Cees Koppelaar: “Nieuwe term in een oude zak”

Het is alweer een poosje geleden dat Bloemendaal aankondigde dat ‘s lands bekendste looptrainer in de hockeywereld Cees Koppelaar een opleiding tot looptrainer begint. Geïnteresseerden konden zich inschrijven, om zo na ongeveer 32 intensieve lesuren een officieel certificaat van Cees Koppelaar te ontvangen.

Inmiddels is de cursus in volle gang. De cursisten pennen en rennen enthousiast mee. Hoofdklassehockey.nl ging gisteravond langs om een cursusavond bij te wonen.

IMG_2415

In de bestuurskamer van de Mussen wordt de les voorbereid. Cees is druk bezig met het installeren van zijn projector. De map, die op tafel ligt, zit vol met transparante velletjes dat duidelijk de voorganger is van de PowerPointpresentatie. “Deze presentatie had ik nog toen ik bij de KNHB een cursus gaf. In principe is veel nog hetzelfde, dus dat maakt niks uit,” vertelt Cees.

Cees Koppelaar is misschien wel de bekendste looptrainer van Holland Hockeyland. Wat heeft hij niet gedaan? Hij is opgeleid tot gymleraar, maar heeft naar eigen zeggen alles er uit gehaald wat er in zat. Zelf was hij een toploper en heeft hij in zijn carrière als looptrainer Ajax getraind, de hockeydames van Oranje leren lopen en nu doet hij al jaren de heren van Bloemendaal. Nu is Cees bereid om al zijn ervaring te delen.

Het is kwart over zeven en de cursisten druppelen binnen. Cees weet van iedereen de namen en peilt even hoe het lichamelijk gesteld is na de vorige looptraining. Een cursus is namelijk een deel theorie, maar de rest is allemaal praktijk. Het clubje cursisten, zo’n 20 man, is een gemêleerd publiek van jong, oud, hockeyers, hardlopers, fysiotherapeuten van binnen en buiten de hockeyclub Bloemendaal.

Cees maakt met iedereen een praatje en lepelt de ene na de anekdote op. De een nog geestiger dan de ander. “Och wat is het koud, maar mijn dochter zei dat het bij Cees altijd doorgaat, dus ik moet wel,” zegt een cursist grappend. Dat klopt, want weer of geen weer bij Cees gaat het altijd door. “Ik vind altijd wel een plekje om te rennen. Als de ondergrond dan wat harder is pas ik de oefeningen aan.”

De tweede les van de cursus begint en de aspiranten luisteren aandachtig naar het verhaal van Cees. Zelf eist hij meteen: “We gaan niet alleen maar zitten consumeren, we gaan ook actie ondernemen. Dus dit wordt interactief.” Hij vuurt een vraag af: ‘Wat is algemene kracht?’ Diegene die het antwoord moet geven kan het zo even niet bedenken en dan roept Cees: “Romp stabiliteit. Core stability.  Gewoon een nieuwe term in een oude zak!”

Volgende slide. Of beter: transparant velletje. Het is even een geklungel en een geschuif met de blaadjes, die spiegelbeeldig op de muur worden geprojecteerd, maar de korte theorieles verloopt soepel.

IMG_2426

Tijd om naar buiten te gaan waar de huppelpas en de skipping centraal staan. De deelnemers gaan zelf rennen, volgen de tips van Cees op en geven elkaar les in groep en individueel. Ondanks de waterkou en de gure wint op ’t Kopje houdt het hen niet tegen om enthousiast mee te doen. “Looptraining is vaak heel saai, maar Cees maakt het juist heel leuk,” oppert een fanatieke hardloopster.

Je kunt dan ook niet om het enthousiasme van Cees heen. Hij moedigt iedereen aan en geeft bruikbare aanwijzingen. Luister maar naar dit fragment: Cees Koppelaar fragment

Ook tijdens de praktijk training is Cees niet vies van een leuke anekdote tussendoor. De schoolvoorbeelden in de groep mogen het demonstreren, maar ook de klungels mogen maar al te graag tonen hoe het juist niet moet. “Oke begin maar! We lachen je niet uit. We lachen je alleen maar toe!,” grapt Cees.  Een ander noemde het meer een scene uit Monty Phyton.

Om half tien is de les voorbij en wordt er nagepraat over het trekkerig gevoel in de musculus glutaeus maximus en de linksvoor kruisende beweging van je knie op het moment dat je afzet.

Weer een leerzame avond.

Meer clubnieuws en leuk voor een reportage? Mail naar redactie@hoofdklassehockey.nl

Reageer