Spits: "Mooi weekje voor Quirijn Caspers"

Een vreemde gele kaart van scheidsrechter Bart de Liefde en een weergaloze treffer van de in het Nederlands elftal teruggekeerde Quirijn Caspers. Dat waren de twee meest opvallende gebeurtenissen tijdens het in 1-1 geëindigde hockeyduel tussen Oranje Zwart en Kampong.
Oranje Zwart behield dankzij het gelijkspel tegen Kampong gisteren zijn ongeslagen status. Desalniettemin was er na afloop veel gevloek in het Eindhovense kamp. Dat had alles te maken met het feit dat de 1-1 van aanvoerder Quirijn Caspers van Kampong pas vlak voor tijd viel.
Even voor rust kreeg Bruno van den Bosch een gele kaart van scheidsrechter Bart de Liefde, die in het dagelijks leven voor de VVD lid is van de Tweede Kamer. De speler van Kampong zou de bal expres met de voet geraakt hebben.
Vergrijp
Kampong ondervond geen voordeel van dit vermeende vergrijp, dat los van De Liefde bijna niemand had gezien. „Volgens mij had hij de bal niet eens aangeraakt”, zei coach Alexander Cox na afloop. „Het moet geen voetbal worden hè”, gaf De Liefde als verklaring voor het geel. Voor Van den Bosch betekende het ook nog eens zijn derde gele kaart waardoor hij voor de komende wedstrijd automatisch is geschorst.
Uitgerekend terwijl Van den Bosch met geel op de bank zat, bepaalde Sander Baart de ruststand op 1-0 voor het even met een man meer spelende Oranje Zwart. Cox had bij het doelpunt ook nog eens een overtreding van Oranje Zwart gezien en protesteerde heftig. De Liefde gaf weer geel en de coach moest tien minuten achter het hek plaatsnemen.
„Ik wist op dat moment dat ik geel zou krijgen, maar nam de kaart expres”, zei Cox na afloop. „Ik vond dat ik dat op dat moment moest doen om het voor mijn team op te nemen.”
Onschadelijk
Lange tijd leek het moment vlak voor rust de wedstrijd te beslissen. Dit had onder meer te maken met de snelle uitlopers bij de strafcorner Sander de Wijn van Kampong en de Pakistaan Rizwan Muhammad van Oranje Zwart. Zij maakten de corners van respectievelijk Mink van der Weerden en de vanwege een knieblessure constant als vliegende wissel in het veld komende Roderick Weusthof onschadelijk.
Maar net toen de buit definitief binnen leek voor Oranje Zwart, sleepte Quirijn Caspers door de bal met een fraaie volley vanuit de lucht snoeihard in het goal te slaan toch nog een punt binnen voor Kampong. En dan te bedenken dat de aanvaller verder helemaal niet zo goed speelde. „Maar hij heeft maar één momentje nodig om zijn actie te maken en te scoren”, sprak Cox na afloop vol bewondering.
Caspers ging na de gelijkmaker volledig uit zijn dak. „Alle frustratie kwam er uit”, zei de aanvaller. „We hadden de scheidsrechters niet mee. Ondertussen speelden we best goed, maar de bal wilde er maar niet in.”
Allerbest
Caspers gaf toe dat hij zelf niet zijn allerbeste dag had. „Het was ook moeilijk tegen het goed verdedigende Oranje Zwart. Dan krijg je niet zo veel kansen. En ik moet het hebben van mijn momenten. Soms lukken ze wel en soms lukken ze niet.”
De fraaie gelijkmaker maakte uiteraard een boel goed. En met het nieuws dat hij begin december met Oranje mee mag naar de Champions Trophy in Melbourne was het toch al een prima weekje voor Caspers.
De aanvoerder viel afgelopen zomer drie weken voor de Olympische Spelen als één van de laatste spelers af. „Dat was heel zuur natuurlijk”, zei Caspers. „Ik ben ook niet als toeschouwer naar Londen geweest omdat ik dat te confronterend vond. Maar nu er een paar spelers gestopt zijn hoor ik er gelukkig weer bij. Ik ga er alles aan doen om mijn plekje in het Nederlands elftal definitief te veroveren.”
Caspers weet ongetwijfeld dat hij straks in Oranje beter zal moeten spelen dan gisteren. Tegelijkertijd was zijn treffer wonderschoon. En als Caspers in december dit soort doelpunten ook tijdens de Champions Trophy gaat maken, zou hij zo maar een blijvertje kunnen worden in het Nederlands elftal.
Bron: Spits/Jan Balk

Reageer