Oltmans op avontuur

Voor de 25e keer binnen twee maanden stapt Roelant Oltmans (58) vandaag een vliegtuig in. Bestemming: New Delhi in India. Dat wordt de komende vier jaar de vaste verblijfplaats van de Nederlandse hockeycoach. Na drie jaar als prestatiemanager bij sportkoepel NOC*NSF gewerkt te hebben, verruilt hij het veilige Papendal voor het onzekere avontuur in India. Oltmans: „Ik ben tot eind 2016 aangesteld als ’High Performance Director’, zeg maar de technisch directeur van de Indiase hockeybond. In die rol ben ik verantwoordelijk voor het hele technische beleid, dus vanaf de jeugd tot en met beide nationale teams.”

Begin januari vertrok Oltmans naar India om de Uttar Pradesh Wizards (een van de vijf teams in de profcompetitie) te coachen in de nieuwe Hockey India League (HIL). Samen met negen landgenoten en een aantal in ons land spelende buitenlanders reisde Oltmans een maand lang dwars door India om het hockey te promoten met het achterliggende doel om het land terug te brengen aan de wereldtop. Ooit was hockey volkssport nummer één in India, maar is inmiddels ingehaald door het cricket. Oltmans: „India is zo verschrikkelijk groot, dat we alles per vliegtuig moesten doen. Dat was best vermoeiend, maar de HIL was een groot succes. De finale van de HIL trok veertig miljoen kijkers.”
In december werd Oltmans benaderd door de Indiase bond: „Men vond dat er na de twaalfde en laatste plaats van India tijdens de Spelen van Londen iets moest gebeuren. Omdat het India is en het avontuur lonkt, heb ik de knoop doorgehakt. Bovendien zijn mijn kinderen het huis al uit en kan mijn vrouw komen wanneer ze wil. India is voor mij de bakermat van het hockey en als kleine jongen heb ik altijd genoten van het Indiase hockey. Het zou geweldig zijn om een bijdrage te leveren aan een terugkeer naar de successen van weleer.”

Het contract van Oltmans loopt tot en met 31 december 2016. „Gelukkig is de visie van de Indiase bond wat dat betreft enigszins veranderd, want Michael Nobbs, de Australische coach van de mannen, mocht ondanks die twaalfde plaats in Londen gewoon blijven zitten. Als er ooit een moment is om het Indiase hockey weer in de lift te krijgen dan is het nu wel. De spelers zijn uitermate gemotiveerd en leergierig. De bedrijven staan in de rij om sponsor te worden en ook de regering heeft financiële steun toegezegd. Ik druk iedereen op het hart om niet binnen een of twee jaar grote resultaten te verwachten. Dus niet al denken aan een gouden medaille in Rio de Janeiro in 2016. Maar vier jaar later moet de kans op een medaille wel aanwezig zijn.”

Luister hier nog het radiofragment:

Comments (2)

  1. amsterdam

    Gaat daar heel veel geld verdienen. slim

  2. Hockeyman in hart en nieren, zoekt het avontuur op een fase in zijn leven dat anderen al aan het bejaardenhuis denken. Mooi..!!

Reageer