Hockeyclub Zwart Wit: Locatie daklozenopvang Breda is een vergissing

De spreekwoordelijke messen worden geslepen tot in de verre omgeving van de beoogde daklozenopvang bij jeugdgevangenis Den Hey-Acker. Petities worden massaal ondertekend, juridische kansen onderzocht.
President André Barendrecht van hockeyvereniging Zwart-Wit hoopt voorlopig het college en anders toch zeker de gemeenteraad te kunnen overtuigen dat sprake is van een vergissing. “Wat ons betreft gebeurt dat met ordentelijke woorden en brieven. We willen niet dat raadsleden bedreigd worden zoals de vorige keer is gebeurd bij de Kasterleestraat en Oranjeboomstraat.”
Barendrecht is de barricaden opgestuurd door zijn bezorgde leden. “Ik heb zo veel reacties gekregen. Daar moet ik iets mee”, klinkt het vastbesloten.
Wat de president betreft was het college niet goed geïnformeerd. “Dat willen we via de petitie alsnog doen. Al die jeugdleden die op de fiets komen en gaan en alleen via de Galderseweg kunnen rijden. Dat is niet goed bekeken.” Barendrecht licht toe: “Er wordt nu zelfs gesproken over een minimale afstand van een friettent tot een school. Onze club ís een school, waar kinderen twee tot drie keer per week naartoe gaan. Die kinderen worden aan ons toevertrouwd. De wethouder heeft niet voor niets gezegd dat een opvang bij een school niet zou kunnen.” Het gaat volgens de president van Zwart-Wit ook over bescherming van eigendommen op de parkeerplaats en tijdens trainingen. Bij een wandeling over het bomenrijke terrein illustreert Barendrecht zijn woorden.
“De helft van de verslaafden bestaat uit veelplegers, junks in geldnood. Ze kunnen langs het hek hier zo het terrein op. De impact is zo groot als er iets gebeurt.” Daarom heeft hij ook niet zo veel vertrouwen in de beheercommissie, ‘want dat is altijd achteraf’. “En ik voorspel dat er ongelukken gaan gebeuren als mensen dronken of stoned via de Galderseweg gaan uitzwermen.”
Barendrecht vindt dat je niet over ‘not-in-my-backyard’ kunt spreken. “Het gaat niet om een slot extra, maar over duizend kinderen. Dit houdt me bezig. We zitten klem.” Natuurlijk begrijpt hij best dat de daklozen een opvang moeten hebben. “Die mensen moeten geholpen worden. Dat is ook een probleem.”
Eerder kondigde de buurtvereniging al een petitieronde aan. Ook in Ulvenhout en Ginneken worden handtekeningen verzameld. Begin juni worden ze aangeboden. President André Barendrecht van Hockeyvereniging Zwart-Wit denkt dat het college onvolledig is geïnformeerd bij het locatiebesluit voor de daklozenopvang. Op de achtergrond de contouren van ‘buurman’ De Vliet.
Bron: BN/DeStem

Reageer