Stockmann: “Mijn status is hier aanzienlijk”

Normaal staat hij bij Bloemendaal tussen de latten. Nu verblijft hij in India, voor een vorstelijk bedrag. “Ik voel me soms schuldig.”

Stockmann kijk zij ogen uit in India. Na aankomst in Jalandhar, de thuishaven van Punjab Warriors, vroeg de doelman van Bloemendaal zich meteen af hoe van dit vreemdelingenlegioen een team kon worden gesmeed. “Gekkenwerk natuurlijk. Ik speel hier mes zes Australiërs, een Pakistaan (inmiddels naar huis), Een Argentijn, Een Spanjaard en de rest Indiërs, waarvan de helft geen Engels spreekt. Die eerste training ging echt nergens over. We begrepen elkaar niet.”

De Australische coach Barry Dancer bezwoer de Babylonische spraakverwarringen door de Indiërs enkele termen in het Engels te leren en de buitenlanders een paar woorden Hindi aan te reiken. Stockmann: “Dan beperk je je tot woorden als links en rechts. En ik weet hoe ik ‘achter je’ in het Hindi moet zeggen. Dat is heel belangrijk, anders laten die Indiërs zo hun mannetje lopen en ben ik een schietschijf.”

Hockeyen kunnen de Indiers allemaal, vertelt Stockmann. “Technisch zijn ze misschien wel beter dan teamgenoten bij Bloemendaal. Maar bij mijn club is structuur beter en tactisch zijn Indiase hockeyers minder ontwikkeld. Het is vanwege de gebrekkige communicatie ook lastig om die gasten goed neer te zetten. Je ziet ze groeien, maar we moeten wel geduld hebben.”

Schrijnend contrast

Bij de Punjab Warriors is Stockmann nu de op één na bestbetaalde speler. De Australische spelmaker Jamie Dwyer, voor $78.000 op de loonlijst, is de topvedette. “Jamie is God in India, dat merk je aan alles. Maar ook mijn status is aanzienlijk. De Indiase junioren vinden het een eer om naast mij in de kleedkamer te mogen zitten. Het slaat nergens op, maar het past nu eenmaal in de cultuur.”

Ook Stockmann ondervind een strakke hiërarchie. “De oudere spelers uit India zitten bij elkaar aan tafel en negeren de jongeren. Onze coach probeert ze te mixen en dat gaat al steeds beter. Maar in India leef je nu eenmaal in je eigen kaste. Je aanvaardt het lot, zoals het voor jou is bestemd.”

Schrijnend contrast tussen arm en rijk. “Ik voel me soms schuldig. Sta ik in mijn vijfsterrenhotel te douchen, terwijl buiten op straat mensen bedelen om een slokje water. Het is confronterend.”

Nu al ervaart hij hoe groots de HIL wordt aangepakt. “Ik verwacht dat het een hype gaat worden. Er gaat zo veel geld om in dit circus, daar hebben wij in Nederland geen idee van. Je moet denken aan tientallen miljoenen dollars, maar in vergelijking met de cricketleague  is het peanuts.”

Bron: De Volkskrant

Reageer