Spits: "Napraten over Taekema"

Nog geen dag nadat Taeke Taekema hard had uitgehaald naar bondscoach Paul van Ass, verloor het Nederlands hockeyelftal vrij kansloos met 1-3 van Duitsland. Uitgerekend Mink van der Weerden tekende met een strafcorner hard in de kruising voor de enige Nederlandse treffer.
Afspraken
Na afloop van de nederlaag ging het gesprek voornamelijk over Taekema. De strafcornerspecialist, die niet mee mag naar de Olympische Spelen in Londen, zei zondag in de microfoon van de NOS dat zijn verwijdering uit Oranje niet eerlijk was gegaan. Zo zou bondscoach Van Ass zich volgens Taekema niet hebben gehouden aan eerder gemaakte afspraken.
Jan Verboom had bij de gesprekken tussen de bondscoach en zijn speler gezeten en zou volgens de aanvoerder van Amsterdam ook weten van het onrecht. „Ik weet niet aan welke afspraken Taekema refereert”, reageerde de manager van het Nederlands elftal gisteren. „Er zijn afspraken gemaakt, maar ik weet niet of die zijn nagekomen. Daar ben ik ook niet verantwoordelijk voor. Ik ben slechts toehoorder en maak ook niet de selectie.”
Onrust
Wat de wel of niet geschonden afspraken precies inhouden, zei Taekema niet. De strafcornerspecialist, die in januari van dit jaar uit de selectie werd gezet en twee maanden later weer terug mocht komen, weigerde er dieper op in gaan om te voorkomen dat er binnen het Nederlands elftal meer onrust zou ontstaan dan er al is.
Het verhaal gaat dat de 32-jarige Taekema al verteld zou zijn dat hij wél naar de Olympische Spelen mocht. Op 2 juli maakte Van Ass daarentegen bekend dat de verdediger niet mee mag naar Londen.
Gerucht
„Ik heb altijd gezegd dat ik pas op 2 juli mijn selectie bekend maak”, reageerde Van Ass gisteren op het gerucht. „Als anderen anders beweren, is dat niet mijn verantwoordelijkheid. Taekema is boos en dat kan gebeuren. Gelukkig is de groep sterk en heeft zijn reactie geen invloed op het proces. Het speelt niet binnen het team.”
Teun de Nooijer was in januari aanvankelijk ook uit het Nederlands elftal gezet, maar gaat wel mee naar Londen. „Eerlijk gezegd heb ik niet meegekregen wat Taekema zondag precies gezegd heeft”, luidde de uiterst originele reactie van de routinier op de affaire rond zijn voormalige kamergenoot bij Oranje. „Ik ben er ook helemaal niet mee bezig. Het enige wat voor mij telt is dat ik het beste uit mezelf en het team haal.”
Waar het Nederlands hockeyelftal straks toe in staat is, moet de toekomst uitwijzen. Gisteren bleek olympisch kampioen Duitsland in ieder geval een maatje te groot. Maar afgelopen zaterdag had Oranje dezelfde tegenstander wel met 4-2 verslagen. „We hebben ze drie helften goed partij kunnen geven”, zei De Nooijer over de twee ontmoetingen.
Kwaliteit
De 36-jarige legendarische nummer veertien van het hockey voegde er aan toe dat Oranje over genoeg kwaliteit beschikt om op de Olympische Spelen een medaille te veroveren. Dit moet dan in ieder geval gaan gebeuren zonder Taekema. Want of de afspraken tussen de routinier en de bondscoach nou wel of niet geschonden zijn, de cornerman is er sowieso niet bij in Londen.
Bron: Spitsnieuws/Jan Balk

Reageer