Oranjevrouwen met Van As, Hoog, Polkamp en Goderie naar EK

Foto © Ben Haeck – www.hockeyfotografie.nl

Naomi van As (foto), Ellen Hoog, Sophie Polkamp en Maartje Goderie zitten in de selectie voor het Europees kampioenschap, dat maakte damesbondscoach Max Caldas vrijdag bekend.

Van As, Hoog en Polkamp ontbraken tijdens de Champions Trophy nog door blessures, maar zijn op tijd fit voor het EK dat van 20 tot 28 augustus wordt gehouden in het Duitse Mönchengladbach. Goderie gaf een periode voorrang aan haar studie, maar is bij het toernooi waar een Olympisch ticket behaald kan worden weer bij.

Wat betreft Naomi van As houdt Caldas nog een slag om de arm. De medische staf verwacht dat ze op tijd hersteld is van de blessure aan haar scheen en enkel, maar op 5 augustus moet een MRI-scan absolute zekerheid geven. Als de middenvelder van Laren toch niet fit is, wordt haar plaats ingenomen door Caia van Maasakker.

Naast Van Maasakker zijn Wieke Dijkstra, Kitty van Male, Marieke Veenhoven en Carlijn Welten (hamstringblessure) op het laatste moment afgevallen voor de selectie.

Nederland neemt het in de poulefase op tegen Azerbeidzjan (20 augustus), Spanje (21 augustus) en Italië (23 augustus). Als Oranje de finale haalt is het team zeker van een plek op de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen. Mocht Engeland de finale halen volstaat zelfs een derde plaats tijdens het EK.

Selectie Oranje
Marilyn Agliotti
Naomi van As
Merel de Blaey
Willemijn Bos
Carlien Dirkse van den Heuvel
Floortje Engels (K)
Margot van Geffen
Maartje Goderie
Eva de Goede
Ellen Hoog
Kim Lammers
Sabine Mol
Maartje Paumen (C)
Sophie Polkamp
Joyce Sombroek (K)
Daphne van der Velden
Claire Verhage
Lidewij Welten

Comments (39)

 1. Jammer jammer jammer.
  “Vorm is King” klonk zo mooi en het leek ook een tijd goed te gaan. Maar als dit niet geldt voor een “Queen” dan zijn het alleen mooie woorden.

 2. Wat een rare keuze om een dergelijke speelster als Wieke Dijkstra thuis te laten. Speelde een zeer sterke Champions Trophy. Ben benieuwd hoe Caldas nu wil gaan spelen, lijkt me een zeer aanvallend team.

  Ook een erg jonge ploeg met weinig interlands, zou nog wel eens spannend kunnen worden.

 3. @erik,

  zat je wel in het stadion? dijkstra speelde verre van goed/sterk. helemaal geen verkeerde keus om wat zogenaamde geariveerde speelsters thuis te laten.

 4. @Koen,

  Ik zat inderdaad in het stadion en kan nu alleen concluderen dat er te weinig speelsters zijn die het spel verdelen zodat de rest beter kan gaan hockeyen. Er wordt te veel risico genomen op het middenveld, vooral centraal. Maartje Paumen kreeg veel ballen onterecht mee, dus viel het niet op dat die grote risico’s grote gevolgen kunnen hebben. Verder speelde Maartje uiteraard een fantastische finale, en is ze uiteraard een belangrijke factor in het elftal, maar ze neemt echt te veel risico op haar positie. In dat nieuwe systeem dat Caldas wil spelen snap ik niet dat je geen controleur meeneemt.

 5. Ben het met Koen eens. Dijkstra speelde zeer zwak. Ook de Goede van ik niet sterk spelen, maar blijft een gevaarlijke speelster. Jammer van Carlijn Welten, zeer creatieve aanvalster die voor veel dreiging zorgde. Doch als ik naar de laatste resultaten kijk zie ik bij de goalsmakers steeds Kitty van Male staan en niet bv Mol. Vraag me af waarom deze speelster thuis gelaten wordt.

 6. @ Erik: Goderie zou dat prima kunnen. dit zal heus een weloverwogen keuze zijn van de bondscoach. Dijkstra had geen toegevoegde waarde tijdens de champions trophy.

 7. @ Ellen

  Dijkstra was toch de gene die in de finale de twee corners pakte voor Oranje waardoor Paumen weer aan kon leggen. Door het slechte keeperswerk van de keepster van Argentinië (die trouwens echt heel slecht is), vlogen die ballen er in.

  Goderie zou inderdaad ook een centrale positie goed kunnen invullen, dit heeft ze uiteraard al bewezen, maar met twee man ga je het niet redden op die positie. Zeker niet als je rekening houd met de blessuregevoeligheid van het middenveld. Dijkstra is toch ook multi-inzetbaar, dus zou ik altijd meenemen op een toernooi. Wie weet wat voor een blessures je krijgt etc.

 8. Ja Dijkstra pakte een corner en gaf een goede pass aan Welten die daardoor een corner kon pakken. Maar goed, ik denk dat goderie ook prima zo’n pass kan geven en het spel kan verdelen. Ik zou Dijkstra mss ook niet hebben thuis gelaten, ik zou vd Velden hebben thuis gelaten, die heeft op mij de minste indruk gemaakt van alle nieuwe speelsters, maar ik kan me de keuze om Dijkstra (die toch niet in goede vorm verkeert) thuis te laten.

 9. @erik,

  2 corners nou geweldig en dat over een heel toernooi, inderdaad raar dat ze niet meegaat.Hou toch op speelde een heel slecht toernooi dat kan een keer gebeuren en misschien is dit wel een signaal van Caldas dat niemand zeker is van zijn plek.

 10. @ koen

  Waarop baseer je dit nou? ik heb toevallig alle wedstrijden geanalyseerd, omdat ik dit nou eenmaal moet doen. Kan een hoop speelsters opnoemen in de huidige selectie die een veel dramatischer toernooi hebben gespeeld. Lijkt me een beetje vooringenomen deze reactie van je.

  Filmpje geeft inderdaad wat opheldering. persoonlijk denk ik dat hij enkele speelsters wil uitproberen als ik hem zo hoor. Dat zou wel een verklaring kunnen zijn voor selectie van de Blaey en van de Velden etc.

 11. Om eerlijk te zijn vond ik Dijkstra erg zwak, maar niet alleen Dijkstra. Zoals ik eerder zei speelde ook Eva de goede een erg zwak toernooi. Daphne vond ik onzichtbaar, de Blaey vond ik opzich prima spelen, van Maasakker wisselde sterke momenten af met simpel balverlies. Nee, ik kan er weinig opnoemen die dramtischer hebben gespeeld, ik denk dat alleen Eva nog dramtischer was, maar die zal wel de laatste wedstrijden goed gespeeld hebben.

  Ik denk dat er een aantal voor Londen nog echt wel af zullen vallen na dit EK. Ik denk zelfs dat Emilie Mol en Kelly Jonker er nog bij zullen komen als goede concurrentie voor Londen en laten we Carlijn Welten niet vergeten.

 12. @ erik, als je serieus analyseert zoals je zegt, dan zou ik daarmee stoppen als ik jou was want dan ben je daar niet geschikt voor, als je niet ziet dat Dijkstra erg zwak was tijdens de champions trophy.

  volgens mij begin jezelf over 2 corners die ze haalt en daar reageer ik op.

 13. Dijkstra is ontzettend ervaren. Ze heeft een zeer stabiele factor gespeeld tijdens de Champions Tropy, is altijd fit en in goede doen. Zij laat andere mensen excelleren met haar passing en overzicht… Het is jammer dat de mensen die anderen beter laten spelen de dupe zijn van subjectiviteit van een coach, zo ook in dit geval.

 14. My google translator is not that strong but from what I am understanding I am utterly shocked.

  I couldn’t believe it! Firstly, how can people comment like this on a player who has played so strongly and committed to your country. Gold medal at the Olympics, World Cup Champions, Euro Champs, Champions Trophy, 130+ games, years of sacrifice, etc. To those negative ‘dutchies’ above you should be ashamed of yourselves. Have you thought about how she feels at this moment?

  Secondly, she is a great player who will be missed immensely on this team. Her passing, work ethic, vision, communication and overall love of the game is more than a lot of the players will ever offer the Dutch women’s team.

  Max Caldas has made a big mistake. This is his first major mistake in his failed attempt at keeping the Olympic Hockey Gold in Holland.

  This team lacks experience.

  A real shame for Dijkstra and instead of abusing her publicly the people of Holland should thank her for her years of commitment to the team and her country.

  As a fan of Hockey in the USA I hope to see her back in the Dutch team ASAP.

 15. @johanna, je steekt een ware loftrompet af,heel mooi dat je zo,n fan bent, maar als je gewoon objectief kijkt heeft ze een hele matige ct gespeelt en is het dus op basis daarvan terecht dat een coach tot deze komt, er is niets verloren voor Dijkstra die moet nu gewoon keihard blijven trainen en haar normale niveau halen dan komt ze er vast wel weer bij.

 16. @koen
  Op de man spelen lijkt me nou niet echt iets om hier te doen Koen, en is ook zeer kinderachtig! Iedereen mag zijn mening hebben, natuurlijk, maar als je kijkt naar cruciale momenten, dan zie je dat er enkele speelsters zijn in het team die geen benul hebben waar ze moeten staan en krijgen ze de bal op hun voet of erger. van Maasakker speelde een dramatisch toernooi, heeft geen één bal normaal gespeeld naar een medespeelster en krijgt de hele tijd de bal op haar poot in de cirkel. En het vorm is king telt volgens mij al helemaal niet, want Naomi zit in de selectie en die heeft al enkele maanden niet meer gespeeld. Hoe kan ze dan in vorm zijn?

 17. Omdat sommige mensen ook een bepaalde status hebben en weet wat ze aan degene hebben als ze fit zijn. ik vind het allemaal terechte keuzes en gaaf dat Daphne van de Velden erbij zit. Knap gedaan van haar!

 18. @erik, denk dat we het niet eens gaan worden en iedereen heeft zeker recht op zijn mening maar als meerdere mensen constateren dat dijkstra dramatisch was moet je misschien toch je mening bijstellen.verder is het natuurlijk onzin dat Naomi al maanden niet speelt die heeft haar laatste wedstrijd rond de europacup voor dames gespeelt dus dat valt allemaal wel mee.je bent duidelijk een groot fan van dijkstra heel mooi maar blijf wel realistisch zo is Ten de Nooijer ook wel eens afgevallen bij Oranje en kwam daar vervolgens sterker uit terug.

 19. Tijdens de CT was ik blij verrast door het spel van het Nederlandse damesteam! Knap wat Max Caldas in relatief korte tijd en met veel geblesseerde vaste waarden neerzette. Ik heb alle vertrouwen in de keuzes die deze coach maakt, hij weet precies wat hij doet en waar hij naar toe werkt. Wat het team mi nog kwetsbaar maakt is dat er tijdens de CT veel te weinig gescored werd uit de vele gecreeeerde kansen. Als de corner een keer niet loopt ….

 20. Wieke in Oranje!

  @ Pat ” To those negative ‘dutchies’ above you should be ashamed of yourselves”.

  You’re absolutely right. The problem with Holland is that every inhabitant is always critical to all our first teams like soccer and hockey. It is a shame that we (I am a dutchie myself) have this negative attitude towards players and teams. When you get to first place on CT not many are capable of giving the team credits…

  I dont know what happened between Wieke and Max, but in my opinion she deserves to be in the National team of the Netherlands…

 21. i think you got it all wrong. This has nothing to do with winning the CT or whatever. This goes about the best players in the Dutch team and if someone plays at this time better then Wieke, then go with the new one.

 22. And yes it sucks for her, I totally get that, but she will be back at the olympics and that’s what it’s all about. But maybe there is a reason more. I mean Wieke also began as substite most of the matches from CT.

 23. Thanks to “Wieke in Oranje” for your honesty.

  To those who don’t agree with me are you saying that if you are not in form (lets say Dijkstra is not in form although I watched the CT and thought she was very important when played) then should Van Ass be selected? She is unfit (via injury), she had a very average if not poor season in the league. Oh and then what about Polkamp? Has she also been in form?

  Maybe he is sending a message to the team that noone is safe but is Dijkstra the right choice? Wieke seems to be a player who will do everything for a coach and everything for a team. Its an unfair and silly decision.

  Although I support from afar from what I can tell Caldas is making a mockery of himself. He will last till Olympics but then he will be fired due to failure.

 24. what a bullshit, the dutch team got enough players and does not depend from Wieke Dijkstra. polkamp is in form, i’ve seen her play in Germany and against SA> Also Hoog is in form. Van As got a injury but even in the play offs she played very well, also she is the vice captain. If someone is better then you at the moment you’ve got to accept that. She will get her chances and yes i hope we will see her at the OS.

 25. Dear Pat,

  I could not disagree with you more! I predict here and now Max Caldas will be far from a failure as coach. Countries and teams will stand in line and fight bitterly to rope him in as he will be one of the hottest prospects in coach-land.

 26. Dear Maktub,
  Caldas may be good, but he is not that good. He has been coaching the dutch team for 6-8 months now. if not for the corners from Paumen he would not have won the CT final. Leaving Dijkstra out of the team is almost ridiculous. Form is king?? Polkamp, Hoog, van As are absolutely not in form.
  the danger of creating a motto ” form is king” is that you have to live up to it. He doesn’t have to answer to anyone, but this is not loving up to his own motto.
  Also, you can not be taken seriously if you have Caia van Maasakker as reserve (can only play in teh defense) if Van As is declared unfit(midfield, striker). Logically you would have Dijkstra (if not chosen in the first place) as reserve for Van As.

  I would say that although it may seem that he is doing well, he still has alot to learn and is far from being the hottest prospect in coach-land.

  I choose Lammers, Boomgaart as the hottest prospects

 27. Dear Hockey14,

  Time will tell!
  Caldas knows what he is doing.
  It’s been a long time since I have seen Dijkstra in form, so I personally hope this is wake-up call for her. As for the corners: i agree as you could read in my reaction above, but the progress the team made in such a short period to a more creative style of hockey looks very promising to me. The dutch ladies hoofdklasse, dutch championshipgames and the EC for clubs were all dreadfull and boring to watch. Outsiders who watched the games on television were not enticed to go and see a game live and certainly not to pay money and watch the CT. At the CT, Argentina, South Korea, New Zealand and The Netherlands produced entertaining hockey now and then, Germany just one game against the Netherlands but are capable of delivering more. I was about to give up on womens hockey completely, but see some glints of hope now…..

 28. Dear Hockey14,

  I forgot to mention: there is nothing new in the Dutch Ladies relying on their corners: it has been the story for the last … years!

 29. Jeetje,

  wat weten we het hier toch weer allemaal goed! Wel knap nadat Caldas bekend heeft gemaakt hier niet verder op in te gaan. Denk dat jullie allemaal hele goede vrienden met hem zijn.

  succes oranje op het EK.

 30. Haha, ellen hoog not in form? she scored a lot og goals against SA and germany, I have seen her play, she was great. Also polkamp, defended like never been away. So djees. My first resever would be Kitty van Male, she also scores easy. Oh and also Kim Lammers. We can more then only corners and more important we get the corners. That’s just as important.

 31. @ellen Maar kennelijk maak jij zulke kilometers dat je al die wedstrijden hebt kunnen zien? Ben je wel echt een fan hè! Maar even zonder dollen, waren er überhaupt Nederlanders daar in Duitsland? De enige niet-speelster die ik zag op de foto’s was volgens mij Sasha Visser, het vriendje van Ellen Hoog.

 32. Ja ik was wel zeker daar. En ja, ik heb mijn redenen daar te zijn 🙂 maar even zonder gekheid Ellen Hoog speelt goed, niks aan de hand.

 33. Ps. Ik woon in Venlo, dus zover was het niet hè naar de Duitse grens

 34. Wat vonden jullie van Eva de Goede op de CT? Ik vond haar niet goed spelen maar wel heel degelijk. Jullie?

 35. @ Pietje Puk, Kom echt niks uit op de CT. Veel ballen ingeleverd en stond verdedigend steeds op de verkeerde plek.

 36. Mee eens, ze speelde erg matig, leverde veel simpel in. Verdedigend zwak, aanvallend zorgde ze wel voor haar bijdrage. Niet de hele tijd, maar af en toe een glimp van wat ze kan.

 37. maar vinden jullie dat ze had moeten afvallen ipv dijkstra of iemand anders?

 38. lees net dat de oranjedames met 4-2 hebben verloren van engeland. denk dat nederland maar snel eens in vorm moet komen.

Reageer