Half werk is niets voor Maartje Goderie


Van Bondscoach Max Caldas mocht iedereen blijven, maar toch hebben de hockeysters Maartje Goderie, Marilyn Agliotti, Floortje Engels en Marieke Veenhoven ervoor gekozen niet meer voor Oranje uit te komen.
Van de vier heeft Goderie (28) de meest indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Net als Agliotti werd zij twee keer olympisch kampioen, maar Goderie zat ook al bij de Oranjevrouwen dat in 2006 wereldkampioen werd.
Na 125 interlands besloot Goderie te stoppen bij Oranje. In het AD zegt zij: “Het is een moeilijke beslissing geweest en ik ben bepaald niet over één nacht ijs gegaan voor ik ‘m nam. Door goud van London kwam ik in een roes terecht, waardoor ik neigde naar langer doorgaan. Over twee jaar is het WK in eigen land en dat zou een heel mooi einde van mijn carrière kunnen zijn. Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe meer ik begon te twijfelen. Ik heb alles al een keer gewonnen wat er te winnen valt. Uiteindelijk heb ik geconcludeerd dat ik me niet meer voor de volle honderd procent kan opladen voor Oranje. Iets half doen is niet voor mij, daarom stop ik als international.”
Naast het leven als hockeyster studeert Goderie ontwikkelingspsychologie. Nu zij stopt als international is zij heel benieuwd hoe haar leven er hierna uit gaat zien. “Eerlijk gezegd vind ik het ook wel een beetje eng. Topsport gaf me zekerheid en dat valt weg. Ik ben bezig met mij scriptie en over een half jaar wil ik mijn studie afronden. Ik werk bij een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, waar ik na mijn stage ben blijven hangen. Verder overweeg ik meer te gaan reizen,” aldus Goderie in het AD.
Naast haar vele interlands en staat van dienst zal ze vooral herinnerd worden als de vrouw die scoorde in de olympische finale van 2008 in en tegen China en dat vindt Goderie helemaal niet erg. “Dat was zonder meer één van de mooiste momenten in mijn loopbaan. Maar het belangrijkste vind ik de manier waarop je in Oranje met elkaar toewerkt naar een hoogtepunt; de passie die zo’n groep deelt met elkaar om het ultieme te bereiken en het proces om dat te bereiken. Ik ben bang dat ik dát het meeste ga missen.”
Bron: AD
Foto: ©Roel Ubels

Reageer