Sophie Polkamp: “Moet het nu goed doen”.

Voor Sophie Polkamp was het al eerder duidelijk dat ze niet meegaat naar Rosario voor de Champions Trophy. De ervaren international moet vanwege een hardnekkige rugblessure verstek laten gaan. Om dezelfde reden ging zij ook niet mee op trainingstage naar Alicante. In alle rust werkt ze aan haar herstel want zoals ze zelf zegt:” Moet nu echt goed herstellen want met een volgende blessure herstel ik niet meer op tijd voor de Olympische Spelen”.

Sophie, hoe gaat het met je?

Polkamp:” Het gaat wel goed met me. Anderhalve week geleden zat ik er nog mentaal doorheen. Maar nu ben ik weer goed aan het trainen. Veel looptraining en core stability oefeningen. Nog niet met bal en stick. Per dag bekijken we hoe het gaat.

Vandaag werd de selectie bekend voor de Champions Trophy, wat was de grootste verrassing volgens jou?

Redelijk verrassend was toch wel dat Ellen Hoog, mijn huisgenootje, niet is geselecteerd. Het is voor Max een toernooi waarin hij nog dingen kan uitproberen en speelsters die nog onervaren zijn met dit soort grote toernooien kan laten ervaren. Het gaat natuurlijk wel straks om de Olympische Spelen. En daar komt toch een apart gevoel bij. Een evenement waar vier jaar naar toe wordt gewerkt brengt iets speciaals met zich mee. Dat de Champions Trophy in Rosario wordt gehouden is ook prachtig om ervaring op te doen. Toen ik er was voor het WK in 2010 was het een gekkenhuis daar. Gaaf om te zien. Baal als een stekker dat ik er niet bij ben. Hopelijk is dit de laatste druppel en is de gifbeker dan leeg.

Hoe ga je de Champions Trophy volgen?

Ik ga niet live kijken maar via internet en contact met de speelsters daar ga ik het volgen.

Volgens de lezerspoll die we hielden over jou wordt je gezien als een speelster die we niet mogen missen op de Olympische Spelen, wat doet dat met je?

Ik heb het inderdaad gezien en dat is enorm fijn dat de mensen zo over mij denken. Dat doet me goed en motiveert om terug te komen.

Maar nu eerst genieten tijdens de feestdagen?

En twee keer per dag trainen natuurlijk om weer helemaal blessure vrij te zijn. Ik ga naar Miami op vakantie met Naomi van As en werk daar verder aan mijn herstel. Mijn stick gaat mee maar gun Naomi haar rust en maak er daar dus geen trainingskamp van met haar, ik zal het voornamelijk zelf moeten gaan doen en Naomi zal me daarin wel helpen waar dat nodig is!!

Comments (33)

 1. Lijkt mij dat Veenhoven moet wijken als Polkamp fit is. Polkamp veel meer allround, meer dreiging en ook verdedigend sterker.

 2. Lijkt mij dat Polkamp al een jaar aan de kant staat.

 3. Inderdaad zal Polkamp al wel bijna een jaar aan de kant staan. Begon haar eerste blessure niet kort na het WK van 2010? Sindsdien is het kwakkelen geblazen en heeft ze veel competitie-wedstrijden over moeten slaan en nu zelfs de tweede CT op rij. Dan mis je toch een hoop internationale ervaring. Ik denk dan ook dat het lastig gaat worden om de Spelen te halen,
  al hoop ik voor haar natuurlijk dat het gaat lukken. Doet ze er niet beter aan om thuis te blijven nu om te revalideren ipv naar Miami te gaan? Zo bevoordelijk zal een lange vliegreis en vakantie niet zijn voor haar herstel.

 4. Typisch dat 2 van de 3 ‘Charlies Angels’ af moeten haken. Te druk met andere dingen?

  Maar als ze echt goed zijn en hun oude niveau weten te hervinden, dan gaan ze gewoon mee naar Londen. En anders niet, want zo werkt het.

 5. Wat een onzin dat Sophie internationale ervaring mist. Zit er al vanaf wat 2006 bij? Heeft al meerdere ek’s, wk’s en zelfs OS gespeeld. Ervaring zat, nu alleen fit worden. Polkamp zit bij de selectie als ze fit is, die heeft geen serieuze concurrente. Bedoel van Veenhoven heeft een kleine rol op het ek 4 jaar geleden ofzo in NL gehad en wat 1 of 2 CT?

  Over Hoog: een dipje kan altijd. Een Hoog in vorm is enrom dreigend. Ze zal wel weer teurgkomen.

 6. misschien dat Max wars is van ‘sterallures’?

 7. Van Oostduin

  @Kenner?, zou heel goed kunnen. En dit geldt misschien ook wel voor een aantal collega-speelsters.

 8. Zou eens goed zijn voor al dat vrouwelijk schoon die geld wil verdienen in het hockey. Euh met hockey, ze doen er zoveel naast dat ze haast vergeten waardoor ze hun geld kunnen verdienen. Hockeyen of maatschappelijke carrière (uh ik bedoel poseren voor een auto met je adidasstick en daar teveel geld voor krijgen)

 9. Oh oh N@ppie toch! Dit riekt ernstig naar jaloezie! Als je toch zo flink bent om zo’n reactie te plaatsen, noem het beestje dan ook bij de naam. Ja, Naomi van As verdient geld aan hockey, lekker hè?! Volgens mij moet jij je daar helemaal niet druk om maken! Haar spel heeft er niet onder te lijden, ze draait een waanzinnig seizoen! Dus euh, uh, n@ppie, ga lekker buiten spelen!

 10. Helemaal met An eens !Dag N@ppie !
  Ben het eens met Evelien dat sophie veel internationale ervaring heeft,maar ook in 2006 ,toen ze de WK Madrid speelde had ze al last van haar rug. Ze is gewoon erg blessure gevoelig ,denk ik. Maar erg veel reserve met ervaring heeft Max niet in de achterhoede.Dat wordt dus maar afwachten of hij(Form is King) Sophie af durft te laten vallen als ze nog steeds met injecties moet spelen !
  Zie Ellen nog wel terug komen ten koste van Kitty van Male ofzo.Ook omdat ze altijd veel pers aandacht heeft. Zij is eigenlijk ook al veel langer dan een jaar niet op haar ,indertijd veelbelovende, niveau geweest. Maar ze heeft wel veel ervaring en ze kan ook heel gedreven zijn als ze moet. Handige speelster,misschien te vroeg doorgebroken….?
  Zwakke plekken op het middenveld en in de achterhoede op dit moment. Ik denk dat we niet goed op de hoogte zijn van de eventuele blessures en de blessuregevoeligheid van een aantal speelsters op het middenveld. Achterin weinig ervaring….maar dat is na de CT natuurlijk alweer wat beter.

 11. tsja.. Polkamp is blessuregevoelig helaas. Derkx zit ook met haar rug, zij is in mijn ogen de vervangster van Polkamp.. natuurlijk heeft derkx niet die internationale ervaring maar dat had Bos voor de CT ook niet.. Derkx heeft natuurlijk wel de jeugd OS meegemaakt.

  Hoog heeft ook een tijd met haar enkel lopen tobben.
  Jonker heeft ook vaak een blessure.
  E. Mol heeft een hele zware blessure gehad en is nog steeds niet helemaal fit. Afwachten hoe zij het de komende maanden gaat doen, daarvoor namelijk niet blessuregevoelig.
  Carlijn Welten (niet geselecteerd) maar is natuurlijk erg blessuregevoelig.

  wie zijn de blessuregevoelige speelsters op het middenveld?

 12. Volgens mij zijn Maartje Goderie (rug) en Eva de Goede vaak geblesseerd ,ook tijdens toernooien. Of ze zijn blessuregevoelig of ze gaan niet helemaal blessurevrij mee. Dat weet ik niet,maar ze moeten vaak even een wedstrijdje overslaan.Zo ook in de competitie. Vervelend genoeg voor hen ,hoor! Gelukkig is Naomi weer helemaal blessurevrij. Maartje P. heeft haar ellende ook gehad,maar lijkt nu minder het haasje.Carlien Dirkse en Daphne v.d.Velde,weet ik niet.
  Overigens zou ik eerder denken dat Marieke Veenhoven reserve zou zijn voor Polkamp. Frederique Derkx heeft m.i.nu nog niets te zoeken in dit elftal.Misschien prima voor de OS 2016.

 13. Je kunt je ook afvragen of die blessures een relatie hebben met trainings-intensiteit en trainings-methoden. Veel A’dam, en veel papendal-klanten lijkt het wel.

 14. @Noppie waarom zouden internationals geen geld aan hun sport mogen verdienen? Laatst vertelde Paul van Ass in studio sport nog dat een tophockeyer slechts 10.000 euro per jaar verdiende. Dit in tegenstelling tot bv topvolleybalsters die gemakkelijk een ton per seizoen verdienen. Waar hebben we het dan over? In de korte tijd dat een topsporter op topniveau kan presteren mag hij/zij er toch wel alles uithalen wat er in zit? Ook financieel ja. Het is ook onzin om te stellen dat de hockeydames er van alles naast doen en geen tijd meer overhouden voor het hockey. Vroeger deed Fatima er altijd van alles naast,maar dat gaat niet op voor de huidige generatie. Een interview en 1 fotoreportage per jaar is niet bepaalt veel te noemen.

 15. @mama mia natuurlijk hebben een Veenhoven en Polkamp meer ervaring op dit moment dan Derkx maar als je op deze leeftijd al een jaar lang basis speelt bij DB D1, in de beslissende wedstrijden “gewoon” een strafbal durft te nemen of mag nemen, met de NL jeugd selectie alles gewonnen hebt en op de jeugdspelen bij de beste sporters van het hele toernooi zit heb je volgens mij wel iets in je mars! dus waarom zou zij pas over 4 jaar “geschikt” zijn?

 16. helemaal met edwin eens.
  kijk eens bv naar vd velden, heeft volgens mij 1 jong oranje ek gespeeld. Daarvoor was ze de 1 na laatste afvaller (hentenaar de laatste) en toen mol, van male, jonker overgingen werd ze de laatste afvaller. vd Velden is bv niet mee geweest naar het Wk in Boston. En in Derkx zit veel meer talent in dan een aantal speelsters en is verdedigend sterker dan van veenhoven of van maasakker.

 17. @edwin en Lynn , wil helemaal geen oordeel hebben over het talent van Frederique Derks,ken haar zelfs niet goed genoeg ,maar gezien haar ervaring en leeftijd heeft ze m.i.nog wel even de tijd nodig om al volwaardig in oranje mee te draaien. Ook haar rugblessure ( zo jong al)geeft te denken.Na de spelen zullen er zeker speelsters zijn die gaan stoppen en dan komen er misschien weer nieuwe kansen.Over 2 jaar alweer een WK !! We hoeven zo vlak voor de spelen de ervaren internationals niet zo voorbij te lopen om talent een kans te geven,vind ik.Het feit dat ze als jeugdinternational succesvol was geeft aan dat ze een belofte is ,maar hoeft nog niet te betekenen dat ze al op het niveau is van een senioren-international.Waarom zo pushen en de lat zo hoog leggen. Weet niet of dat uiteindelijk zo goed is. Zo iemand moet heel lang nog meedoen en als je alles al jong meemaakt is het soms moeilijk om de motivatie en de scherpte te behouden. Waarom niet gewoon eerst jong oranje opleiding en daarna naar oranje ?

 18. Ik zou het daarmee eens zijn ware het niet dat zij in mijn ogen een betere verdedigster is dan van veenhoven & van maasakker bijvoorbeeld. De besten moeten mee naar de OS, dus als Derkx daar tussen zit vind ik, ongeacht leeftijd, dat ze erbij moet zijn.

  trouwens grappig dat er hierover geen bericht is of heb ik iets gemist?

  “Emilie Mol haakt af bij Oranje
  donderdag 15 december 2011 | 14:49

  Tekstgrootte
  ALICANTE – Hockeyster Emilie Mol heeft het trainingskamp van Oranje in Alicante vroegtijdig verlaten.

  De speelster van Den Bosch heeft last van haar knie en laat daar in Nederland naar kijken. “Dat was beter dan haar hier aan de kant laten zitten zonder de specifieke medische hulp, daar wordt Emilie niet gelukkig van”, zei bondscoach Max Caldas donderdagmiddag.

  Mol keerde begin dit seizoen terug van een gescheurde kruisbandblessure die haar ruim een jaar aan de kant hield. Of deze nieuwe klachten daarmee verband houden moet later blijken.

  Het Nederlands team is op stage in Spanje ter voorbereiding op de Champions Trophy. Dinsdag wordt de achttienkoppige selectie voor het toernooi in Argentinië bekendgemaakt.”

  sterkte emilie!

 19. Derkx is verdedigend 3 klasse beter (nu al!) dan Polkamp.

 20. Kooyman naar Londen!

 21. @ lynn : dat bericht heb ik ook niet meegekregen ! Ben ook niet altijd even druk hiermee !
  Heel sneu voor Emilie dat haar knie weer opspeelt.
  Veel sterkte Emilie, kop op !
  Het gaat mij er verder om dat ik vind dat speelsters soms te vroeg worden doorgeschoven en dat dat druk geeft op medespeelsters(die niet door geschoven worden) en op de speelster zelf die een stap over slaat.Eerst wordt alles mooi gevonden en daarna worden ze te vroeg afgerekend op hun niveau.Dat geldt wat mij betreft ook voor van de velden. zij heeft op de CT en het EK helemaal niet bewezen dat ze beter was als bijv. Dijkstra,die wel even het veld moest ruimen voor een talent. Ook in de competitie heb ik niet gemerkt dat ze zo’n prominente rol heeft gespeeld. Maar ze is vast groeiend en wordt vast heel goed,wie zal het zeggen ! ook is Miek van Geenhuizen een betere speelster op het middenveld,maar de selectie is blijkbaar niet open voor iedereen !
  Wil helemaal niet op de stoel van Caldas gaan zitten ,maar ik begrijp die dingen niet. Veel aandacht voor een mooie nat. jeugdopleiding en dan verstoor je zo toch wat in het eindresultaat.Waarom bijv. in een vroeg doorgeschoven speelster heel veel investeren om haar te laten groeien binnen Oranje en een ervaren international niet meer de moeite van het investeren waard vinden of ze doorverwijzen naar de clubcoach terwijl iedereen wel even uit vorm kan zijn of even een dip kan hebben. Het zijn gewoon mensen ,die sporters.
  Ik heb het idee dat coaches soms een “ontdekking” doen en daarna kost wat kost willen bewijzen dat ze het goed gezien hebben. Deze speelsters krijgen dan onwaarschijnlijk veel krediet. Ook nog als ze al lang hebben laten zien dat ze het fysiek en/of mentaal niet helemaal trekken.Dat lijkt me gewoon niet goed .

 22. Van de Velden is een een korte tijd enorm gegroeid, onbetwist iemand die in de huidige top 16 hoort!
  Waar moet je van Geenhuizen kwijt? Op haar plek spelen; Dirkse van de heuvel, Van As, De Goede, Agliotti en Paumen. Daar gelaten dat de rug van van geenhuizen mogelijk die belasting helemaal niet meer aan kan (traint bij Laren al niet vol).
  Carlijn Welten noemen slaat gewoon nergens op, die maakt 4 goals bij de koploper…. Daarnaast loopt ze co-schappen en is absoluut niet beter dan de huidige spitsen. Denk dat Cox en Caldas dat heel goed kunnen bepalen.
  Internationaal is het essentieel dat je blijft “door”selecteren. Steeds weer verversen van de groep. Kijk maar naar hoe bijvoorbeeld de Australische en Duitse mannen dat doen. Nu lopen er in jong oranje ook nog meer dan genoeg speelsters die met een jaar minimaal net zo goed zijn als speelsters uit de huidige selectie van het Nederlands team. De toekomst ziet er dus goed uit voor het vrouwen hockey in Nederland. In tegenstelling tot de mannen, waar ook in de jeugd weinig potentieel internationals lopen.

 23. vd Velden is gegroeid, maar kom op zeg, echt GEEN top 16 speelster. In de selectie van wat is het 25? zitten er 22 bij die beter zijn dan haar. Zeker als je naar haar plek kijkt: het middenveld (paumen, goderie, dirkse, agliotti, e mol, de goede) Je kunt me veel wijs maken, maar dat toch echt niet. Ze is veel te onzichtbaar, geen stille kracht als schoenaker en geen bijzondere vaardigheden (zoals van geenhuizen heeft of paumen) die iets extra’s toevoegen. Nee daar win je een OS niet mee.

  Enne Welten maakt er misschien maar 4, maar zij zorgt voor de perfecte aanvoer naar Kim Lammers die er 24 in heeft liggen. Het gaat niet alleen om scoren maar ook een ander in scoringspositie te brengen.

 24. Waarom speelster hier zo bekritiseren, zij trainen er ongelofelijk hard voor, caldas en staff zorgen voor de juiste balans en als daar iemand wel of niet in thuis hoort is dat de keuze van hun. Zo zielig om hier bijv vd Velden af te zeiken! En telkens dat gezeur over miek v geenhuizen en carlijn welten, waarschijnlijk vinden ze hun niet in dit huidige team passen, elke keer op deze site weer die discussie waarom caldas hun niet selecteert.. Ze gaan de OS niet halen dat is nu toch wel duidelijk!!

 25. Er wordt niemand afgezeken, wanneer je vindt dat de ene speelster meer kwaliteit heeft dan de ander. Mensen geven hun mening op basis van wat ze in wedstrijden zien. Kwalijker vind ik dat vage gespeculeer (“waarschijnlijk vinden ze …” of “mogelijk dat de rug …” etc). Over ‘gezeur’ gesproken. Argument dat iemand hard traint, is niet valide; dan kun je iedereen selecteren.
  Alle discussie hier begint bij feit dat de bondscoach een opvallende keuze maakt, die velen niet kunnen volgen en die door hem niet wordt onderbouwd of uitgelegd. Een discussie die ook buiten dit forum wordt gevoerd.

 26. @peter s, vd velden gegroeid misschien qua lengte maar niet qua niveau dit meisje hoort natuurlijk nooit bij de beste 16 speelsters van Nederland daar hoef je geen kenner voor te zijn om dat te zien.

 27. Er is maar een bondscoach ipv 16milj. andere mensen

 28. @eefje, meen je niet.

 29. @eefje: alle topsporters trainen hard. Zefls die niet geselecteerd zijn.
  Er wordt niemand afgekraakt, alleen bekritiseerd en vraagtekens gesteld bij sommige keuzes van Caldas bv tov vd Velden en Van Maasakker en geen Van Geenhuizen, Dijkstra en C. Welten. En kom op, Van Maasakker en vd Velden kunnen zich nog niet meten aan de andere drie. Vd Velden en van Maasakker hebben kansen gekregen, maar op jou en peter s na, weinig mensen kunnen overtuigen. En dan heb ik het ook oa. over Brinkman die de analyses verzorgde voor het ek.

  Van Male gun ik het zeker wel. Viel telkens op het laatst net af, ze verdient een kans om zich te laten zien.

  en polkamp, derkx, e mol: sterkte en ik hoop dat jullie op tijd hersteld zullen zijn.

 30. En die Brinkman neem jij serieus????

 31. @hans, meer dan dat we jou serieus nemen.

 32. Ja zeker weten. Ik heb zijn beoordelingen gelezen en ik was het er mee eens. Zoals ik al zei OA Brainkman, dat aangeeft dat hij NIET de enige is.

Reageer