werk zijn. Zo waren de kamergenoten bij Oranje eind vorig jaar gedurende de Champions Trophy in Melbourne regelmatig bezig met ThunderSports. „Je hebt natuurlijk redelijk wat vrije tijd tijdens zo’n toernooi en we zijn dus niet de hele tijd offline”, legt Hertzberger uit. „Terwijl andere spelers films kijken of boeken lezen, houden wij ons bezig met ondernemen.”

„Maar ondertussen ligt de focus wel op hockey, hoor”, voegt Jolie er lachend aan toe. „Gelukkig hebben we met Arnoud van Schaik ook nog een derde partner, die de zaak in de gaten houdt als we met het Nederlands elftal op stap zijn.”

De twee aanvoerders van Rotterdam en Bloemendaal vullen elkaar op het werk volgens Jolie goed aan. „Ik ben vooral van de organisatorische kant, terwijl Jeroen meer is van het ‘out of the box’ denken.”

Op het hockeyveld lijkt het niet anders te zijn. Terwijl Jolie bij Bloemendaal als centrale verdediger de organisatie voor zijn rekening neemt, moet aanvaller Hertzberger het voornamelijk hebben van zijn regelmatig onnavolgbare individuele acties.

Tijdens de ontmoeting van morgenavond in Rotterdam komen de twee vrienden elkaar op het veld regelmatig tegen. „Hoe ik Wouter uit zijn spel moet halen en moet passeren?”, herhaalt Hertzberger de vraag. „Dat ga ik natuurlijk niet zeggen, want dan weet hij ook meteen wat ik van plan ben.”

Jolie is wat spraakzamer als het gaat om de manier waarop hij zijn vriend en zakenpartner tijdens de ontmoeting tussen de nummer twee en drie van de hoofdklasse gaat proberen af te stoppen. „Jeroen is heel erg snel. Daarom moet ik er voor zorgen dat hij niet op snelheid komt en er dus heel kort opzitten.”

Volgens Hertzberger zal Rotterdam er morgenavond met de zege vandoor gaan. „We zijn thuis lastig te verslaan en de laatste weken goed in vorm. Daarom gaan wij winnen.”

Jolie is het hier uiteraard niet mee eens. Bloemendaal had met twee nederlagen op rij tegen Oranje Zwart en Pinoké een mindere fase. Maar volgens de verdediger is met de 1-2 zege van afgelopen zondag op Kampong de vorm weer helemaal terug.

„We hebben tegen Kampong echt heel erg goed gespeeld. Dat bleek ook uit de statistieken. Daarnaast hebben we een heel compleet team en dit seizoen met Russell Garcia als coach allemaal nieuwe tactieken. Daarom denk ik dat wij gaan winnen.”

Los van een paar plagerige sms’jes waarin ze duidelijk maken wie er waarom gaat winnen, hebben de twee hockeyende ondernemers morgen op de dag van de wedstrijd geen contact met elkaar. „Daar zijn we heel professioneel in”, zegt Hertzberger. „Op een wedstrijddag zijn we even geen partners en gaat het er hard op. We zijn goede vrienden, maar gedurende die 70 minuten haten we elkaar.”

 

Comments (1)

  1. Hou eens op met die grote woorden: haten, vijand .. Volgens mij heb je in de sport alleen een tegenstander, daar moet je het maar mee doen.

Reageer