Marieke Dijkstra stopt als assistent van Oranjedames – Hoofdklasse Hockey Nederland

Marieke Dijkstra stopt als assistent van Oranjedames

Marieke Dijkstra heeft de KNHB laten weten niet langer beschikbaar te zijn als assistent-bondscoach van de Oranjedames. Dijkstra was sinds december 2016 assistent van bondscoach Alyson Annan.

“Persoonlijk denk ik echter dat de rol die ik als assistent kan vervullen minder goed aansluit bij mijn verwachtingen dan dat ik vooraf heb ingeschat”, zegt Dijkstra over haar besluit te stoppen bij Oranje.

Inhoudelijke gesprekken

“Natuurlijk hebben Alyson en ik daarover gesproken. Dat waren goede, inhoudelijke gesprekken, maar uiteindelijk heb ik besloten te stoppen”, gaat Dijkstra verder. “Het afgelopen half jaar was ik met veel plezier betrokken bij het Nederlands elftal. Ik ben trots op de goede lijn die we gezamenlijk hebben ingezet en heb daar graag mijn bijdrage aan geleverd.”

Annan betreurt de beslissing van Dijkstra en heeft met het oog op het naderende EK keeperstrainer Simon Zijp doorgeschoven. “Ik was graag met Marieke doorgegaan, omdat we met elkaar net gestart zijn aan een nieuw traject. Maar natuurlijk respecteer ik haar beslissing”, zegt Annan

Simon Zijp

“Omdat het EK snel nadert en we gaan beginnen aan de laatste fase van de voorbereiding, heb ik oud-international Simon Zijp (zeven interlands, red.) gevraagd om in aanloop naar en tijdens het EK Albert-Kees Manenschijn en mijzelf te ondersteunen.”

Annan vervolgt: “Simon is als keeperstrainer al langere tijd betrokken bij ons team. Hij maakte ook deel uit van onze staf tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en kent de dames goed. Het is jammer dat Marieke is gestopt, maar ik ben blij dat we met Simon een goede vervanger hebben gevonden.”

Comments (23)

 1. Zonde voor de Dames dat Dijkstra stopt. Sinds de wisseling met Caldas gaat er iedere keer wel wat mis bij de Dames. Ik hoop, dat de mensen die hierover gaan, ervoor kunnen zorgen dat deze jonge groep de komende jaren in rustig vaarwater komt te zitten.

 2. Weer een assistent die het niet langer dan een jaar volhoudt. Ongelofelijk

 3. Enig idee waar dat aan ligt?

 4. Wat een wanvertoningen van knhb. Lukt ze maar niet om anan te laten ontwikkelen in managmentvaardigheden en als mens controle over haar eigen onzekerheden te krijgen. Omringd. Och daarom met jaknikkers speler en staf.
  Coacht vanuit angst en zo gedragen haar groepen zich ook. Angstig, onderdrukt en niet vrij.

  Zorgelijk dat er geen ontwikkeling in lijkt te zitten.

 5. Het zal de speelsters een zorg zijn wie de assistenten zijn. EK goud hoeft hierdoor niet in gevaar te komen. Neemt niet weg dat Annan er weer een ‘vlekje’ bij heeft gekregen. Je kunt er als bondscoach niet teveel hebben. Ik hoop dat ze dat zelf ook snapt.

  Er wordt terecht opgemerkt dat Annan’s managementvaardigheden tekort schieten. Het valt niet uit te leggen dat een assistent binnen een jaar alweer opstapt vanwege een verschil van inzicht. Ga er maar vanuit dat Dijkstra knettergek werd van Annan’s onnavolgbare werkwijze.

  Annan is geen leiderstype, ze is de ideale assistent. In die rol kan ze vanuit haar kracht werken; speelsters aanjagen en inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Dat deed ze bij Amsterdam en dat deed ze goed. Als bondscoach valt ze door de mand met haar gespeelde dominantie, het kraakt.

  Wat dat betreft had Dijkstra een betere bondscoach geweest, ze is een leider èn een winnaar. Als coach heeft ze meer voor elkaar gekregen dan Annan, die telkens in een gespreid bedje terecht kwam.

  Is Annan dan een omhooggevallen coach? Het lijkt er steeds meer op. HWL 3 winnen is lekker, maar dat was mij ook wel gelukt. Bovendien speelt de creme de la creme van het dameshockey nu in Johannesburg. Het dreigt dezelfde kant op te gaan als met Marijne, die ook werd verweten onvoldoende overwicht te hebben en zich met schijnresultaten in het zadel hield.

  Mijn voorspelling: na het EK is het exit Annan en Raoul Ehren wordt de nieuwe bondscoach. Waarom? Omdat hij al jarenlang bewijst dat hij zeer goed in staat is om leiding te geven aan een van s’werelds beste hockeyprogramma’s. En dat is precies wat we nodig hebben.

 6. @john: Crème de crème speelt in Johannesburg? Alleen Argentinië speelt daar echt goed. Duitsland, USA zeer matig.

  en inderdaad, benieuwd waar dit aan ligt.

 7. Jan Pieter

  Jammer, jammer, jammer. Ik word zo langzaamaan steeds verdrietiger van deze wanvertoning.
  Ik doe mijn uiterste best om Annan credit te geven, maar het blijkt nog steeds een notoire wanbetaler. Er zal toch een keer afgerekend moeten worden.
  Rollen omdraaien! Maar dat gaat helaas nog even duren.
  Gelukkig zijn we een sterk hockeyland. Het kan wat lijden.

 8. Fan van Hockey

  Ik sta te ver van de situatie af, maar als ik de reacties van A, John en Jan Pieter lees, dan lijkt het me geen gezonde situatie. Voor de spelers lijkt het me vreselijk dat de staf zo vlak voor het EK uiteen valt. Een vervanger in de vorm van Simon Zijp was wel snel gevonden, maar welke impact heeft dit op de spelersgroep?

  Dat het de speelsters (zoals John zegt) het een zorg zal zijn, dat geloof ik eerlijk gezegd niet. Was de inbreng van Marieke dan zo nietszeggend en onbetekenend? Zelfs zonder haar te kennen kan me dit niet voorstellen.

  Jammer dat Marieke en Alyson er na verschillende gesprekken niet uit konden komen, ook niet in het belang van het team. Er resteert nog een kleine maand om er als 1 team te staan. Ik ben benieuwd of dit gaat lukken.

 9. Annan hoeft zich geen zorgen the maken. Zij wordt gesteund binnen de KNHB’. Aanstelling Zijp een aanfluiting. Pionnetjes schuiver, maar die wil Annan alleen maar hebben. Kan niet tegen iemand die zijn eigen mening heeft. Dat is nu wel duidelijk

 10. Dat is precies wat het is ja. Elke assistent stopt binnen een jaar. Als ze een eigen mening hebben, vormen ze een gevaar voor mevrouw en worden ze klein gehouden -> angst.

 11. Simon Zijp?

  Kan iemand mij wat vertellen of een link geven naar informatie over dhr Simon Zijp?
  Ik vind het altijd leuk om wat achtergrond te kennen, maar kan niet veel vinden op internet.
  Hij wordt immers een machtig man; Als ook hij de stop eruit trekt, loopt het hele bootje leeg. Dat zou jammer zijn.

 12. @Simon Zijp

  “Machtig man” dat lijkt me niet. Ik vermoed dat hij praktisch ondersteunend gaat zijn: Keepers trainen, spulletjes klaarzetten enzo.

 13. Jan Pieter

  @Simon Zijp:
  Ik ken hem ook niet echt en ben n.a.v. van je vraag gaan googelen. Inderdaad niet veel wijzer geworden.
  Het viel me, bij dat googelen, op dat in de kleine hockeywereld zoveel waarde wordt toegekend aan “oud-international” zijn. Het is toch bijna beledigend dat je na 30 jaar wordt geïntroduceerd met de toevoeging “zevenvoudig international”. Heel veel respect daarvoor, maar dat is toch ronduit pijnlijk. Ik zou graag relevante recente toelichting zien. Dat doet de man ook meer recht.

 14. Het is mij steeds weer onduidelijk welke lijn de KNHB wil volgen. Wat is de visie?, speelstijl?, wat is een goed profiel voor bondscoaches? (of moet je een groot netwerk hebben of oud ingernational zijn?), hoe leiden we jeugdteams op?, wat zijn de taken van een assistent? Als je een antwoord hebt op deze vragen, zoek je een bondscoach en assistent die hier bij passen? Menig vereniging is hierin verder dan de KNHB. Er is al meerdere malen gebleken dat een goed paard zeker geen goede ruiter is. Coachen moet je leren. Oud international geweest zijn, het zegt mij niks. Niet zelden worden oud internationals naar voren geschoven als topcoach. Niet zelden gaat dit ook mis. Maak een plan voor oud internationals die willen gaan coachen. Laat ze beginnen in de eerste klasse. Dan pas kan je echt zien of ze het coachen in zich hebben (Caldas Leiden mannen is een goed voorbeeld)!

 15. Volgens mij is dit het rijtje dat Anan bij de KNHB versleten heeft.
  Haantjes van Roosendaal Boomgaard Dijkstra.
  Allen verschillend, maar met overeenkomst: kennis van zaken, duidelijke persoonlijkheid, ervaring als hoofdcoach.

  Het vertrek van Dijkstra kondigde zich al eerder aan, want Maneschijn is een goede bekende van haar, dus heeft ze nu haar begeleidingsteam dat ze wenst. Zijp zal niet als volwaardig assisistent aan de slag gaan neem ik aan.

  Anan zal door Den hartog nog in het zadel worden gehouden ongeacht de resulataten. Maar als de spelersgroep zich uit durft te spreken, binnen afzienbare tijd toch plaats moeten maken voor Ehren/Mathijssen met Dijkstra als Bondscoach van Jong Oranje.

 16. Ik zie overwegend reacties die aangeven wat er niet goed gaat. Raar eigenlijk want zo makkelijk is het niet een nieuw team te smeden als oude toppers afscheid nemen.

  Het idee dat we met 2 vingers in de neus alle prijzen winnen lijkt me ook niet helemaal reeel.

  Ik hoor dat Ehren het stokje over moet nemen. Extreem veel respect voor Raoul en wat hij met Den Bosch doet. Dus kan me dit wel indenken. Waarom moet Mathijssen er naast?

 17. Ehren en Matthijssen, wat een grap. Ehren is geen man voor een uitdaging. Iemand die na zoveel jaar Den Bosch op de automaat aanstuurt met zoveel goede spelers en zelf geen andere stap waagt is Oranje niet waard. En Matthijssen heeft gewoon geen niveau genoeg en is zeker geen betere communicator dan Annan. Annan is tactisch in ieder geval veel sterker al blijft het spelletje dat ze wilt spelen merkwaardig en vooral effectief tegen zwakke landen. De HWL3 winnen dankzij een foute beslissing van de scheidsrechter met dergelijke tegenstanders is ook nauwelijks een prestatie te noemen.
  Het blijft dom dat men Schopman naar de VS heeft laten gaan. Schopman met Dijkstra was gewoon de beste optie. Misschien kunnen we Den Hartog ruilen voor Schopman met de vs ?

 18. @Jochem. Ik ben het niet met je eens wat betreft Ehren. Die man weet zijn Dames iedere keer weer te motiveren. En de houdbaarheidsdatum is nog steeds niet in zicht. Dat is knap werk.
  Wat betreft Matthijssen. Die moet maar eens laten zien dat hij prijzen kan winnen. Hij haalt iedere keer talentvolle spelers binnen die onder hem hebben gehockeyd in NL A of Jong Oranje. Met zoveel potentieel moet je Den Bosch kunnen bedreigen. En Den Hartog…!? Ik vraag mij af hoeveel die heeft in te brengen? Bondscoaches worden denk ik vooral aangesteld door Veen en M. Bolhuis. Bij de KNHB zouden ze eens beter moeten kijken naar visie, beleid en coachprofiel. Maar het 1-2tje met Reid en Marijnen die om niks ontslagen wordt. Het is echt gênant. Bestuursleden bij KNHB moeten ook wat sneller rouleren. Blijven daar veel te lang zitten. Zelfde geldt voor technische functies binnen de KNHB. Het geblunder op de olympische spelen kunnen ze zich allemaal permitteren. Dat had ook consequenties moeten hebben voor een aantal bestuursleden.

 19. Matthijsen, zal nooit bondscoach worden, haalt alleen maar talent en bereikt daar niks mee. Jong Oranje gebruiken om Amsterdam sterker te maken doet hij alleen maar voor zichzelf..

 20. haha moeten jullie ook niet een beetje om jezelf lachen? Vermakelijke kost!

 21. Kan je uitleggen waarom je Marijne hierin betrekt?

 22. @Tinus, wat een geweldige bijdrage lever jij weer aan dit forum.

 23. Zeker kan ik dat. Blunder op blunder wordt gemaakt bij het aanstellen / wisselen van staf. We hebben dat oa bij de olympische spelen kunnen zien. Nu is een topper als Dijkstra aangesteld en na een paar maanden is zij weer weg. Wat ik wil aangeven is dat een Marijne na een matig toernooitje op non actief wordt gesteld. Er vervolgens door bestuursleden en Annan rare dingen dingen worden gedaan. Totale reflectie ontbreekt, dus ik zie geen enkele consequentie voor het gevoerde wanbeleid. Als je zo snel Marijne eruit gooit, zouden een aantal andere mensen nu ook wel hun conclusies mogen trekken. Integriteit mis ik hier. Maar ik begreep al dat op een alv de aanwezige mensen voornamelijk als klapvee worden ingezet.

Leave a Reply