Heeze herdenkt hockeyheld

Marcel Balkestein

De 32-jarige Jean-Paul Balkestein overleed 13 maanden geleden tijdens het hardlopen aan een hartstilstand. Ter nagedachtenis aan de broer van hockeyinternational Marcel vindt komende zaterdag een speciale hardloopwedstrijd plaats.

Jean-Paul Balkestein stond midden in het leven. De hockeyer maakte als spits zo’n 360 doelpunten voor het eerste team van de plaatselijke hockeyclub Heeze. Daarnaast had het lid van de lokale fietsclub plannen om met vrienden in het centrum van zijn woonplaats een grand café te gaan beginnen. De bij Oranje Zwart en in het Nederlands elftal hockeyende Marcel Balkestein denkt nog dagelijks aan zijn veel te vroeg overleden broer.

Elke dag
„Ik mis hem heel erg”, zegt de verdediger van Oranje. „Zeker nu alles na de Olympische Spelen weer een beetje in rustiger vaarwater terecht is gekomen. Elke dag komt hij wel voorbij. Ik heb thuis natuurlijk foto’s van hem staan. Ook kan ik aan hem denken als ik bijvoorbeeld een muziekje hoor of in mijn telefoon kijk. En tijdens feestdagen zoals Kerstmis en verjaardagen is het moeilijk. We hebben samen een heel mooie tijd gehad.”

Behalve zijn oudere broer was Jean-Paul ook nog eens een heel goed maatje van Marcel Balkestein. „Hij had een verbindende factor in Heeze. Hij was een sociale sportieve jongen die hield van een biertje.”

Hardlopen
Jean-Paul Balkestein overleed tijdens het hardlopen. De hockeyheld van Heeze bleek met een hartprobleem te zitten; hij kampte met een verdikte hartspier. Rob van Oort van de fietsclub kwam op het idee om ter nagedachtenis aan zijn goede vriend in het Brabantse Heeze het JP Balki Event te organiseren.

„Jean-Paul hield veel van hardlopen”, weet Marcel Balkestein. „Zo is het idee ontstaan. De opbrengst van het jaarlijkse evenement gaat naar de Nederlandse Hartstichting.” Er wordt gelopen in afstanden van 3, 5 en 7 kilometer.

Verschillende tophockeyers doen mee aan het evenement. „Spelers uit het Nederlands elftal zoals Sander de Wijn, Robbert Kemperman, Roderick Weusthof, Billy Bakker en Robert van der Horst schreven zich meteen in toen ze er van hoorden. Dat vind ik heel erg leuk, maar het gaat natuurlijk vooral om de vrienden van Jean-Paul.”

Gebroken vinger
Marcel Balkestein neemt zelf ook deel aan de loop van 3 kilometer. De tophockeyer doet dit overigens met een op 10 maart tijdens de wedstrijd tegen Bloemendaal opgelopen gebroken linker ringvinger. „Het ziet er naar uit dat ik nog zeker 3 weken niet kan hockeyen. Ik doe er uiteraard alles aan om voor de start van de play-offs weer helemaal fit te zijn.”

De eigenaar van een afgelopen zomer veroverde olympische zilveren plak staat momenteel met Oranje Zwart bovenaan in de hoofdklasse en droomt zonder twijfel van het veroveren van zijn tweede landstitel na 2005. Daarnaast hoopt de zelf net 32 jaar geworden international in de zomer van 2014 met het Nederlands elftal van de partij te zijn tijdens het WK in Den Haag.

Belangrijkere dingen
„Natuurlijk ga ik daar mijn uiterste best voor doen. Maar eerst zijn er met onder meer de World League en het EK nog andere toernooien met het Nederlands elftal. Ik zal sowieso mijn niveau dat ik tijdens de Olympische Spelen in Londen heb gehaald, moeten vasthouden en vervolgens is het aan de bondscoach of ik er in Den Haag nog bij zal zijn.”

Ondertussen weet Marcel Balkestein als geen ander dat er veel belangrijkere dingen in het leven zijn. Daarom gaat nu vooral de aandacht uit naar het JP Balki Event van komende zaterdag. „De vooruitzichten wat het weer betreft zijn goed. En er hebben zich al 420 mensen ingeschreven. Er kunnen maximaal 500 mensen meedoen en ik verwacht dat we dat aantal wel gaan halen. Na afloop is er een feest met een dj. We gaan er alles aan doen om er een sportieve en gezellige dag van te maken.”

Reageer