Provincie Noord-Brabant steekt miljoenen in hockey

De provincie trekt zeven miljoen euro uit om hockey-accommodaties op topsportniveau te brengen. Dit is het grootste deel van de in totaal 11,6 miljoen euro subsidie die de provincie uittrekt om wedstrijd- en trainingsaccommodaties op te knappen. De gemeente Den Bosch ontvangt 3,6 miljoen euro subsidie om het complex van hockeyclub Den Bosch op het niveau te brengen voor het spelen van topwedstrijden.
Champions Trophy
Het geld wordt met name gebruikt voor de bouw van een tribune met 2000 zitplaatsen. Hockeyclub Den Bosch wil het complex geschikt maken om in de toekomst meer topwedstrijden te organiseren. Er is ruimte om het aantal zitplaatsen met mobiele tribunes uit te breiden tot 5000 tot 6000 zitplaatsen. Verder wil de club de Champions Trophy voor vrouwen binnenhalen.
HC Tilburg
De gemeenten Eindhoven en Tilburg krijgen geld om trainingscomplexen op te knappen. Eindhoven ontvangt twee miljoen voor hockeycomplex Genneper Parken en Tilburg krijgt 1,5 miljoen voor het complex van HC Tilburg. Dat geld wordt gebruikt voor de aanleg van een zevende veld en deels voor de bouw van het nieuwe clubhuis.
Voorzitter Jan Boelhouwer van HC Tilburg is een tevreden man. “Ik ben blij dat de provincie onze vereniging erkent als topsportlocatie. We hebben een subsidie van twee miljoen aangevraagd en anderhalf miljoen euro toegewezen gekregen. We gaan nu als vereniging zelf een tandje bijzetten om dat laatste geld erbij te krijgen.”
Bron: Omroep Brabant

Comments (18)

 1. Dat 7e veld bij Tilburg is hard nodig op zaterdagen, dus top!

 2. Toch merkwaardig een provincie die met miljoenen in tophockeyclubs investeert. Leuk voor het Zuiden, maar de clubs die hun accomodaties zelf moeten financieren worden wel ernstig op achterstand gezet.
  Wat te denken van clubs als Kampong en Rottterdam, ook daar veel externe (overheids) investering.
  Frustrerend voor de clubs met niet of nauwelijks gesubsidieerde accomodaties, denk ik dan.

 3. Vlugge Japie

  @vreemd. Dat kan ik goed begrijpen. Evenals amateurverenigingen die maar net het hoofd boven het water houden en gemeentes die stukken van een Betaald Voetbalclub afkopen om de schuld enigszins te compenseren…
  Neemt niet weg dat er blijkbaar geld is voor Topsport. Het is ook ter uitstraling van je provincie of gemeente. Daar is het ze ook vaak om te doen.

 4. Floppieenteun

  Valt me op dat van de 6 clubs waarvan verwacht wordt dat ze komend seizoen om de titel gaan strijden (Amsterdam, OZ, Rotterdam, Kampong, Pinoke en Bloemendaal) er 5 (Amstelveen even als stad meegerekend) uit een stad komen. Laren, SCHC, HGC, Schaerweijde (hockeybolwerken bij uitstek) lijken immers geen rol van betekenis te gaan spelen (en van Bloemendaal is dat trouwens ook nog niet zeker). Den Bosch is hierop een uitzondering. Ook de beste accommodaties, Kampong, Amsterdam en Rotterdam (en straks dus wellicht Den Bosch) liggen in een stad.

 5. Even ter verduidelijking: het geld is afkomstig uit de verkoop van het aandeel van de provincie in Essent. Brabant heeft besloten een deel specifiek in de Topsport ambitie te investeren. Verenigingen/organisaties konden hiervoor een aanvraag indienen.
  Het Pieter van den Hoogenband zwembad krijgt bijvoorbeeld ook een bedrag.

 6. Wel mooi voor db dat de mannen in de hoofdklasse zijn gebleven..
  Want met die extra tribune hebben ze wel een van de mooiste complexen van Nederland!
  En het is denk ik ook de enige club die zon tribune echt vol krijgt op “gewone” zondagen..
  Kijk maar naar het zielige zooitje mensen dat bij Rotterdam en Amsterdam in het “stadion” zitten als er geen absolute topwedstrijd op het programma staat.
  In elk geval mooi voor het zuiden dit!

 7. @floppieenteun….. OZ volgend jaar een van de 5 playoff kandidaten ??
  Denk dat je nu ECHT de weg kwijt bent, misschien bedoel je een van de 2 playout kandidaten ?!
  Jammer voor Horst en Balkie, maar die kunne het niet alleen, bovendien moeten ze komend seizoen ook nog eens ‘tackle back’ lopen voor hun “vriend” Rob Reckers wanneer die weer eens balverlies heeft geleden in een kansloos opgezocht 1v1 ‘tje.
  Was trouwens zijn terugkeer bij OZ eerder niet tegen gehouden door de spelersgroep en was dat niet dit jaar (in eerste instantie) weer het geval ? Benieuwd hoe dat uitpakt……

 8. @Vreemd, dat ligt voor een groot deel aan de clubs zelf. Het is een kwestie van effectief lobbyen. Brabantse clubs hebben in dit geval de mazzel dat de provincie geld in kas heeft, maar ze hebben blijkbaar ook een goed verhaal.
  Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus. Ook op bestuurlijk niveau.

 9. @john, tjonge, tjonge. Dit is wel heeeel makkelijk.
  Volgens mij is het brabantse politieke veld een klein beetje aan de TE beïnvloeden kant. Hoorde op Radio 1 al behoorlijk commentaar op deze subsidie-stroom.
  Denk dat het in deze tijd zo besteden van gemeenschapsgeld (ook al is het uit de verkoop van het aandeel in Essent) zomaar tot boze kiezers-reakties kan gaan leiden.
  En dan zullen we het nog zien.

 10. De provincie Brabant heeft iets van ruim een miljard euro verdiend aan de verkoop van Essent. Ze hebben dat geld op veel manieren nuttig besteed en maar een klein deel (16 miljoen ofzo) daarvan is bewust in topsport geinvesteerd.

 11. Floppieenteun

  Het is zeker een voordeel als je als club die bedragen krijgt toegespeeld. Met het geld, wat je niet in je accommodatie hoeft te steken, kan je immers iets doen op b.v. de transfermarkt. Wel ben ik het met @John eens, geen geld hebben als club, is vaak niet effectief lobbyen. Winnaars hebben inderdaad een plan, verliezers een excuus, ook op bestuurlijk niveau. Waarom kunnen Amsterdam, Rotterdam, Kampong en OZ wel toppers binnenhalen? Ben benieuwd wat Bloemendaal gaat doen. Verleden jaar veel belangrijke spelers vertrokken, Dwyer, Docherty en Boerma. Vier jeugdspelers gebracht, waarvan er uiteindelijk een (Pelle Vos) een aantal wedstrijden heeft gespeeld. De meningen over S. Jolie zijn op dit forum bijna unaniem, een goede overgangsklasse speler, meer niet. De concurrentie heeft verleden jaar de selectie meer op peil kunnen houden en heeft zich dit jaar aanzienlijk versterkt. Zo kan het met je club snel de verkeerde kant opgaan. Geldt ook voor SCHC en Laren (mannen dan), mooie clubs, hockeybolwerken, maar al jaren (geldt niet voor Bloemendaal) niet op het niveau waar ze, naar mijn mening, thuis horen.

 12. DBSupporters

  Wel lachwekkend die steeds zo overdreven Den Bosch reacties. Meerdere wedstrijden gezien waaronder PO heren en EHL finale dames, maar de DB supporter is op de eerste plaats nauwelijks te vinden en ten tweede laten ze niks van zich horen. Dus wees blij dat ze zoveel geld krijgen op een complex dat er niet meer uitziet: zicht op de snelweg, gedraaide velden welke veel tekort op elkaar staan. Zonde!
  Terechte investering van de provincie. Dit zijn de drie tellende topsportsteden van Brabant.

 13. Den Bosch heeft een heel goede sfeer langs de lijn, maar de ligging van de overige velden is een ramp. Liggen in de lengte achter elkaar langs de snelweg en het 2e deel van de parkeerplaats ligt ook nog eens een eind van het clubhuis de andere kant op. Je moet daar veel meters om van auto bij je veld te komen.
  Ben blij dat HC Tilburg niet langs de snelweg is komen te liggen. In de bossen is het daar 100x mooier.

 14. Floppieenteun

  Geldt niet alleen voor Den Bosch. Rotterdam en Kampong hebben (net als Den Bosch) ook top faciliteiten. Een echte hockeysfeer is bij die clubs echter ver te zoeken, althans naar mijn mening. Niet te vergelijken met Bloemendaal, Laren en SCHC. En vergeet Schaerweijde niet, op youtube is er een filmpje van de play-off beslissingswedstrijd tegen Hurley, verleden jaar. Geweldige sfeer!

 15. inderdaad, Laren staat echt bekend om zijn geweldige sfeer…

 16. @Vreemd, het is ook niet zo ingewikkeld. De provincie heeft geld, clubs hebben ambitie en weten dat te verkopen, 1+1=2. Niks mis mee.
  Ik kom zelf uit het Haagse, toen de grote clubs een paar jaar geleden serieus spraken over samenwerking waren provincie en gemeente snel klaar. Het was ambitie vs arrogantie en de laatste won.
  Tel uit je winst!

 17. De provincie en de gemeentes in Brabant hebben de laatste jaren wel veel geld gestopt in sportclubs. Denk aan de miljoenen die ze hebben betaald voor “de grond” van het PSV stadion. Is natuurlijk een schandalige beslissing die oneerlijk is ten opzichte van andere regionale clubs.
  Maar terug naar hockey. Het is wel mooi dat deze clubs verbeterde accommodaties krijgen. Hoop dat ze zo de hockeysport wat kunnen verbeteren en aantrekkelijker kunnen maken voor televisie registratie. Hoop nu dan wel dan andere gemeentes ook geld stoppen in de clubs (ook in andere provincies).
  Vind wel dat de KNHB daar iets aan moet doen, desnoods de rechten verkopen aan een andere zender ofzo. Als je hockey op de juiste manier brengt kan er best een televisiesport inzitten.

 18. @flopieenteun,
  Gemeente de Bilt, Groenekan en bilhoven, is anders best een hockeybolwerk met 2 hoofdklassers.
  Met dank aan Kampong!!!!!

Reageer