KNHB vindt fusie Aeolus en Leonidas onwenselijk

Vorige week liet hockeyclub Leonidas in een persbericht weten te willen fuseren met Aeolus. In dit bericht kwam naar buiten dat de KNHB positief heeft gereageerd op het voorstel van de Rotterdamse clubs:

“De KNHB heeft in een eerste informele reactie zeer positief gereageerd op het voornemen van beide verenigingen en toegezegd het verdere proces te ondersteunen. Ook zal de bond duidelijk maken welke gevolgen dit heeft voor de huidige competitie en de geplande play‐offs die begin juni worden gespeeld.”

Echter komt het bondsbestuur van de KNHB dinsdag met het volgende persbericht naar buiten:

“De KNHB heeft kennis genomen van de plannen van de besturen van H.C Aeolus en R.H.V. Leonidas tot het samengaan van beide verenigingen. Het bondsbestuur vindt dat onwenselijk en roept de leden van H.C. Aeolus op de vereniging te ontbinden en zich aan te melden bij een andere vereniging. Indien beide clubs hun plannen toch doorzetten, zal het bondsbestuur de daarbij te volgen procedure nauwgezet volgen.”

“Volgens het bondsbestuur is er geen sprake van een fusie tussen twee gelijkwaardige verenigingen. De indruk wordt gewekt dat het samengaan van beide clubs slechts gaat om het verkrijgen van een plaats in de Overgangsklasse (voor zowel heren als dames). Momenteel komt H.C Aeolus met hun eerste dames- en herenteam uit in de Overgangsklasse en spelen de eerste teams van R.H.V. Leonidas in de eerste klasse.”

Marijke Fleuren, adjunct-directeur van de KNHB, geeft een korte uitleg op Hockey.nl:

“Het bondsbestuur is van mening, dat in dit geval geen sprake is van een fusie tussen twee gelijkwaardige partijen. Hierdoor zou de indruk kunnen ontstaan dat het alleen maar om de plaatsen in de Overgangsklassen gaat. Die schijn willen we graag vermijden. Mochten de plannen toch voortgang vinden, dan zullen wij het formele proces nauwgezet volgen.”

Wat er nu gaat gebeuren met Aeolus is vooralsnog onduidelijk.

Comments (15)

 1. Wat een onzin. Het is gewoon een fusie, net als dat Tilburg en Forward fuseerden. En ook Tilburg speelde op dat moment nog in de Hoofdklasse terwijl Forward een stuk lager speelde.

  Vraag 1: Komt de KNHB ook op voor de spelers van Aeolus? Onderzoek bijvoorbeeld eens de rol van Rotterdam en hun “unsportsmanship”?

  Vraag 2: Sinds wanneer is het een criterium dat bij een fusie de clubs gelijkwaardig moeten zijn? En gelijkwaardig op welke gebieden? Ledenaantal, kwaliteit spelers enz.? Lijkt me ondoenlijk hierbij voorwaarden te hanteren en Bondsreglement kent die ook niet.

  Anders gezegd. Het is volstrekt legitiem van Aeolus dat zij door willen op overgangsklasse-niveau. En dat zij daarbij hulp krijgen van een club die om de hoek ligt lijkt me niet meer dan logisch. Of sterker nog, het getuigt van maatschappelijke verantwoordelijkheid van Leonidas. Immers, ook zij nemen hierin risico’s zoals ontevreden eigen spelers of, zoals nu blijkt, wantrouwen aan de kant van de KNHB in plaats van ondersteuning.

 2. Bij Tilburg/Forward waren de fusieplannen ook gecombineerd met een nieuw complex en een goed motief voor verregaande samenwerking voor de toekomst van het hockey in Tilburg.

  Aeolus heeft een plek die Leonidas kan gebruiken en het plan voor fusie komt wel erg goed uit. Andere verhaal.

 3. 100% KNHB: “hebben we net dat programma in elkaar gedraaid voor die vrijvallende plaatsen, bedenken ze dit weer. Daar gaan we mooi een stokje voor steken..”

  Foei KNHB! De bond is er voor de clubs en voor de spelers! Maar blijkbaar is dit te moeilijk en te veel werk. De bondsbestuurderen moeten zich schamen mete een dergelijke kulargumenten. Was juist zo’n mooie oplossing voor Aeolus. Driemaal foei!!!

 4. Neutraal

  Terecht standpunt van knhb. Leonidas “koopt” zo twee overgangsklasse plekken. Degenen die zich zouden moeten schamen zijn bestuurders van leonidas. Je moet op eigen kracht promoveren (wat de heren nog kunnen volgens mij), en niet via een fusie met maar 1doel: klasse hoger spelen met heren 1 en dames 1. Andere redenen voor fusie zijn er niet! Foei leonidas

 5. De KNHB heeft boter op haar hoofd. Blijkbaar zijn ze vergeten dat Aeolus is overgenomen door HCR omdat die een opleidingsteam in de OVK wilden.

  Nu A&L willen fuseren kan dat blijkbaar niet door de beugel terwijl dat in mijn optiek een veel nettere actie is. In ieder geval een slimme zet en voor de Aeolianen (?) een mogelijkheid om met elkaar te blijven hockeyen. Ook leuk voor de bankzitters dat ze in een reserveteam wel kunnen ballen. Niemand kan wat doen tegen een juridisch correct uitgevoerde fusie tussen twee verenigingen en dat is maar goed ook.

  Als er iemand de schuld moet krijgen van deze situatie (mogelijk overbodige promotiewedstrijden) dan is dat HCR. Zij trekken er de stekker uit en doen dat op een slecht moment in het seizoen. De winterstop was een stuk handiger geweest. De actie op zich begrijp ik wel, Aeolus kost meer geld dan het spelers voor HCR 1 oplevert (is er wel eens iemand doorgestroomd?).

  KNHB onthoudt je van commentaar en steun je leden!

 6. PS: Leo is altijd al de leukste club van R’dam geweest, het is ze van harte gegund.

 7. Het is inderdaad zo dat Aeolus ooit is opgezet als opleidingsteam voor HCR. Echter bleek dit niet te werken; afvallers van HCR D1 gingen niet naar Aeolus, en talenten van Aeolus kwamen niet in aanmerking voor de hoofdklasse. Vandaar dat deze samenwerking nu ook beeindigd wordt; eindelijk wordt ingezien dat het een nutteloze constructie is.

  Bij Leonidas zou het nooit hetzelfde doel kunnen hebben; immers spelen hun eigen 1e teams lager dan Aeolus. Conclusie; het is een wanhoopsactie om eindelijk de stap naar de overgangsklasse te kunnen maken, wat de dames (heren wellicht wel op korte termijn) zelf nooit kunnen doen.

  De dupe? Dat worden de huidige speelsters van Leonidas. Een aantal zullen de selectie halen; velen niet. Leonidas? Foei!

 8. KNHB heeft ooit fout gemaakt om HCR-Aeolus constructie goed te vinden. Was natuurlijk idiote en “onwenselijke” samenwerking. Goed dat dat geëindigd is. Maar gelukkig let de KNHB nu wel op en spreekt zich uit tegen deze fusie met Leonidas. Begrijp alleen niet dat ze alleen leden Aeolus oproepen club op te heffen, moet KNHB niet ook bestuur en leden Leonidas oproepen om niet akkoord te gaan met fusievoorstel van Aeolus? maar misschien is dat niet nodig want waarom zou je als lid van Leonidas er voor zijn dat je H1 en D1 laat volstromen met buitenstaanders (die zich altijd te goed voelden -en waren?- voor Leonidas) ten koste van je eigen Leonidas leden?

 9. Uiteindelijk snap ik niet waar we nu op wachten. Waarom bestaan er geen deadlines? Bijv; na 1 mei nog geen definitieve opheffing, betekent dat je het seizoen erop moet doorgaan.

  Dit gezeik en gesteggel lijkt mij onverdraagbaar voor clubs dieop een kansje hopen. Bovendien; hoe langer je wacht, des te meer er schijn is van competitievervalsing. Ook; waar hockeyen de teams aankomend weekend voor tijdens de PO’s?

 10. De KNHB meet met meerdere maten.

  Aeolus kan geen gelijkwaardige partner vinden in het Nederlandse hockeylandschap, want die bestaat niet.

  HCR was dat al zeker niet, ondanks dat daar geen sprake was van een formele fusie. De vraag is natuurlijk hoe deze satellietclub wel formeel aan HCR gelinkt is en of dat wel binnen de KNHB normen van wenselijk behoorde.

  De inmenging van de KNHB in deze is voor het overgrote deel onwenselijk, behalve dat het duidelijker eisen had moeten stellen over de termijn waarbinnen e.e.a. afgehandeld had moeten zijn. Nu worden er hele play-off programma’s in het leven geroepen, die hockeyend Nederland in zijn greep houdt en waarbij allerlei rare keuzes op basis van onduidelijke en subjectieve criteria gemaakt worden door diezelfde KNHB.

  Hoe kan de sport op deze manier serieus genomen worden?

 11. Hoofdklassehockey » Leonidas en Aeolus zetten plannen door

  […] kwam de KNHB met een persbericht naar buiten dat het tegen de fusie tussen Aeolus en Leonidas is. Fred Nederlof, ad interim […]

 12. waarom is bijna iedereen hier tegen? de spelers die eventueel mee overkomen zijn er toch bij gebaat dat ze in hun eigen klasse blijven dat hebben ze toch zelf verdiend, als er bij leonidas spelers afvallen dan hebben ze helaas gewoon niet het niveau voor de overgangsklasse zo is sport nou eenmaal

 13. Ik denk dat veel spelers en speelsters zonder fusie ook wel naar Leonidas waren gekomen, dus dan hadden de spelers van het huidige Leo D1 en H1 ook al het veld moeten ruimen. Voor een eerste team doe je nou eenmaal selectie. En neem ook aan dat niet de gehele selectie van Aeolus overstapt naar Leonidas, denk aan de kiwi’s van D1, stoppende spelers. Laatste geldt ook voor Leonidas denk ik, dus die moet haar selectie ook weer opvullen. En waarom niet spelers in een klasse laten spelen waar ze hebben verdiend om in te mogen spelen? De andere clubs zijn gewoon gedegradeerd door hun eigen(tegenvallende)sportieve prestaties en zagen het wellicht wegvallen van Aeolus als een buitenkansje om erin te blijven. Dat geeft hun er nu toch nog geen recht op?

 14. hugh heffner

  Met betrekking tot andere zaken (zoals spelers laten meespelen uit lagere teams na 15 maart) hanteert de KNHB alleen de formele regels en bekijkt de KNHB niets in de context. Het is duidelijk, er wordt letterlijk gezegd ‘regels zijn regels’. Dan is het niet netjes om bij zo’n fusie de situatie wel in zijn context te benaderen, dus alleen wanneer het voor de KNHB goed uitkomt. De fusie gaat gewoon door en de KNHB moet niet zo zeiken.

 15. Cumgra nosalis

  Op basis van gelijkwaardheid qua clubs kan de KNHB dit niet afwijzen Aeolus is op dit moment voortvluchtig met circa 44 leden zonder vaste woon of speelplaats met daarintegen Leo met 6/7 velden 1800 leden en onderdak dus lijkt mij een fusie terecht wordt het hockey peil ook weer wat hoger in het Rotterdamse sucses allemaal

Reageer