Het verhaal van Lisanne Lejeune: “De spuit in de knie”

Amper veertien lentes telt ze als zij haar debuut in het eerste team van GHC maakt. Een hardnekkige knieblessure maakt na zeventien seizoenen en 95 interlands een einde aan de hockeycarrière van meervoudig topscorer Lisanne Lejeune.

Het piept en het kraakt soms heftig in de linkerknie, waar artrose behoorlijk heeft huisgehouden. De klok gaat voor even terug naar 1988, vlak voor de Olympische Spelen in Seoul. Lejeune vindt het de hoogste tijd voor verandering. Werken en wonen in Amsterdam, weg uit de vertrouwde Haagse omgeving. Terwijl Lisanne Lejeune de laatste spulletjes uit de auto in haar nieuwe woning zet, heeft ‘een vreemde’ het op haar autoradio voorzien. Nog voor vrienden de autokraker kunnen overmeesteren, steekt deze met een scherp voorwerp in paniek om zich heen en raakt Lisanne in de rechter knie. “Die gepriemde knie zal mij de rest van mijn hockeycarrière blijven achtervolgen en in Seoul al de nodige problemen opleveren.” Uit eindelijk blijft zij zes jaar in Amsterdam wonen om daarna, zoals ze het nu zegt, weer terug te keren op het oude en vertrouwde nest, Den Haag.

Op haar veertiende maakt zij haar debuut in het eerste van HGC, dat uitkomt in de eerste klasse. In de poulewedstrijden om het kampioenschap blijkt de Wassenaarse ondanks haar jonge leeftijd een vaste waarde. Maar in de finale van de play-offs tegen Were Di wordt zij door de ‘oude rot’, international en veertien jaar oudere Monique Westerdijk volledig uit de wedstrijd gespeeld. “Met mijn veertien jaren schoot ik fysiek te kort. Die laatste, belangrijke wedstrijd kwam net iets te vroeg op mijn pad.” Na twee jaar wisselend tussen het eerste en tweede elftal begint haar echte hockeycarrière bij HGC, die pas zeventien seizoenen later in 1994 vanwege die langslepende knieblessure zal eindigen. In dat zelfde jaar bedankt ze na 95 interlands en 91 treffer om diezelfde reden voor Oranje.

De lijst met nationale en internationale prestaties is eindeloos. Een kleine greep; zeven nationale titels met HGC, twee gewonnen WK’s en ‘slechts’ olympisch brons in Seoul in 1988. En die ‘slechts’ bronzen plak daar in Zuid-Korea, dat had natuurlijk ‘goud’ moeten zijn. “Favoriet en de beste van het toernooi. Met overmacht werden we poulewinnaar. De halve finale tegen Australië was eigenlijk een formaliteit, maar we verloren wel met 3-2. We waren ingedut. De teleurstelling was enorm. Zeker bij mij, want ik was erg gebrand om de Spelen te winnen. Voor elke wedstrijd ging de spuit in de knie om maar te kunnen spelen. Onverantwoord eigenlijk. Seoul was mijn eerste en laatste Olympische Spelen. Want vlak voor Barcelona ’92 brak mijn sleutelbeen.”

Lisanne Lejeune is zowel erelid van verdienste van HGC, maar ook de KNHB benoemde haar tot lid van verdienste.

Comments (1)

  1. Monique Koolhof-Westerdijk

    Veertien jaar ouder?!

Reageer