Spits: "Ellen Hoog wakker geschud voor Londen"

Ellen Hoog maakt zich op voor haar tweede Olympische Spelen. Hoewel de hockeyster in Beijing al goud won was haar deelname in Londen allerminst vanzelfsprekend.

Eind vorig jaar hoorde Ellen Hoog opeens dat ze niet mee mocht naar de Champions Trophy in het Argentijnse Rosario. De speelster van Amsterdam dacht meteen na het telefoontje van bondscoach Max Caldas dat ze de Olympische Spelen in Londen ook wel op haar buik kon schrijven. Het missen van het belangrijkste sportevenement ter wereld zou natuurlijk een kleine ramp zijn geweest voor de 26-jarige aanvalster van Amsterdam. In Beijing was ze er tenslotte al achter gekomen hoe mooi de Olympische Spelen kunnen zijn.

Goud

„Het was de mooiste maand van mijn leven”, keek Hoog gisteren na de laatste training voor vertrek naar Londen op hockeyclub Upward terug op het goud van vier jaar geleden. „Er zijn toch niet veel mensen die zoiets mee hebben gemaakt.” Het was niet voor het eerst dat Hoog afviel bij Oranje. „Voor de Olympische Spelen van Athene viel ik in 2004 ook af. Maar dat was anders. Toen was ik 17, 18 jaar en kwam de klap veel minder hard aan.”

Eén dag nadat Hoog eind vorig jaar het slechte nieuws van Caldas te horen had gekregen, kreeg ze toch weer hoop dat het met het oog op Londen nog goed zou kunnen komen. „Max vertelde me in een uitgebreid gesprek dat mijn rendement omhoog moest en dat er meer dreiging van me moest uitgaan. En dat ik meer moest combineren met de speelsters om me heen. Het was een heel goed gesprek en ik wist waar ik aan moest werken.”

Kritiek

Hoog besloot de schuld van het missen van de Champions Trophy bij zichzelf te zoeken en niet met de vinger naar haar coach te wijzen. „De kritiek klopte ook wel. Ik was uit vorm. Achteraf is het goed geweest dat ik wakker ben geschud.”

Hoog ging stukje bij beetje beter spelen. Makkelijk was het daarentegen zeker niet. Uitgerekend Caldas hielp haar over het dooie punt heen. „Toen ik na de Champions Trophy weer mee mocht trainen, baalde ik zichtbaar als het op een training weer eens wat minder was gegaan. Max gaf me vertrouwen door positief te blijven en me er op te wijzen wat ik wel goed had gedaan.”

Uiteindelijk mag Hoog dus wel mee naar Londen en is het bijna zo ver. De koffers zijn al onderweg naar het olympisch dorp en morgen vertrekt de selectie naar Engeland. Zaterdag over een week staat al de eerste wedstrijd tegen België op het programma. Vandaag heeft Hoog haar laatste vrije dag. „Wat ik ga doen? Bij Naomi van As langs om muziek op haar iPod te zetten. Want dat kan ze namelijk niet zelf, haha. En verder nog wat shoppen om de laatste dingen te kopen.”

Slingers

Hoog kan het goed vinden met Van As, en heeft slingers en ballonnen in haar koffer gestopt om morgen over een week de verjaardag van haar bijna 29-jarige kamergenoot te vieren. Verder kan Hoog niet wachten tot het sportfestijn begint.

De routinier verwacht niet dat ze last gaat krijgen van de enorme druk die het grootste sportevenement op aarde automatisch met zich mee brengt. „Nee hoor, dat vind ik juist lekker. Hoe meer ze tegen ons zijn, hoe leuker ik het vind. Daarom verheug ik me nu al vooral op onze laatste poulewedstrijd tegen het thuisland Groot-Brittannië.”

Volgende week moet blijken of Hoog daadwerkelijk weer de juiste vorm te pakken heeft en afgelopen winter net op tijd wakker is geschud door Caldas.
Bron: Spits/Jan Balk

Reageer