Round-up FIH Pro League (D): Oranjedames kennen tegen Australië uitstekende generale voor Grand Final

In het Wagener stadion boekte het Nederlands dameselftal in de laatste wedstrijd in de poulefase een uitstekende zege op Australië. De ploeg van Annan was al verzekerd van de eerste plaats in het eindklassement, maar zag in het ook reeds geplaatste Australië een uitstekende testcase in aanloop naar de Grand Final. 

Het eerste gevaar kwam van de kant van Australië, in de tweede minuut. Ambrosia Malone penetreerde de cirkel en kwam tot een eerste schotje, maar de poging was geen gevaar voor Josine Koning die de bal weg kon werken. Vanaf dat moment kwam Oranje al vrij snel in de wedstrijd en kwamen er kansen op de 1-0. De eerste mogelijkheid was voor Keetels, die niet werd dwarsgezeten en zo door kon lopen richting kop cirkel en uit kon halen. Helaas was haar schot niet zuiver genoeg en kon de Australische goalie Lynch moeiteloos opruimen. Even later sprintte Welten vanaf rechts de cirkel in waarna ze op zoek ging naar Matla, die oog in oog stond met Lynch. De Australische kreeg net haar stick er tussen en voorkwam zo de eerste tegentreffer. Daarna was de kans er voor Marijn Veen, die na een lekkere solo de keepster omspeelde, maar haar bal werd op de lijn weggewerkt. In dezelfde minuut verdiende Nederland de eerste strafcorner van de wedstrijd, maar de sleep van Caia van Maasakker ging net naast. Vlak voor het einde van het eerste kwart was het echter alsnog raak vanuit de tweede strafcorner. Ireen van den Assem bracht Oranje middels een droge sleep in de linkerhoek op een 1-0 voorsprong.

In het tweede kwart volgde er lange tijd geen kansen aan beide kanten. Een solo van Lidewij Welten in de twintigste minuut leek gevaarlijk te worden, maar uiteindelijk was het schot een eenvoudige prooi voor Rachael Lynch. De volgende kansen kwamen voort uit strafcorners. De eerste werd niet geschot, maar direct volgde strafcorner nummer vier. Uit de variant kwam de bal per toevan voor de stick van Lidewij Welten terecht, die net niet bij de bal kwam om in te tippen. Aan de andere kant volgde toen een tweede kansje voor Australië, via Peris die Maria Verschoor omspeelde. Haar schot was niet zuiver en Koning kon opruimen. Na een schot van Kelly Jonker mocht Oranje voor de vierde keer aanleggen voor de strafcorner, waaruit een prima sleep van Frédérique Matla volgde. De aanvoerder van de Hockeyroos Jody Kenny stond uitstekend op te letten en pakte de bal vlak voor de lijn. Een bekeken schotje van Commerford aan de andere zijde was het laatste wapenfeit van de eerste helft.

Na de rust gingen de Oranjedames verder met waar het gebleven was en op zoek naar de aanval. De eerste aanval was voor Marijn Veen, die op zoek ging naar de vrijstaande Kelly Jonker. Ze kon net niet bij de bal voor de tip-in en de kans was verkeken. Er volgde wederom een levensgrote kans, ditmaal werd Veen zelf in stelling gebracht via een heerlijke pass van Verschoor. De poging van Veen ging recht door het midden en Lynch redde opnieuw. Erna volgde wederom een strafcorner aan de kant van Oranje, maar de variant mislukte volledig. Aan het einde van het derde kwart kreeg Australië nog een gigantische kans op de gelijkmaker, toen Rebecca Greiner na een fout van de Goede oog in oog kwam te staan met Veenendaal. De Australische hield haar hoofd niet koel en schoot naast.

Het laatste kwart bleek Australië niet bij machte om nog iets te forceren. Fitzpatrick kreeg de bal nog wel in de cirkel, maar vond niemand. Acht minuten voor het einde viel aan de andere kant dan toch de bevrijdende 2-0. Uit het niets waagde Laurien Leurink een poging door het midden, maar de bal ging door de benen van Matla en belandde achter Lynch. Het geloof was vervolgens weg bij de Hockeyroos, terwijl Nederland door ging met aanvallen. Matla kwam de cirkel binnen en haalde uit waarna Lynch fraai redde. De bal belandde bij Verschoor, die vanuit een lastige hoek een snoeiharde backhand in huis had. De bal vloog in de kruising en toen stond het ineens 3-0. De Australiërs deden nog iets terug via Chalker, maar het bleef bij een eretreffer. In extremis werd er tot slot ook nog een treffer van Welten afgekeurd, waarmee de eindstand bleef staan: 3-1.

 

 

Reageer