Pheninckx: “Het was supergaaf”

„Maar dit was heel anders; het was supergaaf”, zo omschrijft Malou Pheninckx het gevoel dat haar bekroop toen ze maandag haar debuut maakte voor het nationale hockeyvrouwenteam. „We hadden met de groep daarom afgesproken om uit volle borst mee te zingen met het volkslied.”

Pheninckx, spelend voor de Utrechtse hoofdklasser Kampong, stond maandag in het duel met Australië (2-2) voor het eerst tussen olympische sterren als Maartje Paumen en Ellen Hoog. Ook dinsdag deed ze mee, toen Nederland met 4-1 won van Engeland. „Toch een iets leukere uitslag dan de 2-2.”

Voorafgaand aan het vierlandentoernooi, dat tot dit weekend duurt, verbleef de vrouwenselectie van bondscoach Max Caldas al enkele weken in Zuid-Afrika om te trainen. „De bondscoach heeft veel jonkies opgeroepen. Die vinden zo’n eerste stage en interland nog erg spannend en zijn zenuwachtig voor een wedstrijd. Ook ik heb niet zoveel ervaring. Het is daarom fijn om met geroutineerde hockeysters als Paumen en Hoog te spelen. Zij zorgen ervoor dat je rustiger wordt en zeggen dat je dit toernooi vooral moet genieten”, aldus Pheninckx.

Pheninckx erkent dat er ‘heel hard getraind’ wordt in Zuid-Afrika. „Vooral de eerste anderhalve week was het alleen maar hockeyen”, aldus Pheninckx. Toch krijgen de vrouwen van de nationale ploeg tijdens de twee geplande rustdagen genoeg te zien van het land. Pheninckx: „We zijn naar de Tafelberg geweest, hebben Robbeneiland bezocht én Kaap de Goede Hoop.”

Reageer